Tuintips voor april

April is de maand van de grote schoonmaak, en dan niet zozeer in als wel buitenshuis.. de tuin in dus!

UNDEFINED

Bemesten, onderhouden en verzorgen in april

Plantengier is gezond voor uw planten
Begiet uw planten regelmatig met een verdund aftreksel van geoogste brandnetels of paardenstaart. Uw planten worden weer veel resistenter door tegen aantastingen. De aftreksels ook als directe bestrijdingsmiddelen tegen bladluizen en andere plaaginsecten bruikbaar als u ze iets meer verdunt. Ze werken net zo als middelen die u kant en klaar kunt kopen en die gebaseerd zijn op o.a. vetzure zepen en pyrethrum.

Kijk uit voor meeldauw!
Sommige planten zijn er berucht om: meeldauwaantasting. Die lelijke, verstikkende witte aantasting op stengels bladeren en zelfs bloemen. Guldenroede (Solidago), VlambloemBekijk plant Phlox paniculata 'Orange Perfection' - Floks, vlambloem (Phlox), Ridderspoor (Delphinium) en laat in het jaar herfstasters waren en zijn er berucht om. Maar dat hoeft niet meer. Er zijn bij al deze geslachten cultivars ontwikkeld met een hoge weerstand tegen deze schimmels. Om er een paar te noemen: de lage Delphinium × ruysii 'Pink Sensation' en de Phlox paniculata 'Spitfire'.

Meeldauw_Appeltern

Vul de potten en bakken voor balkon en terras
Denk aan het nieuwe seizoen met alle kleur en geur die daarbij horen. Er is nu alweer een ruim aanbod aan planten. Maak al uw potten en bakken goed schoon, vul ze met verse aarde en planten maar!

Nu eenjarige bloemen zaaien
Surfinia’s zijn eigenlijk Petunia’s en de kleinbloemige Calibrachoa’s werden eerder ook tot de Petunia’s gerekend omdat ze er sterk op lijken. Beide zijn perfecte planten voor hanging baskets. Hun scheuten groeien trouwens, als u de planten in de volle tuingrond plant, uit tot een prachtig, bodembedekkend tapijt vol bloemen. En dat maanden lang!

Afdekken zaaisel op zware grond
Zware grond (klei, leem, zavel enz.) is voor zaden beter om in te kiemen als er na het zaaien niet met dezelfde grond wordt afgedekt, maar wanneer dat gebeurt met een dun laagje fijne compost (dus ongeveer zoals in zaaibakjes met zilverzandBekijk product 25 KG Zilverzand - 25 kg zak wordt afgestrooid). Zware grond verslibt namelijk nogal makkelijk. Een zaailing kan maar moeilijk door zo’n dichte slibkorst heenbreken en ook de waterhuishouding wordt er niet beter op.

Groenblijvende heesters nu verplanten!
Het kan nu zonder al te veel schade. De planten zullen zich nu bovendien snel herstellen. Groenblijvende heestersLees artikel Heesters worden liefst niet ’s winters ver- of geplant. Ook als de planten in pot of ingegaasd met wortelkluit werden geleverd. Van het (ver)planten hebben de wortels altijd te lijden, het is een echte operatie. Onder andere doordat de wortels vaak enigszins moeten worden losgemaakt waardoor de planten een tijdlang minder water kunnen opnemen, ze moeten namelijk eerst hun haarwortels herstellen. De verdamping via het blad gaat wel gewoon door, wat tot uitdroging kan leiden. Plant groenblijvende heesters daarom nu. De kans op snelle doorgroei is nu het grootst!

Snoeien in maart

Heesterrozen snoeien
De meeste rozen zijn gesnoeid, maar er is een groep moderne, klassieke en botanische heesterrozen die je niet of nauwelijks hoeft te snoeien, omdat ze van nature een evenwichtige groeivorm hebben. Dit type rozen kun je nu licht bijsnoeien als dat nodig is. Botanische rozen, zoals Rosa glaucaBekijk plant Rosa glauca - Struikroos of Rosa rugosa bloeien aan het hout van het voorgaande jaar. Snoei je die flink terug, dan krijg je dat jaar weinig bloemen. Verwijder daarom alleen zwakke en beschadigde takken. Snoei verder de oude bottels weg tot een sterke, nieuwe uitloper, maar laat ze verder ongemoeid. Heesterrozen als bourbon-, muskus- en gallica-rozen hoef je ook maar heel licht te snoeien. Je snoeit ze vooral om ze in goede conditie te houden. Haal alleen dode en zwakke takken weg, evenals kruisende takken; door het continu langs elkaar wrijven kan het hout beschadigen waardoor schimmels kunnen binnendringen.

Heesterrozen-snoeien_De-Tuinen-van-Appeltern

Overige heesters snoeien
Er zijn heel wat heesters die later dit jaar bloeien aan scheuten die nog dit jaar worden gevormd. Zulke struiken kunnen nu nog worden gesnoeid. Dat geldt bijvoorbeeld voor Hypericum, Ceanothus, Buddljea davidii (maar niet voor Buddleja alternifoliaBekijk product Buddleja alternifolia (Vlinderstruik)!), Caryopteris en Perovskia. Snoei vanaf april elke maand de hagen zoals liguster, en taxus. ConiferenBekijk product DCM Organische Meststof, Bemsting voor Hagen, Taxus & Coniferen 750 gram - +/- 15 meter haag mogen ook regelmatig gesnoeid worden zodat ze niet te breed worden.

Planten die al vorstschade hebben opgelopen, kun je beter ongemoeid laten tot het gevaar voor vorst helemaal geweken is.

Mediterrane planten snoeien
De meeste snoeiklussen zitten er al op, want die heb je eind winter of begin voorjaar gedaan toen de planten in rust waren. Voor mediterrane planten, zoals rozemarijn, salieBekijk plant Salvia x sylvestris 'Blauhügel' - Salie en vijg, gelden andere regels. Door hun zuidelijke afkomst zijn ze een tikje vorstgevoelig. Snoei je ze te vroeg in het seizoen, dan loop je de kans dat ze tijdens milde periodes uitlopen en juist dat jonge loof Is erg gevoelig voor (late) nachtvorst. Als vuistregel geldt dat je ongeveer 5 tot 6 weken voor ijsheiligen mag beginnen te snoeien, dus vanaf begin april. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het op het moment van snoeien niet vriest.

Vijveronderhoud in april

Nieuwe vijverplanten kunnen worden gepoot, oude planten kunnen worden verjongd en gesnoeid.
Het voorjaar is ook de beste tijd om een nieuwe vijver aan te leggen of veranderingen aan te brengen aan een bestaande vijver. Een beetje algenbloei in het voorjaar (en najaar) is normaal, algen beginnen net wat eerder met groeien dan de waterplanten. Na een tijdje zullen de algen weer verdwijnen en nemen de waterplanten het over, althans als er voldoende planten in de vijver staan.

Hulp nodig? Neem contact op met Keijsers Vijverecologie!

Vijverplanten-poten_De-Tuinen-van-Appeltern

Tuingeluk vijvertip: Sommige vijverplanten lopen pas tegen eind mei uit, dus denk niet te snel dat een plant dood is. Is er in juni nog steeds geen hergroei dan kunt u aannemen dat de plant afgestorven is. Snoei zuurstofplanten terug tot de helft tot 1/3 van hun lengte. Verjong ze door de afgeknipte groene uitlopers opnieuw te poten.

Tot slot

  • Geef nu alvast steun aan hoog uitgroeiende eenjarige en vaste planten Bijvoorbeeld door handige meegroeisteunen toe te passen. U kunt ze nu plaatsen, ze zijn in hoogte verstelbaar en groeien dus mee (als u ze zo nu en dan even verschuift).
  • Bamboe- en andere stokken die als steun bij planten in de grond worden gestoken, hebben al heel vaak tot oogletsel geleid. U zult niet de eerste zijn die, als u bij een plant bukt, het uiteinde van zo’n stok in het gezicht krijgt. Met soms heel vervelende gevolgen. Duw daarom kurken uit wijnflessen over de stokeinden (maak er even een gaatje in) of hang er kleine potjes overheen om ze beter zichtbaar (en minder gevaarlijk) te maken. Het is zowel voor uzelf en voor anderen (ook kinderen) veel veiliger.
  • Onkruid tussen de bestrating kun je makkelijk weghalen met een speciale staalborstel of onkruidkrabber. Ook reinigen met een hogedrukspuit en vervolgens nieuw zand invegen geeft een mooi resultaat.
  • De tuinmeubels mogen weer naar buiten!
  • Geef potplanten een oppepper door ze te verplanten naar een iets grotere pot met verse aarde. Schud de kluit voorzichtig uit. Juist rondom de wortels zit de meest uitgeputte grond.
  • Bemest borders en het gazon. Gebruik hij voorkeur organische, langzaam werkende meststoffen.
  • Snoei winterbloeiende heesters nu licht bij. Haal uitgebloeide bloemen en kruisende takken weg. Een open luchtige structuur is het mooist.
  • Maak de wintersnoeiklussen af die zijn blijven liggen. Het kan nog tot ongeveer half april.
  • Het is nu een goed moment om het gazon in te zaaien. Vergeet niet regelmatig te sproeien als het weinig regent.