Uitzetten en graven van de folievijver

Als u weet welke vorm uw vijver boven en onder de waterspiegel gaat krijgen, kunt u daadwerkelijk beginnen.

UNDEFINED

Als u weet welke vorm uw boven en onder de waterspiegel gaat krijgen, kunt u daadwerkelijk beginnen.

Eerst wordt op de gekozen plek een vorm aangegeven met piketpaaltjes en een draadje. Soms kunt u ook volstaan door de vorm met een spa in het gras uit te tekenen. Vervolgens wordt de vijver, als het een getrapt model is, in lagen uitgegraven. Eerst de laag met de grootste omtrek tot ± 30 cm diepte. Een mooie diepte voor de eerste plantlaag.

In een stabiele grond mag de wand een schuinte hebben van 75°, een beetje schuin dus. Ook bij de verdieping houdt u die schuinte aan tot u op de definitieve diepte van tenminste 80 cm bent aangekomen. Die diepte is nodig om de vissen in de winter bij strenge vorst te kunnen laten overleven.

Bedenk steeds dat bankjes (straks onderwater) zo’n 30 cm breed moeten zijn. Dat is voldoende breed om de vijverplanten straks te kunnen aanbrengen. Als u klaar bent met graven, moet er nog een stabiele oeverrand gemaakt worden. De bovenkant moet straks overal even hoog zijn. De kantplank die u maakt van hardhouten paaltjes en buigzame planken of PVC is belangrijk voor het vastzetten van de folie en de gelijke hoogte overal.
Als de kantplank zorgvuldig in de goede vorm en op de juiste hoogte is vastgezet, vult u de binnenkant weer schuin aan met bestaande aarde. Dit zorgt ervoor dat de raad ook op de goede plaats blijft.

Voordat de folie er in gelegd kan worden, moet u eerst weten hoe groot het moet zijn. U kunt het beste werken met een lint of meetlint. Leg het in de vorm van de vijver en u heeft de exacte breedte en lengte. Kies de folie per definitie een halve meter breder en langer, want u moet de folie ook nog om de rand kunnen slaan.

De bodem van de toekomstige vijver moet om het folie te beschermen afgestrooid worden met een laagje (3 cm) scherp zand. Door het stevig tegen de wanden te kloppen wordt elke oneffenheid weggewerkt en wordt het nazakken door de waterdruk voorkomen.

Het folie kan er nu in. Ga heel voorzichtig te werk. Vouw eventuele plooien voorzichtig plat. Door de waterdruk ziet u daar straks niets meer van. Dan mag u de vijver voorzichtig gaan vullen. Zorg dat de folie van bovenuit mee kan zakken. Pas als het water bovenaan staat en er ook een hele dag in heeft gestaan, mag u de folie achter de kantplank ingraven en eventueel een stukje afknippen.