VERZORGING VAN ALOË VERA

Vermeerderen van Aloë Vera via zaad is niet erg gebruikelijk. Meestal wordt de plant vermeerderd via de uitlopers die zich onderaan de rozet vormen.

UNDEFINED

Aloë vera (oude naam A. barbadensis) is een vetplant met een kort stammetje van hooguit 50 cm. Oorspronkelijk komt de plant uit Saudie-Arabië en omstreken, maar tegenwoordig is hij overal in de landen rond de Middellandse Zee te vinden, inclusief de Canarische en Kaapverdische eilanden, en in Indonesië en West-Indië.

Aloë vera kan vertakt zijn, en vormt vaak ook uitlopers aan de wortelhals of stam. De getande blauwgroene bladeren staan aan de basis in een krans, waar ze van enkele centimeters breed spits puntvormig uitlopen. De trosvormige bloeiwijze met gele bloemen verschijnt doorgaans in maart of april, en kan wel 90 cm lang zijn. Na de bloei vormt de plant doosvruchten. Het uit het afgesneden blad druppelende sap wordt na droging wel gebruikt ter behandeling van kleine brandwonden en zonnebrand. Het is een geliefd ingrediënt in huidverzorgende cosmeticaproducten. Dat neemt niet weg dat het sap bij iemand die er gevoelig voor is ook een allergische huidreactie kan opwekken. Het sap is bij inname van kleine hoeveelheden weliswaar al licht laxerend, maar niet giftig.

Verzorging van Aloë Vera

Aloë vera kan heel lichte vorst tot circa -5 graden Celsius verdragen, maar alleen als de kluit droog is. De plant moet binnen overwinteren. Half mei, zodra de kans op nachtvorst over is, kan hij naar buiten: in de volle zon of eventueel in lichte schaduw. Zodra er eind oktober weer gevaar voor nachtvorst is, moet hij weer naar binnen. Hij kan ook als kamerplant gehouden worden.

Aloë vera is een stevige groeier, en staat graag in een erg ruime pot. Bij het verpotten kan dan ook beter gelijk een potmaat gekozen worden die 3 tot 5 maal groter is dan de kluit. De plant groeit goed op zeer doorlatende grond, bij voorkeur met wat zand en fijn grind erin om een goede afwatering te garanderen. Na het verpotten kan beter even geen water gegeven worden. De plant kan zich herstellen en beschadigde wortels afsluiten met wondweefsel. Pas na enkele dagen stelt hij een kleine watergift op prijs. De plant houdt niet van kou en nattigheid. In het groeiseizoen tussen april en oktober kan er matig gegoten worden, net genoeg om de kluit niet uit te laten drogen. In de rustperiode kan hij met nog minder water toe. Ook kan tijdens het groeiseizoen wat bemest worden, maar dan ook weer heel weinig, ongeveer 20% van de hoeveelheid voor kamer- of kuipplanten.

Vermeerdering van Aloë Vera

Aloë kan op verschillende manieren vermeerderd worden. Vaak vormt de plant uitlopers aan de basis, die soms zelfs al eigen wortels vormen. Ook uitlopers op een steel hoger in de plant komen voor. Deze uitlopers kunnen met een scherp mes losgesneden worden. De beste tijd hiervoor is juli of augustus. De stekken mogen daarna enkele dagen indrogen. Het is ook mogelijk stekken te nemen van de bladeren. Nadat het te stekken blad op het dikste deel is doorgesneden moet het te stekken bovenstuk enkele weken indrogen. Zodra de snijwond na enkele weken afgedicht is met wondweefsel kan de stek opgepot worden.

Kies bij het oppotten gelijk weer een royale pot, en als grond een mengsel van 1/3 potgrond, 1/3 zand en wat fijn grind voor een goede doorlatendheid. Vervolgens de eerste dagen geen water geven en ten slotte over gaan op zeer spaarzaam gieten. Hebben de uitlopers nog geen eigen wortels, dan kan de eerste tijd zelfs beter helemaal niet gegoten worden, maar alleen geneveld. Zodra de stekken groei vertonen kan voorzichtig met gieten begonnen worden.

De periode na het afnemen van de stekken is ook een goed moment om de moederplant te verpotten, om zo een goede hergroei te garanderen. Na het afsnijden van de stekken vertoont ook de hoofdstam snijwonden. Deze wonden moeten eerst weer enkele dagen indrogen voordat de eerste keer water gegeven wordt, ook wanneer de moederplant niet verpot wordt.

De derde vermeerderingsmethode is uit zaad. Na de bloei vormt de plant zaaddozen. Deze moeten aan de plant afrijpen, waarna het zaad geoogst kan worden. Het kan gezaaid worden in een mengsel van stekgrond, en afgedekt worden met een dun laagje compost. Bodemtemperatuur 21 graden Celsius. Aloë’s komen meestal niet soortecht terug uit zaad.

Ziekten en plagen bij Aloë Vera

Aloë’s zijn bij een goede verzorging niet vatbaar voor ziekten of plagen. Alleen zijn ze wel gevoelig voor een te veel aan water, water dat onder in de pot of schotel blijft staan of de combinatie van water en kou. Dat veroorzaakt rotting van de wortels, en als er niet snel verbetering in aangebracht wordt, ook van de stam.

Hoe komt het dat de Aloë Vera blad afstoot?

Aloë vera is een vetplant, en reageert vaak wat traag op veranderende omstandigheden. Het afvallen van het blad kan dan ook meerdere (oudere) oorzaken hebben.
Zo kan het een reactie zijn op de verplaatsing naar een zonniger standplaats dan hij voorheen had (planten moeten ook binnen geleidelijk aan de zon wennen). Afgezien van rottingsverschijnselen door een te natte kluit is de soort nagenoeg ongevoelig voor ziektes en plagen. Blijft over als mogelijke oorzaak de potmaat en de potgrond: als hij ondergronds problemen heeft met worteluitbreiding zal hij het ook bovengronds minder goed doen. Je kunt proberen hem te verpotten, in een zeer royaal grotere pot, en met een schraal grondmengsel. Bijvoorbeeld van potgrond waar 1/3 deel zand aan toegevoegd is, met een goed drainerende laag van potscherven of kleikorrels onder in de pot (en een voor overtollig water vrij toegankelijk drainagegat uiteraard).
Daarnaast kunt u proberen de luchtvochtigheid in de omgeving van de plant wat te verhogen:

  • kamerplanten met groot blad in de buurt zetten, die veel water verdampen
  • moerasplanten (Cyper-gras of parapluutje) in een grote pot ernaast zetten
  • de palm (in een gesloten pot) in een met kleikorrels gevulde grotere overpot of schotel plaatsen die dan goed vochtig gehouden worden, of een apart watertuintje maken door een pot of schotel met kleikorrels naast de planten te zetten,
  • waterbakjes op de centrale verwarming aanbrengen en regelmatig bijvullen.

Zoals gezegd reageert de Aloë traag op veranderingen, dus ook een eventuele verbetering zal enige tijd op zich laten wachten.

Hoe kun je het best de Aloë vera laten overwinteren?

Inpakken helpt alleen om planten die wel wat vorst kunnen verdragen gedurende een korte tijd door een extreem koude periode heen te helpen, maar is onvoldoende om planten die niet winterhard zijn de hele winter door te helpen. Bovendien ontstaan er, als planten langdurig ingepakt staan, vaak vochtproblemen omdat de verdamping tegengehouden wordt. En daar kan uitgerekend de Aloë heel erg slecht tegen. Het best kun je de planten binnen zetten.

UNDEFINED