Tuintrends van 2018

De tuinwereld is in beweging. Ieder jaar zijn er weer nieuwe trends. Ben van Ooijen, directeur van tuinspiratiepark de Tuinen van Appeltern vertelt over de trends van 2018.

UNDEFINED

Gemak

Steeds meer tuiniers kiezen voor het gemak. Als dat wat meer kost is dat geen probleem. Ze kiezen voor automatische beregening, robotmaaiers en goed gereedschap. Gemak uit zich ook in onderhoudsvrije materialen, volledig beplante borders en hagen en bomen meteen op hoogte en dikte. Men heeft geen zin om jaren op privacy of het juiste uitzicht te wachten. De aankoop van kant-en-klare borderpakketten sluit hier helemaal bij aan. Het is jammer dat nog veel tuinbezitters niet begrijpen dat beplanting onmisbaar is voor het juiste tuingevoel. Zij maken van hun buitenruimte een verharde plek met te veel bestrating. En dat terwijl er ook onderhoudsarme beplanting is.

Gemak - Tuintrends 2018

Duurzaamheid

Duurzaamheid is belangrijk. Voor de ene tuinier betekent dat vooral geen dure spullen kopen, maar de natuur haar gang laten gaan én alleen gerecyclede materialen of producten gebruiken. Voor de andere tuinier gaat het juist om hele duurzame (maar daardoor ook dure) producten. Constructies worden degelijk gebouwd; meubels, potterie, haarden, verlichting en overkappingen moeten voor hen ‘een leven lang’ meegaan.

Duurzaam - Tuintrends 2018

Natuurgetrouw

Stoer en natuurlijk met een vleugje kleur en kunststof is het boeket van de Nederlandse tuininrichting. Er wordt veel gekozen voor natuurgetrouw. Houtstructuren, natuursteen, keramiek, touw, rvs of juist verroest Corten staal. En het is allemaal net een maatje dikker en stoerder! Daartegenover staat het kleurrijke en veel kwaliteit uitstralende kunststof in potterie en meubilair.

Natuurgetrouw - Tuintrends 2018

Comfort

Meubels, parasols, windschermen, tuinhuizen en serres.. Bij alles staat het comfort en gemak voorop. Steeds meer worden deze elementen ook op maat gemaakt, passend in de tuin en het ontwerp. Een en ander heeft ook te maken met het zelf willen bepalen van de uitstraling en vorm. Mensen willen geen eenheidsworst, maar willen (net als bij de aankoop van een auto) volledig zelf de uitvoering gaan samenstellen.

Comfort - Tuintrends 2018