Tuintips voor juni

Deze maand bereiken veel planten in de tuin hun volwassen stadium. De frisse voorjaarskleuren veranderen in vollere zomerkleuren.

UNDEFINED

De eenjarige planten bloeien volop en de rozen beginnen te komen, net zoals de heerlijk geurende anjers.

Blijf deze maand ook onkruid wieden, want het groeit in juni extra snel! Een lekkere laag organisch materiaal op de grond tussen je planten voorkomt snelle uitdroging. Dat betekent ook minder sproeien en zo’n laag verrijkt de bodem, waaruit je planten hun voedsel halen. Zo’n mulchlaag scheelt bovendien enorm in wiedwerk!

Bemesten, onderhouden en verzorgen in juni

Rozen bemesten
Rozen moeten mest krijgen waarin vooral de sporenelementen en met name magnesium niet mogen ontbreken. Speciale rozenmest voldoet aan die eisen. Let bij rozen vooral op sterroetdauw (zwarte vlekken) en meeldauw (het wit) en bestrijd deze schimmels direct als ze optreden.

Zomerbloemen bijvoeden
In juni groeien zomerbloeiers sneller door dan in mei. Je kunt ze nu dus nog gerust kopen en zult er maanden plezier van hebben. In de standaard bemeste potgrond waarin je ze plant, zit maar voor zes weken voeding. Geef ze na die zes weken wekelijks voeding, want zomerbloemen leveren een enorme bloeiprestatie en dat kost veel energie die uit de voeding (en de zon) moet komen.

Uitgebloeide bloemen wegnemen
Het kost planten enorm veel energie om zaad te maken. Die energie kunnen ze vaak beter in nieuwe bloei steken. Wanneer je uitgebloeide bloemen afknipt, zullen veel planten een stuk langer doorbloeien.

De lathyrus bloeit!
Lathyrus kun je aan touwtjes, langs rijshout, gaas en netten laten klimmen. Als de planten eenmaal bloeien (en dat doen ze nu) kun je ervan blijven plukken. Hoe meer je plukt, des te meer bloemen ze vormen. De vaste plant lathyrus-bloemen geuren niet, maar de eenjarige des te lekkerder. Wat een geur! Heerlijk! Zet de stelen van de bloemen maar in een ondiep laagje water op een vaas.

Avond- en nachtbloeiers
Sommige planten zijn echte avond- en nachtbloeiers. Ze vormen een weinig bekende, maar prachtigre groep in de tuin. Een uitgesproken voorbeeld is een geelbloemige teunisbloem die officieel Oenothera glazioviana heet, een tweejarige plant die meestal eenjarig wordt gekweekt, in Nederland en België inheems maar zeldzaam is en Grote Teunisbloem wordt genoemd. Hij bloeit in de periode juni-oktober en opent pas tegen de schemering zijn bloemen. Die zijn helemaal op bestuiving door nachtvlinders (motten of uiltjes) ingesteld. De plant biedt ze iedere avond nieuwe bloemen aan.

Ook bijv. de kamperfoelies zijn eigenlijk op de nachtbestuivers ingesteld. Hun bloemen gaan pas ’s avonds heerlijk geuren. En zo zijn er meer. De kuipplanten die engelentrompetten worden genoemd (Brugmansia) kunnen ’s nachts zo zwaar geuren dat sommige mensen er zelfs hoofdpijn van krijgen. Vandaar dat wordt aangeraden die planten niet te dicht bij een open slaapkamerraam te zetten.

Gras maaien
Maai het gras niet te kort. Te kort gemaaid gras verbruint eerder tijdens droogte en dagenlang fel zonlicht. Je kunt gras maaien en het maaisel afvoeren, composteren of tussen de sierplanten uitstrooien. Je kunt ook mulchmaaien. Bij het mulchmaaien wordt het maaisel zo fijn kapot geslagen (met speciale messen op de maaier), dat het als mulch op het gazon kan achterblijven en daar als snel verterende meststof fungeert. Dus je hoeft geen maaisel meer af te voeren en minder te mesten. De fijne verse grasdeeltjes blijven direct na het maaien wel aan je schoenen kleven, maar dat is snel over. Maai speelgazon op 3 cm en siergazon op 2 cm. Tijdens langdurige droogte de maaimachine hoger afstellen (4 à 5 cm).
Het gazon zit nu in de bloei van z’n leven en heeft stabiele en gelijkmatige aanvoer van onderhoudende voedingsstoffen nodig. De DCM Organische Gazonmeststof kan verstrooid worden zonder verbrandingsgevaar.
Als je grasmat bij een beetje droogte snel vergeelt, komt dat waarschijnlijk doordat er te veel wild straatgras in is gaan groeien (Poa annua). Door regelmatig te maaien, voorkom je dat deze planten kunnen gaan bloeien en zaad vormen. Dan verdwijnt dat eenjarige gras vanzelf weer.

Goed sproeien
Geef nooit kleine beetjes water. De grond waarin de planten groeien (ook het gazon), moet goed nat worden (tot bij de wortels). Wanneer je ’s avonds sproeit, gaat er door verdamping maar weinig vocht verloren.

Geef hoge vaste planten alsnog steun
Bind de stengels niet in bossen bij elkaar. Dat staat heel onnatuurlijk! Zet bamboestokken in de groeirichting tussen de stengels en bind die daaraan. Veel mooier!

Heb je fuchsia’s? Controleer dan regelmatig op witte vlieg en luis!
Die aantastingen komen vaak voor bij planten die in wat te warme omstandigheden groeien. Besproei ze regelmatig met water waarin je (groene) zeep en wat spiritus hebt gedaan (20 gram zeep en 10 gram spiritus op 1 liter lauw water).

Beplanting op luizen controleren
Luizen zuigen aan sappige plantendelen en dat kan allerlei groeistoornissen en misvormingen in de planten veroorzaken. Ook kunnen ze ziekten overbrengen. Een matige aantasting in de tuin wordt meestal wel door de natuur opgelost: lieveheersbeestjes en gaasvliegen ruimen heel wat luizen op. Maar als de aantasting te zwaar wordt, kun je beter ingrijpen. Dan grijp je misschien naar een verantwoord chemisch middel. Vaak op basis van vetzure zepen of pyrethrinen. Dat zijn allemaal middelen die in het milieu vrij snel worden afgebroken, maar ze zijn wel giftig voor de luizen. Spuit altijd vanaf een afstand van minstens 30 cm, volg nauwkeurig de gebruiksaanwijzing en houd chemische middelen altijd weg bij kinderen. Spuit liefst alleen ’s avonds (als de bijen niet meer vliegen) en bij windstil weer.

Vruchten tegen vogelvraat beschermen
Gebruik bij bessenstruiken, aardbeien enz. liever vogelvraatgaas. Dit is beter dan de bekende netten. De vogels verstrikken zich heel gemakkelijk in die netten en als je er dan niet op tijd bij bent, overleven ze dat niet.

Planten en zaaien in juni

Nu nog kruiden zaaien
Een aantal kruiden kan nu nog heel goed worden gezaaid. Zaaisels van peterselie, snijselderij, bieslook, kervel en ook eenjarig bonenkruid zullen snel opkomen en al spoedig oogstbaar zijn, Heerlijk vers!

Oogsten in juni

Na de langste dag geen asperges meer steken
Als je een aspergebedje hebt, zul je al van de heerlijke stengels (groen of wit) hebben genoten. Maar oogst ze na 21 juni (de langste dag) niet meer. De planten moeten zich kunnen herstellen en weer op krachten komen door de vorming van loof. Dat heb je daarvoor onmogelijk gemaakt.

Aardbeienoogst
Eind juni is de hoofd-oogstperiode voor eenmalig dragende aardbeirassen (dus niet van de doordragers). Voor de industrie worden de vruchten ‘doploos’, dus zonder steeltje en groen kroontje geplukt, voor verse consumptie blijft dat eraan. Vaak wordt dat groene ‘kapje’ er vervolgens afgesneden, waardoor een deel van de vrucht verloren gaat. Dat hoeft niet, want het groene kroontje is er met een korte draaibeweging makkelijk af te krijgen.

Snoeien in juni

In juni wordt van oudsher gesnoeid. Daar waren in het agrarische leven van vroeger vaste perioden voor. De boeren wisten precies wanneer ze moesten zaaien, ploegen, oogsten, snoeien enz. En aangezien bijna iedereen een directe relatie had met het boerenleven, was dit algemene kennis.

Rozen
Uitgebloeide rozen vlak boven het eerste vijfblad (een blad met vijf deelblaadjes) eronder afknippen. Dan groeit daar weer een sterke nieuwe bloeischeut uit. Bij een blad met drie deelblaadjes gebeurt dat niet.

Hagen rond 21 juni knippen
21 juni (de langste dag van het jaar) markeert het begin van een korte periode waarin veel planten een tweede periode met snelle groei doormaken, een zogenaamde groeispurt. Dat geldt ook voor haagplanten, vooral bladverliezende soorten. Ze zullen na het knippen snel herstellen en veel jong schot maken. Ook taxushagen nu knippen. Doe dat bij bewolkt weer. Je mag een taxus tot achter het groen knippen. Bij taxus loopt zo’n kale tak wel weer uit. Bij de meeste coniferen niet.

Terugknippen voor tweede bloei
Diverse vaste planten kunnen, als je ze kort afknipt nadat ze zijn uitgebloeid, gestimuleerd worden om nog een keer te gaan bloeien. Dat lukt o.a. bij riddersporen, vrouwenmantel, rudbeckia, trollius, gaillardia, margrieten en nepeta.

Vijveronderhoud in juni

Voor de vijverplanten breekt de belangrijkste bloeiperiode aan!
In deze tijd is er geen groot onderhoud nodig, het is tijd om van het water te genieten. Te overmatig aanwezige zuurstofplanten kunnen in deze periode weer een stukje teruggenomen worden. Ze stoelen vervolgens weer lekker vertakt uit. Draadalgen kunnen zo nu en dan worden verwijderd. Waterplanten worden niet gemest en zeker niet met normale meststoffen. Mochten planten het toch niet zo goed doen, kan er eventueel speciale waterplantenmest worden gegeven.

Hulp nodig? Neem contact op met Keijsers Vijverecologie!

Tuingeluk vijvertip: Als de vijver in de lente goed in balans is hoeft er in de zomer niet zoveel te gebeuren. Hou de vijver wel in de gaten. Schadelijke insecten en algen kunnen mogelijk voor problemen zorgen, dan is het goed om snel in te grijpen.

Tot slot

Ga je er even tussenuit?
Zorg dan dat de meeste dingen blijven doorlopen alsof je wel thuis bent. Dus ’s avonds wat lampen op een tijdschakelaar laten branden (ook van de straat af zichtbaar boven – als er een ‘boven’ is natuurlijk), geen opstapelende post achter de voordeur of in de brievenbak (laat iemand dat regelmatig weghalen). Niet op je antwoordapparaat zeggen wanneer je weg bent (die fout wordt nog verrassend vaak gemaakt), maar vooral: zorg dat je planten en tuin worden verzorgd. Zorg voor een ‘tuin- en plantenoppas’. Een hovenier houdt ook graag een oogje voor je in het zeil en zorgt ervoor dat alles netjes blijft.

Gras maaien na de vakantie
Maatregelen om je tuin en planten tijdens je vakantie te laten verzorgen, heb je natuurlijk al genomen, maar wat doe je als na je vakantie het gras van je gazon toch te hoog blijkt te zijn geworden? In één keer rigoureus maaien, doet vaak meer kwaad dan goed. Doe het in twee keer. De eerste keer stel je de maaimachine hoger af dan normaal. Een paar dagen later kun je dan weer op de normale hoogte maaien.

UNDEFINED