Vijver aanplanten

Vijverplanten moeten op de juiste diepte in het water worden gezet. Als er plantenplateaus zijn kunnen ze daar in mandjes en bakken worden opgezet.

UNDEFINED

De vijverplanten moeten op de juiste diepte in het water worden gezet. Als er plantenplateaus zijn kunnen ze daar in mandjes en bakken worden opgezet.

Op de etiketten die u bij aanschaf van de planten aantreft, staat als het goed is hoe diep ze moeten staan. Daarbij wordt altijd uitgegaan van de afstand van het grondoppervlak (ook in mand en bak!) waar ze in staan tot het wateroppervlak. Desnoods kunt u met stenen, tegels of wat ook kolommen in bouwen waar de manden op kunnen staan. Zet sterk woekerende planten liever in een gesloten bak dan in een mand. Er zijn ook mandjes die met beugels over de rand van een steile voorgevormde bakwand kunnen worden gehangen.

Als er een speciale glooiende bedding in de vijver is gemaakt, wordt die met vijveraarde gevuld waarin de planten rechtstreeks worden gepoot. Door de glooiing kan dat op de verschillende diepten die de planten nodig hebben. Dek de vijveraarde af met een laag grind en keitjes tegen het woelen door vissen om te zorgen dat de grond niet naar de bodem van de vijver spoelt. Een nadeel van deze plantwijze is dat de wortels van de planten – net als in de rest van de tuin – door elkaar kunnen gaan groeien. Het onderhoud wordt daardoor moeilijker dan bij planten in bakken en manden.

Er zijn ook speciale plantzakken en plantnetten voor de grotere waterplanten, waterlelies bijvoorbeeld. Zet ze op de bodem vast met flinke keien. Vanaf de oever kunnen planten via beplantingsmatten ook het water ingroeien, waardoor een heel natuurlijke overgang tussen land en water ontstaat.

Tips voor het beplanten
U moet voor een goede plantenkeuze zeker op de bloeitijd van de planten letten. Dit gegeven staat altijd op de etiketten die bij de planten worden geleverd. Het is geen enkel probleem om de beplanting zo samen te stellen dat er van voor- tot najaar altijd wel iets bloeit. Zelfs bij een klein vijvertje. Het kan zijn dat waterlelies bij aanschaf smerig stinken. Dan is een stuk wortelstok afgestorven. Dat deel is dan aan het rotten. Dat is bij waterlelies een vrij normaal proces en kan verder geen kwaad. U moet er natuurlijk wel wat aan doen. Snij met een scherp mes de rottende delen weg en smeer de wonden in met houtskoolpoeder voordat u de planten oppot. Dat is het euvel verholpen. Van kleine soorten moet u niet meer dan tien, van grote niet meer dan vijf planten per vierkante meter planten . Zet in een klein vijvertje geen planten die erg hoog worden. Geen grote lisdodden bijvoorbeeld. Dit is buiten de proporties en geen gezicht. Veel planten zijn bij aanschaf nog klein, vergis u daar niet in. Kijk goed hoe hoog ze kunnen worden. Aan de kant van de vijver die normaal in het zicht ligt (bijvoorbeeld vanaf het terras gezien), moet u lage planten zetten. Dan houdt u zicht op het water. Aan de achterkant kunnen dan hogere planten komen. Zet ook geen hoge en lage planten te dicht bij elkaar. De meeste vijverplanten hebben zon nodig, ze mogen elkaar niet in de schaduw zetten. Zet lage soorten liefst in wat grotere groepen, zodat ze niet zo snel door hogere planten worden overwoekerd.

Een plek voor dieren
Wanneer u graag kleine dieren als kikkers, salamanders en padden bij de vijver wilt hebben, moet u voor een lekker dichte begroeiing met vaste planten achter de vijver zorgen. Dat is een ideale schuilplaats voor ze. Als de plek geschikt is en uw tuin vanuit de omgeving bereikt kan owrden, komen ze vanzelf in uw vijver. Met groene kikkers hoeft u overigens niet zo blij te zijn. Veel mensen – en dat zijn meestal uw buren – hebben een hekel aan de kwaakconcerten die de dieren vooral ’s nachts geven. Er zijn al heel wat burenruzies door ontstaan. Breng ze dus niet zelf in uw vijver. Dat mag trouwens niet eens. Groene kikkers zijn net als alle andere amfibieën beschermde dieren.

Wanneer beplanten
Een vijver kunt u van de lente (april-mei) tot de herfst beplanten. Mei-juni is de meest is de meest ideale periode. Dan zit de groei er al goed in en zullen de planten zich op hun nieuwe groeiplek snel ontwikkelen. Planten die u in de zomer in de vijver zet, zullen meestal pas het jaar daarop voor de eerste keer bloeien.

Waar u bij aanschaf op moet letten
Laat u in ieder geval goed informeren over de groei-eisen die de verschillende planten stellen. Wat dat betreft kunt u veel aan de etiketten hebben. Heel belangrijk is ook of ze voldoende winterhard zijn. Met andere woorden: of ze ’s winters in de vijver kunnen blijven of dat ze vorstvrij moeten overwinteren. Vooral bij waterlelies zijn er wat dat betreft grote verschillen. Het heeft ook alles met de diepte van uw vijver te maken. Veel planten overwinteren op de een of andere manier (bijvoorbeeld met winterknoppen) op de bodem van de vijver. Als ze daar toch bevriezen doordat de vijver te ondiep is, leggen ze alsnog het loodje en bent u ze kwijt. Vijverplanten moeten bij aanschaf jonge knoppen en uitlopers hebben. Let ook op dat ze niet te erg beschadigd zijn. Heel vaak zijn stelen geknakt. Een beetje beschadiging is niet erg. Dat knipt u gewoon weg. Laat waterplanten nooit lang liggen, maar plant ze zo snel mogelijk. Planten met drijvend blad of drijfplanten altijd in water vervoeren. Hetzelfde geldt voor onderwaterplanten. Moerasplanten moeten tijdens het vervoer met hun wortels in water staan, alle planten moeten in ieder geval tegen uitdrogen beschermd worden.

Bijzondere eisen
De meeste planten voor moeras en vijver gedijen het beste bij een pH (zuurgraad) van het water die rond de zeven ligt. Dat is neutraal, niet zuur en niet kalkrijk. Er zijn echter uitzonderingen (leverkruid bijvoorbeeld, Eupatorium cannibinum) die liever een wat hogere waarde hebben (pH acht). Doe dan bij het inplanten wat kalk door de plantgrond bij de wortels. Dat neutraliseert voor lange tijd het zuur uit het water. Er zijn ook planten die het liever wat zuurder hebben. In dat geval helpt goed doorgerotte boombastmulch of turfvezels. Meng ook die door de grond in de plantmand.