Vijveronderhoud begint bij de aanleg

Het vijveronderhoud begint feitelijk al bij de aanleg. De ligging van de vijver speelt bijvoorbeeld een rol.

UNDEFINED

Is er wel voldoende zon zodat planten zich kunnen ontwikkelen? Ligt de vijver onder de boom waardoor er veel blad naar de bodem zinkt? Als het biologisch evenwicht in een vijver bereikt is en behouden wordt dan ruimt de vijver in principe de eigen afvalstoffen op.

Soms moet een vijver daarbij met een filter geholpen worden dan wel door u zelf. Het te veel aan slib, wat na verloop van tijd toch ontstaat, moet er nu eenmaal eens in de vijf tot tien jaar uitgehaald worden, anders ontstaan te veel schadelijke gassen onder water die het microleven beschadigen.
Door zo af en toe de zuurgraad van uw vijver te meten kunt u tijdig ingrijpen als het biologisch evenwicht verstoord raakt. Er zijn bepaalde substraten die kunnen helpen. Tijdens het groeiseizoen is het verstandig om rottend blad weg te knippen. Mochten er onverhoopt toch problemen dreigen in de vijver dan kunnen Exclusief Geselecteerde Hoveniers u graag adviseren.

Indien u vissen in de vijver heeft is er in de winter bij vorst en ijs ook zuurstof vereist. Hiervoor zijn er speciale zuurstofpompje. Ook een bos riet of gras in de vijver voordat het water bevriest is ook een prima oplossing.

Afhankelijk van de door u gekozen waterplanten wordt aanbevolen om ze ’s winters (als ze in rust zijn) wat dieper in het water te laten zakken. Ubbink heeft diverse producten en accessoires die u kunnen helpen bij het onderhoud.

Aanleg Design waterval Niagara

Een moderne RVS waterval waarmee een waterfilm uit een muur of stapelwand komt. Het is een opbouwsysteem evt. in complete setvorm verkrijgbaar. De waterval is er ook met LED verlichting

De Combi-vijver

Bij deze vijver worden een aantal kleinere vijverbakken zodanig aan elkaar geschakeld dat het één grote vijver lijkt. De Quadra vijver van Ubbink leent zich prima voor dit gebruik omdat ze ook vrij eenvoudig letterlijk aan elkaar te koppelen zijn.

Fonteinen en filters

Een fontein of waterval in combinatie met een vijver is niet per definitie noodzakelijk. Het is vooral een kwestie van smaak. Uw vijver kan ook zonder beweging helder en schoon water blijven behouden, maar als u een liefhebber bent van extra leven in de vijver met bubbels, fonteinen en lichtjes, dan is het aan te bevelen om deze pas in de vijver aan te brengen nadat de vijver aangelegd is. Met name bij aansluitingen in en door het folie wil het nog wel eens misgaan. Bovendien kunt u een aantal zaken combineren en weer afbouwen of veranderen als daar behoefte aan is.

Het is belangrijk dat u de juiste capaciteit kiest voor zowel de fonteinpompen als de filters. Bij overdreven veel kracht en filtering wordt het bacterieleven in uw vijver ernstig geschaad.