Tuintips voor mei

In mei valt vaak een zogenaamd bloeigat. De vroege bloeiers zijn uitgebloeid en de bloeiende planten voor het einde van het voorjaar en het begin van de zomer moeten nog op hun maximum komen.

UNDEFINED

Houdt begin mei nog vliesdoek bij de hand voor als er onverwacht nachtvorst wordt aangekondigd. Vanaf half mei is de kans op nachtvorst te verwaarlozen. Dus begint na de IJsheiligen (12, 13 en 14 mei) pas echt de tijd voor de eenjarigen en mogen de kuipplanten naar buiten.

Vergeet niet om ze af te harden (overdag laten wennen aan de (goede) omstandigheden buiten; ’s nachts even binnen zetten of op een andere manier beschermen omdat de temperaturen dan nog lager zijn.

Mei is ook een van de twee topmaanden in het jaar als het om grasgroei gaat. De tweede ‘groeispurt’ heeft plaats in augustus. U zult nu extra vaak moeten maaien. Vergeet vanaf nu ook de voeding van het gras niet, want wat u afmaait en afvoert is een deel van de voedselvoorraad van de grasplanten. Die zult u weer moeten aanvullen. Door te mesten kan ook het onkruid in het gras harder gaan groeien. Daar zult u dus ook weer wat aan moeten doen. Blijf het onkruid ook elders in de tuin bestrijden!

Bemesten, onderhouden en verzorgen in mei

Onkruid wieden, liefst bij droog weer
Pluk onkruid met de hand uit. Bij droog weer blijft er minder grond aan de onkruidwortels hangen. Schoffelen kan natuurlijk ook, maar pas dan wel op dat u geen wortels van de blijvende planten beschadigt. Een schoffel hoort scherp te zijn om het onkruid bij de wortels door te kunnen snijden.

Gazon maaien
Maai een nieuw gazon voor de eerste keer als het gras 5 cm hoog is. Maai niet te kort, stel de maaimachine af op maximale hoogte. Ook al langer bestaande gazons de eerste keer niet te kort maaien. Geef nu speciale lang werkende gazonmest, dan blijft de grasmat veel langer sterk en gaat gezond de zomer in. In mei ondergaat het gras een zogenaamde ‘groeispurt’, het groeit extra sterk.

Regelmatig water geven
Omdat mei vaak zeer zonnig is, is sproeien of begieten bij jonge en pas ingeplante planten soms al nodig. Dat kan het beste met water dat al op temperatuur is. Geef liefst opgevangen regenwater uit de regenton. Dat is niet alleen praktisch, maar ook heel goedkoop. Zo’n ton gaat een half leven mee. Echt sproeien doet u natuurlijk met leidingwater. Richt een harde straal nooit direct op de planten. Laat het water als fijne nevel neer regenen. Dan heeft het even tijd om de omgevingstemperatuur aan te nemen. Sproei liefst ’s morgens vroeg. Dan is de verdamping nog niet zo groot. Als u ’s avonds sproeit, gaan de planten nat de nacht in en is de kans op schimmelaantastingen veel groter. Overdag is – zeker op een zonnige dag – de kans op waterverlies door directe verdamping het grootst. Dat is dus minder efficiënt qua watergebruik.

De vijver
Maak de vijver schoon (als u dat nog niet heeft gedaan) en zorg dat de planten in de vijver elkaar niet verdringen. Dus eventueel te ver uitgegroeide waterplanten uitdunnen, opnieuw inplanten en zo nodig nieuwe waterplanten kopen (het is nu ook tijd voor de waterlelies!). U kunt nu alle soorten waterplanten planten. Bestrijd te veel draadalg, door het handmatig uit de vijver te halen , wikkel het om een ruwe stok of gebruik een speciaal daarvoor ontwikkeld hulpmiddel (via tuincentrum). Laat het afval nadat u het uit de vijver heeft getrokken een dag lang op de oever liggen. Er zitten altijd diertjes in die zo de kans krijgen naar het water terug te keren. De algenafval kan daarna in de compostcontainer.

Amfibieën die in de vijver hebben overleefd zijn al weer wakker en zo lang ze nog geen eieren hebben afgezet (eenvoudig te constateren) kunt u uw gang gaan.

Waterlelies bemesten
Geef waterlelies in manden of netten langzaam werkende, speciale meststof voor deze plantengroep.

Verrijk uw bodem met een mulchlaag
Mulchen is het bedekken van open grond met ander materiaal. In een bos is de laag afgevallen blad eigenlijk een mulchlaag. Zo’n mulchlaag op de grond heeft veel voordelen. Het houdt de grond eronder langer vochtig en luchtig. De grond slaat niet dicht. De temperatuur in de grond wisselt onder een mulchlaag minder sterk (goed voor de plantenwortels). Als zo’n mulchlaag uit verteerbaar (biologisch) materiaal bestaat, betekent dat ook verrijking van de bodem, waardoor deze minder of helemaal niet meer extra hoeft te worden bemest. Maar ook een stenige toplaag (grind of steenslag) kan enigszins bodemverrijkend werken doordat daaruit bijv. kiezelzuur aan de grond wordt afgestaan. In klassieke (barokke) tuinen werd veel met kleurrijk steenslag tussen de planten gewerkt.

Zorg voor lucht in de grond
Plantenwortels hebben behalve water ook lucht nodig om gezond te kunnen functioneren. In lekker losse grond met een goede structuur dringt lucht diep door. Maar onbegroeide grond slaat vaak dicht. De toplaag verhardt zich dan en gassen kunnen niet meer in of uit de grond. Als een ondergrond lange tijd van de buitenlucht afgesloten is geweest, kan deze zelfs smerig stinken als hij wordt ‘opengebroken’. Men spreekt dan van ‘verrotte grond’ waar geen plant in wil groeien. Zorg daarom dat de open grond in uw (moes)tuin blijft ademen door die toplaag regelmatig te breken door te harken of te schoffelen. Beter (en handiger) is het om de grond voortdurend zo veel mogelijk begroeid te houden. Dan doen de plantenwortels en het bodemleven (regenwormen!) het werk voor u. Dat is de natuurlijke gang van zaken!

Vergeet de hagen niet!
Geef hagen mest boven de wortels. Dat voorkomt dat die verderop in de tuin op zoek gaan naar voeding en daarmee uw andere beplanten beconcurreren.

Na een vrij warme periode kunnen ineens weer flinke nachtvorsten voorkomen. Zet zomerbloeiers (perkplanten) daarom pas na de IJsheiligen buiten. Dat geldt ook voor de kuipplanten. Ook die mogen pas weer naar buiten als de kans op nachtvorst is geweken. Zet ze dan niet meteen langdurig in de volle zon, maar laat ze even op een beschutte plek aan het buitenlicht wennen.

Bomen
Vergeet niet ook bomen water te geven tijdens langer durende droogte (doe dit zeker bij bomen die nog niet zo lang geleden zijn geplant). Controleer boombanden en boompalen. Haal wilde scheuten weg. Plant nu wintergroene bomen die met ingegaasde kluit worden geleverd.

Bolgewassen laten afsterven
Bollen die u wilt overhouden, moeten voldoende reservevoedsel kunnen opslaan. Dat lukt alleen goed als u het blad langzaam laat afsterven. Haal het pas weg als het helemaal vergeeld is. Dit geldt ook voor bolgewassen die u wilt laten verwilderen, zoals sneeuwklokjes, krokussen, narcissen enz. Maai in het gazon om afstervende bolgewassen heen.

Pas op met grauwe schimmel (botrytis)
Grauwe schimmel of botrytis groeit als een zachte, grijze donslaag op bladeren, stengels, vruchten, bloemknoppen en bloemen van alle soorten planten (met name aardbeien zijn nu heel kwetsbaar; breng stro rond de planten aan). De vruchtvorming stopt meestal als ze door deze schimmel zijn aangetast en aangetaste bloemknoppen ontwikkelen zich niet verder. Grauwe schimmel is met diverse soorten fungiciden overigens goed te bestrijden.

Mollen zijn actief
Mei is de maand waarin de mollenvrouwtjes hun jongen hebben. Dan hebben ze ook het meeste voedsel nodig. Dus zijn ze erg actief. De kans dat er nu extra veel molshopen in uw tuin verschijnen is daardoor groot. Is dit ieder jaar weer een enorme plaag in uw gazon, dan kunt u een rigoureuze oplossing overwegen: gaas onder de grasmat aanbrengen. Neem gaas met een maasgrootte van 15-25 mm, leg de banen overlappend uit. En dunne laag grond er overheen en daarop zaaien of bezoden.

Zomerbloeiende bollen planten
Plant nu nog de laatste zomerbloeiende bollen. Mulch perken en borders en zorg alvast voor steun bij hoger groeiende vaste planten. Laat de vaste planten nu met rust: geen pollen meer scheuren, wacht daar liever mee tot het najaar. Zomerbloeiende eenjarige planten kunnen nu direct ter plekke worden uitgezaaid of geplant.

Hagen en begroeide schuttingen inplanten
Plant leiheesters of klimplanten. Spreid de ranken goed uit. Doe voldoende goede grond of compost in het plantgat en geef de eerste tijd regelmatig water. Vroeg bloeiende clematissen die zijn uitgebloeid, nu snoeien. Mei is de beste periode om groenblijvende hagen te planten.

Planten in potten en bakken
Plant potten en bakken nu in voor een bloemrijke zomer. Haal ook nu al regelmatig uitgebloeide bloemen weg. Zet kuipplanten die u heeft laten overwinteren weer naar buiten. Kijk ze goed na op eventuele aantastingen en doe daar zo nodig iets tegen. Nijp de toppen uit planten zoals Coleus, Fuchsia’s enz. Dat geeft een betere vertakking en een meer compacte groeivorm. Zorg in potten en bakken voor voldoende drainage. Knip topiary-planten goed in vorm.

Heesters en coniferen planten
Tot half mei kunt u nog groenblijvende heesters en coniferen planten. Ze worden vaak in pot of met kluit in een gaaslap geleverd. Haal die gaaslap niet weg tijdens het inplanten, maar maak de lap los en spreid hem op de bodem van het plantgat uit. Dat voorkomt dat de kluit uit elkaar valt.

Kruiden in de tuin
De laatste eenjarige kruiden nu ter plekke zaaien. Plant na de IJsheiligen in pot voorgekweekte kruiden uit in de volle grond of in grotere bakken of op een speciaal voor kruiden gereserveerde plek.

Bloembakken inplanten met zomerbloeiers
U kunt nu de bloembakken vullen met zomerbloemen en nieuwe planten kopen voor uw hanging baskets. Geraniums en fuchsia’s moet u na het inplanten een paar keer toppen, om ze mooi bossig te laten uitgroeien.

Snoeien in mei

Hagen knippen
Sommige haagplanten, zoals Taxus, komen pas in mei goed aan de groei, de meeste andere beginnen al eerder aan hun seizoensontwikkeling. Het is nu tijd om ze te knippen. Dan hoeft u niet zo diep te knippen en ontwikkelen ze zich gelijkmatiger.

Heesters snoeien
Snoei uitgebloeide, bladverliezende heesters. Knip oude takken zo diep mogelijk terug. Haal takken die over elkaar groeien weg. Veel heesters en vaste planten zijn eind mei uitgebloeid. Die kunt u dan ook opschonen als u dat wilt. Half mei is de begintijd van massale bloei van de rododendrons. Is er na half mei nog geen nieuw leven zichtbaar bij uw vorstgevoelige heesters en vaste planten, dan mag u aannemen dat ze de winter niet hebben overleefd.

Clematissen snoeien
Vroeg bloeiende clematissen die zijn uitgebloeid, nu snoeien.

Vijveronderhoud in mei

Hoe warmer het water wordt, hoe actiever het vijverleven!
Komt het vijverwater boven de 10 ?C dan krijgen de vissen weer eetlust (maar voer nooit teveel!). Ook beginnen kikkers, padden en salamanders met het afzetten van hun eitjes. Al snel wordt de vijver bevolkt door kikkervisjes en allerlei ander nieuw leven. Hou in de gaten dat de carbonaathardheid van de vijver op peil blijft, deze stabiliseert de pH.

Hulp nodig? Neem contact op met Keijsers Vijverecologie!

Tuingeluk vijvertip: Zorg voor een goed natuurlijk evenwicht in de vijver. Zorg voor voldoende zuurstofplanten, niet alleen voorzien ze het water van zuurstof, ze halen ook veel voedingsstoffen uit het water. Ben voorzichtig met het aantal vissen. Onbalans in de vijver kan al snel leiden tot groen en troebel water.

Tot slot

Schilderwerk buiten
Hoewel de seizoenen iets lijken te verschuiven, geldt mei als dé ideale maand voor schilderwerk in de tuin. Statistisch is het aantal zonnedagen in mei inderdaad groot, maar een ander voordeel is dat als u nu schildert, uw tuin er de komende zomermaanden weer pico bello uitziet.

Kasramen bekalken
Zorg voor schaduw met schermen of door de ramen te bekalken. Het kan snel heel warm worden in de kas. Vooral jonge, gevoelige planten hebben daar vaak moeite mee.