Vier basisvoorwaarden voor Tuingeluk

Als de vier basisvoorwaarden voor Tuingeluk correct worden toegepast, ontstaat per definitie het goede tuingevoel.

UNDEFINED

In 2010 heeft De Tuinen van Appeltern, samen met vijftig exclusief geselecteerde hoveniersbedrijven, vier eenvoudige regels bedacht. Die regels gaan ervoor zorgen dat u gelukkig wordt in uw tuin. Als de vier basisvoorwaarden voor Tuingeluk correct worden toegepast, ontstaat per definitie het goede tuingevoel. Het is dus heel belangrijk dat deze vier richtlijnen in het tuinontwerp worden ingepast.

Tuingeluk Terras1. Een goede verhouding tussen groen en verhardingWe hebben allemaal weleens op een te groot terras gezeten met heel veel tegels of stenen en verder geen groen. Zelfs met mooi weer ‘zit’ dat terras nog ongezellig. Het lijkt wel een parkeerterrein. Wie dit overkomt gaat dan ook snel aan de slag met grote plantenbakken en boompjes in pot, om de natuurlijke behoefte aan groen zo snel mogelijk aan te vullen.

Jammer dat deze van nature aanwezige levensbehoefte zo vaak vergeten wordt. Dat geldt niet alleen bij het terras, maar in de hele tuin. Voor een goed gevoel is voldoende beplanting in de tuin essentieel. Niet alleen een randje tegen de muur of schutting, maar royaal verdeeld over het totale oppervlak. Wij raden u aan om uit te gaan van 2/3 van uw tuinoppervlak. U zou dus eigenlijk slechts 1/3 deel mogen beleggen met stenen, hout of grind. Onder groen valt ook het gazon en een eventuele vijver. Als de tuin te klein is en u daarom met 1/3 oppervlakte onvoldoende heeft om een terras te kunnen maken, mag het iets meer zijn. Dan moet u wel zorgen voor extra beplanting tegen de wanden of in de hoogte (pergola’s en/of bomen). Lees meer op tuingeluk.nl.

Afbeelding: De natuurlijke behoefte om ons te omringen met groen moet alle aandacht krijgen bij de
tuininrichting. Op uw terras zou u bijna letterlijk geraakt moeten worden door de beplanting.

Tuingeluk voorbeelden.png

1a. Strakke tuin met veel te veel verharding en nauwelijks beplanting.
1b. Strakke tuin met juiste verhouding tussen beplanting en verharding.
2a. Ook bij ronde vormen wordt het gevoel niet beter door een te veel aan bestrating
2b. Ronde tuin met voldoende beplanting en hoogte-elementen voor het goede tuingevoel.

2. Een combinatie van hoog en laagTuingeluk Doorkijk Een vlakke tuin waarbij u alles in één oogopslag overziet is saai en sfeerloos. Ook al is uw tuin voor 2/3 beplant met bodemdekkers of belegd met gazon. U heeft daarmee voldaan aan de eerste basisvoorwaarde, maar toch ontbreekt het goede gevoel.

Hoogte-elementen zorgen voor spanning, de zichtlijnen worden immers onderbroken. Ze zorgen ook voor dieptewerking. Uw tuin lijkt er groter door en tenslotte zorgen hoogte-elementen voor sfeer en intimiteit. De hoogte kan gecreëerd worden met hier en daar wat hogere struiken, zoals een boom, een haag of haagblok. Ook opgaande grassen of grootbladige vaste planten in de borders zijn hier geschikt voor. Wij raden u aan om de helft van uw beplanting hoger te laten groeien dan 90 cm. Nog even terugkijkend naar de eerste basisvoorwaarde, gaan wij dus uit van 1/3 tuinoppervlak voor hogere beplanting. Lees meer op tuingeluk.nl.

Afbeelding: Een boeiende doorkijk door een ‘open’ muur dwars door de tuin.

Tuingeluk_Voorbeelden2.png
1a. De tuin is niet spannend als hij helemaal te overzien is.
1b. Met haagblokken en bomen wordt de tuin spannender en ontstaat er meer dieptewerking.
1c. Vergelijkbaar met een leeg podium van de schouwburg. Zodra de decorstukken
geplaatst worden, ontstaat het ruimtelijke effect en de spanning.

3. Rust en privacy, dan bent u op uw gemak
Tuingeluk PrivacyDe tuin is een belangrijk onderdeel van uw leefruimte. Net als in huis moet u zich er veilig voelen. Toevallige passanten moeten niet ‘zomaar’ bij u binnen kunnen lopen en de buren moeten vanuit hun huizen geen royaal zicht op uw zonneterras hebben. U moet dus goed bepalen wat voor hen wel en niet te zien is en ook hoe een vrije doorloop of achterom kan worden beperkt.

Er zijn allerlei ‘foefjes’ om aan uw veilige en vrije gevoel tegemoet te komen. Nauwkeurig geplaatste bomen, een voldoende hoge haag en groene sluisjes met een poort komen in aanmerking. Maar ook een begroeide pergola, een schaduwdoek of verhoogde klimopschermen zijn geschikt. Het mooie is dat het met de derde basisvoorwaarde al een stuk gemakkelijker wordt, als u reeds voldaan heeft aan de eerste twee.

Een veilig en vrij gevoel hangt volgens ons overigens niet alleen af van de mate van privacy, ook zaken als geluidsoverlast en inbraakgevoeligheid spelen een rol. Geluidsoverlast in een tuin kan het best worden bestreden met geluidsabsorberende schermen. Die zijn er in vele uitvoeringen. Veiligheidssystemen voor in de tuin zijn heel eenvoudig vooraf ingraafbaar. Vaak is het slechts één simpele kabel rondom.

Overigens heeft de positie van uw terras ook te maken met ‘gehorigheid’ van de buren. U kunt ervoor kiezen om niet direct naast die van hen te gaan zitten. Lees meer op tuingeluk.nl.

Tuingeluk voorbeeld

1a. Met vormbomen kan inkijk worden voorkomen.
1b. Een ‘groensluis’ is vriendelijker en ook veilig met een poort toepasbaar.
1c. Een begroeide pergola en dakplataan zorgen voor een goede groenbalans en voorkomen de inkijk.

Tuingeluk Energiebalans

4. Niet meer tuinwerk dan u zou willen

Bijna 80% van de Nederlandse tuinbezitters heeft een niet-optimale band met hun tuin. Eén van de belangrijkste oorzaken daarbij is de energiebalans. De tuin die zij hebben aangelegd vraagt veel meer werktijd dan zij vooraf hadden ingeschat. Uiteindelijk wordt de tuin daar later minder leuk door. Als je maar twee uur per week beschikbaar hebt, terwijl de tuin tenminste vijf uur vraagt, heeft u er op het laatst meer een hekel aan dan dat u er plezier aan beleeft.

Dit kan ook heel anders. Feitelijk is elke tuinbezitter in staat om de energiebalans naar zijn eigen hand te zetten. Helemaal zonder werk zal niet mogelijk zijn, maar een tuin afstemmen op uw eigen tijdsbestedingspatroon is geen probleem. Uiteraard moeten er dan keuzes gemaakt worden. Een gazon moet wekelijks gemaaid worden, terwijl een plantvak met bodemdekkers nauwelijks tijd vraagt. Alleen al bij hagen heeft u de keuze uit een haag die driemaal per seizoen gesnoeid dient te worden of een haag die u gerust een jaartje kunt overslaan. Zo zijn er nog veel meer onderhoudsvriendelijke tips om u een handje te helpen.

Wij vinden het een beetje jammer dat een mooie tuin alleen geassocieerd wordt met groene vingers; alsof er heel veel kennis voor nodig zou zijn. Gelukkig is dat helemaal niet het geval. Zelfs uitgesproken ondeskundigen of beginners bereiken op eenvoudige wijze het optimale tuingevoel. De basisvoorwaarden zijn het belangrijkst, de rest komt dan vanzelf. Lees meer over alle basisvoorwaarden op tuingeluk.nl.

Afbeelding: Een gazon moet minstens 30 keer per jaar gemaaid worden, maar als de beplanting gesloten is groeit daar geen onkruid.