Tuintips voor februari

In februari loopt de winter op z’n eind. Langzaam komt er weer groen leven in de tuin. Het wordt weer tijd om heel rustig het zaaien, planten en snoeien voor te bereiden. Als het weer het toelaat kan er in de tuin van alles gebeuren als voorbereiding op het nieuwe, komende groeiseizoen.

UNDEFINED

Bemesten, onderhouden en verzorgen in februari

 • Strooi een geschikte kalksoort om verzuring van de bodem tegen te gaan (ook bij het gazon). Wacht daarna zeker nog een maand met mesten.
 • Doe een beetje korrelmest (gedroogde koemest o.i.d.) over de grond bij de vaste planten en de bol- en knolgewassen. Loop niet over deze plekken. Ze hebben deze maand vaak al groeineuzen gevormd en zijn extra kwetsbaar.
 • Geef fruitgewassen mest met extra veel fosfor en kalium. Patentkali of thomasslakkenmeel en speciaal voor fruitgewassen samengestelde mest is daarvoor prima.
 • Strooi kalk in de moestuin waar je koolsoorten wil telen. Dat helpt enorm bij de bestrijding van knolvoet.
 • Ga niet spitten als er nog vorst in de grond zit.
 • Doe alleen tuinwerk tijdens vorstvrij weer.
 • Hier en daar kan al onkruid opschieten. Wied dat tussen de andere planten met de hand weg. Schoffelen is vaak funest voor de plantenwortels in de omgeving.
 • Vanaf eind februari kun je het gazon herstellen (hobbels en kuilen wegwerken, slechte plekken opnieuw bezoden enz.).
 • Nog even en de zangvogels willen weer nestelen. Borstel je nestkastjes daarom nu nog even goed schoon van binnen en hang ze daarna weer op.
 • Last van mussenvraat bij krokusbloemen? Span tussen de bloemen zwart draad (garen) tussen stokjes. Dat schrikt af.
 • De mussen vreten aan de bloemen omdat daar veel vitaminen in zitten, die ze hard nodig hebben.
  Geef ze stukjes fruit (appel, peer enz.) om ze bij de bloemen weg te houden.
 • Maak potten en bakken die je opnieuw wilt gebruiken, goed schoon.
 • Bij niet-vriezend weer kun je nog prima bladverliezende heesters planten en verplanten (met of zonder kluit). Veel soorten (o.a. haagplanten) worden vaak met kale wortels aangeboden. Als het vriest dien je de planten met hun wortels tijdelijk inte kuilen. Wil je heesters verplanten, doe dat dan met zo veel mogelijk grond rond de wortels. Groenblijvende planten pas in mei planten.
Tuintips voor februari | De Tuinen van Appeltern

Februari, de beste tijd om bomen te rooien!
Laat het rooien van grote bomen liever over aan de vakman/boomverzorger.
Die heeft het juiste materiaal om de klus zonder schade uit te voeren.

Pas op voor verdroging bij groenblijvende planten. Dit verschijnsel treedt vooral op bij felle ochtendzon en zogenaamde ‘kale vorst’ (een niet door sneeuw bedekte bodem). Scherm dan de planten tijdelijk af met tuinvlies.

Maak deze maand een indeling voor je moestuin, houd rekening met de teeltwisseling wisselteeltschema om je grond en planten zo gezond mogelijk te houden.

Het is voor de gezondheid van de grond in je moestuin en die van de planten die je er wilt kweken, heel belangrijk dat je van een beproefd roulatiesysteem uitgaat en van te voren al weet waar je welke gewassen wilt telen. Zoals je weet, worden niet alleen bepaalde plantengroepen steeds op een andere plek geteeld, maar wordt bij de bemesting ook rekening gehouden met de vruchtbaarheid van de grond die ze per groep vragen. Je moet dus ook niet je hele moestuin overal even zwaar mesten. Peulvruchtgewassen brengen zelf al stikstof in de grond. Dat hoef je dan dus minder te doen voor de gewassen die je na de peulvruchten op hetzelfde stuk grond wilt telen. Varieer wat je kweekt in ieder geval zo dat blad- en stengelgewassen, knol- en wortelgewassen ieder jaar op een andere plek groeien. Meerjarige gewassen (bijvoorbeeld rabarber) kun je wel langer op dezelfde plek laten groeien.

Plant rode, witte en zwarte aalbessen en kruisbessenstruiken. Die lopen namelijk al vroeg uit, vaak al in februari. Meng wat beendermeel en compost door de grond die in het plantgat teruggaat.
Nu ook de bessenstruiken snoeien (natuurlijk niet als het vriest).

Vanaf eind februari kun je al allerlei groenten, kruiden en zomerbloeiers onder glas en op warmte voorzaaien. Denk bijv. aan sla, spinazie en uien, maar ook aan o.a. Oost-Indische kers, Lobelia, Ageratum, leeuwenbekken en salvia’s.

Tuintips voor februari | De Tuinen van Appeltern

Zaailingen controleren
Als je al onder glas (of in afgedekte zaaibakjes) hebt gezaaid, moet je de kiemende en al opgekomen plantjes regelmatig controleren op schimmelvorming. Schimmel kan trouwens ook op de zaaigrond zelf ontstaan. Veel luchten (overdag de kapjes van de bakken af) voorkomt een te hoge luchtvochtigheid en geeft daardoor minder kans op schimmel.

Controleer of je opgeslagen zaden nog kiemkrachtig zijn
Een goede manier is: neem een plastic doos, doe daar een dubbele laag vochtig keukenpapier in en strooi daar wat van het zaad op. Doe daarna het deksel op de doos en bij normale kamertemperatuur wegzetten. Na twee weken kijken of de zaden zijn gekiemd. Als meer dan de helft leven vertoont, is het zaad nog bruikbaar. Zo niet, dan kan je het wegdoen. Koop dan nieuwe zaden.

Tuintips voor februari | De Tuinen van Appeltern

Hard en zacht water
In grote delen van Nederland en België stroomt vrij hard water uit de kraan. Het bevat dan veel kalk. Zuurminnende planten en het overgrote deel van de min of meer pH-neutrale planten doe je daar geen plezier mee. Het beste water om mee te gieten, is regenwater of onthard water. Regenwater kun je gratis krijgen nadat je een regenton of ander opvangmiddel hebt gemaakt of aangeschaft. Zelf water ontharden kan door het water eerst te koken en daarna af te laten koelen tot giettemperatuur. De kalk slaat dan neer in de vorm van ketelsteen.

In de tuincentra zijn waterontharders in allerlei vormen en werkend volgens diverse systemen te koop. De hardheid van water wordt in graden Duitse hardheid (°D) aangegeven. Je kunt die gegevens bij je waterleidingbedrijf opvragen. Een hardheid tussen 6 en 10 graden D is goed voor de meeste planten. Bij zuurminnende planten moet het niet hoger zijn dan 5 °D en water van meer dan 10 °D is ongeschikt voor welk soort plant ook.

 • De nieuwe diktegroei gaat bij bomen weer beginnen. Controleer of boombanden e.d. niet te strak zitten.
 • De hortensia’s maken dikke knoppen. Bescherm ze bij vorst tijdelijk met tuinvlies.
 • Tegen het eind van de maand eventueel winterdek in de tuin weghalen en de borders opschonen.
 • Maak ook de vijver alvast klaar voor het nieuwe groeiseizoen. Zorg er voor dat er een aantal planten in de vijver staan die in het voorjaar volop bloeien. Dit voorkomt algengroei.

Snoeien in februari

Klimplanten snoeien
Oud blad bij klimop wegknippen bevordert de groei van jong, heldergroen blad. Haal ook ranken weg van plekken waar ze storen (bij schilderwerk, onder dakranden enz.). Doe dat ook bij klimmers zoals de bruidssluier (Fallopia), wilde wingerd (Parthenocissus), trompetklimmer (Campsis) enz. Dek grote wonden na het snoeien bij bomen af met wondbalsem. Bij bladverliezende soorten moet je dit absoluut doen. Bij coniferen is het minder nodig.

Leibomen snoeien
Bij geleide vruchtbomen is het de bedoeling een stam te laten groeien met daaraan korte takken (die takken worden ook wel vruchtzetsels genoemd). Leibomen worden zowel ’s zomers als ’s winters gesnoeid. De ’s zomers al gesnoeide takken worden nu tot op twee of drie knoppen ingesnoeid. Dat moet gebeuren voor de sapstroom in de bomen weer op gang komt.

Fruitbomen snoeien
Februari is een prima snoeitijd ook van fruitbomen, alleen niet bij steenvruchten (pruim, kers, perzik enz.) in verband met de kans op loodglansaantasting. Die soorten kun je het beste direct na de oogst snoeien of wat later in het voorjaar als het blad begint uit te lopen.

Winterstek van heesters
Van verhoutte scheuten van allerlei bladverliezende heesters kun je in februari winterstek nemen. Knip ca. 20 cm lange stukken af en steek die 15 cm diep in de grond. Kwekers snoeien zulke stekken van boven recht en van onderen schuin af (of andersom) om ze in de juiste groeirichting in de grond te steken. Laat de stekken in alle rust bewortelen. Tegen de herfst kun je ze uitplanten.

Druif of kiwi snoeien
Heeft u uw druif en kiwi al gesnoeid. Zo niet, doe dat dan nu nog zo snel mogelijk (bij niet-vriezend weer). De sapstromen kunnen al op gang komen en dan is het te laat. Als dat het geval is, gaan de planten namelijk door snoei hevig bloeden.

Vijveronderhoud in februari

Hoe hou ik het gat in het ijs open?
Er zijn allerlei manieren waarop je een gat in het ijs open kunt houden, bijvoorbeeld door er een bosje stro in te zetten. Laat deze er echter niet al te lang in staan, het stro kan gaan rotten en zodoende weer negatieve invloed hebben in de vijver. Langzamerhand beginnen de dagen alweer wat langer te worden waardoor ook planten en algen wat meer zuurstof gaan produceren.

Hulp nodig? Neem contact op met Keijsers Vijverecologie!

Tuingeluk vijvertip: Laat je vijver in de winter zoveel mogelijk met rust. Begin ook niet te vroeg met grootschalige tuinwerkzaamheden dicht bij de vijver. Trillingen en lawaai kunnen het rustende vijverleven behoorlijk verstoren.

Tot slot

 • Snoei nu ook de uitgebloeide winterhei en de struikrozen.
 • Knip de dode siergrasstengels terug voor de nieuwe groei begint.
 • Eind februari is ook een goede periode om je kamerplanten te snoeien.