Tuin met boomgaardgevoel!

Bij de aanleg van een boomgaard of liever gezegd Boomgaardtuin moet je jezelf eerst afvragen wat je het liefst wil.

UNDEFINED

Gaat het om een echte boomgaard, zoals die van een fruitkweker of ben je op zoek naar het boomgaardgevoel met bomen waar je onderdoor loopt en bij in de schaduw kunt gaan liggen.

De fruittelers hebben al lang geen boomgaarden meer zoals vroeger. Het gaat om honderden meters lange dicht op elkaar geplante boompjes waar je met een tractor of snoeimachine door heen kunt rijden. De bomen blijven maar een jaar of 10 staan.. dan worden ze te groot, te bewerkelijk en dragen dan ook minder fruit per m² boomoppervlak.

De-Boomgaard_Plattegrond

Een dergelijke bomenrij in een eigen tuin is niet heel fraai en geeft zeker niet het ouderwetse weelderige hoogstam gevoel. Voor iedereen die op de kweekmanier fruit in zijn tuin wil, kan dan beter kiezen voor bessen en bramen in hagen.. en leiperen of appels tegen muren. Een aantal losstaande appel- of perenbomen in rijtjes van 5 tot 10 meter kan natuurlijk ook, maar zoals gezegd, dat levert niet het ouderwetse boomgaardgevoel op.

Veel gevoel op beperkte ruimte
Een belangrijke stap bij de aanleg van een fruittuin en/of boomgaard is dan ook eerst vaststellen naar welke sfeer je op zoekt bent en vervolgens meteen ook hoeveel oppervlakte je ter beschikking hebt.. Veel tuinbezitters kiezen voor fruit in combinatie met groenten en kruiden.. en reserveren daarvoor een apart gedeelte in hun tuin. Vaak wordt het dan een tuinkamer, afgesloten door hagen waarbinnen de bomen en rijen een plekje krijgen. Daar is natuurlijk niets mis mee.. want je loopt er naartoe, verzorgt en/of plukt het fruit en gaat weer terug naar de tuin waar je het merendeel van de tijd verblijft.
Maar zo’n tuinkamer is natuurlijk ook een beetje afstandelijk.. je kijkt er weliswaar op uit, maar zit er niet middenin. Stel je voor dat je je vijver in zo’n afgesloten deel, of helemaal achter in je tuin, zou situeren.. ook dan mis je de echte waterbeleving.
De beschikbare oppervlakte hoeft helemaal niet zo groot te zijn.. in de boomgaardtuin in De Tuinen van Appeltern hebben we in een ruimte van 20 x 10 meter het echte boomgaardgevoel verworven en daarbij ook nog een leuk terras, een kippenhok en een heerlijke verblijfs- en/of hobbyruimte.

Wat is de truc?
Zoveel mogelijk gevoel op slechts beperkte ruimte is het aanschaffen van volwassen fruitbomen. De fruittelers laten hun productiebomen naar een aantal jaren verwijderen. De meeste bomen worden dan gerooid en verzaagd tot openhaardhout, maar er zijn boomkwekers die deze bomen daar kopen en nog een tijdje door laten groeien. Door die handeling worden de fruitbomen van de kwekerijen feitelijk ook verplantbaar naar de privétuinen. Een jaar of 10 geleden kochten wij zo 2 ‘oudere’ fruitbomen. Ze staan een meter of 4 uit elkaar, maar geven meteen wel het zo gewenste boomgaardgevoel.
Uiteraard zijn dat soort bomen niet heel goedkoop, maar als je ziet wat je ervoor terug krijgt, is dat de investering meer dan waard.

Een boomgaard met een aantal volwassen fruitbomen past feitelijk in iedere tuin, maar om het ouderwetse bomengevoel te verkrijgen zou je de materialen in de tuin er wel op moeten uitkiezen.
Moderne tegels of loungebanken passen eigenlijk niet. Het fruitboomgaardgevoel wordt versterkt door het verwilderde gras eronder.. door een terrasje van oude plavuizen in combinatie met baksteen. Door een schapenhekje, door ligusterhaagjes en door een houten kippenhok, door een houten overkapping en door gerecyclede stoeltjes van de rommelmarkt. Het staat allemaal lekker nonchalant met wat kussens, een hangmat tussen de bomen op warme zomerse dagen.. wat lampionnen op heerlijke zomerse avonden en kleurrijke lampjes bij feestjes of buitenbarbecues.

De beplanting moet ook wat ouderwets worden gekozen. Wij hebben bijvoorbeeld een spontaan opgekomen vlier lekker laten groeien. Het gras onder de bomen wordt maar deels gemaaid.. een soort van wandelpad, de rest wordt lekker hoog en één keer per jaar gemaaid en weggehaald.

Belangrijker bij de ouderwetse fruitboomgaard is dat je niet te veel verwachtingen moet hebben bij de kwaliteit van het fruit. Jawel, er groeien heus appels en peren, maar die zijn kwalitatief niet van hetzelfde niveau als uit de groentewinkel. Maar een schaal of .. met Goudrenetten of stoofperen zijn even goed bijzonder smaakvol.

Het is voor het behoud van de bomen wel belangrijk dat er jaarlijks op correcte wijze gesnoeid wordt. het snoeien van een hoogstamfruitboom vereist wel enig vakmanschap.. na een paar keer meekijken kunt u het zelf waarschijnlijk ook.

Resistente bomen
Je hoeft er eigenlijk geen rekening mee te houden als je overjarige bomen koopt van een gespecialiseerde kwekerij, die hebben immers op voorhand de meest resistente fruitsoorten geselecteerd, maar als u op zoek gaat naar wat fruitbomen op een tuincentrum moet je wel de resistente soorten kiezen.
Resistent betekent bestand tegen schimmelziekten en schadelijke insecten. In tegenstelling tot fruitkwekers kun je in de achterkant geen spuitwerkzaamheden uitvoeren. Wat je wel kunt doen als er zich onverhoopt toch een plaag aandient, is de natuurlijke bestrijding met beestjes.. DCM heeft met hun naturapy-lijn mogelijkheden om de strijd met vervelende beestjes aan te gaan. Lieveheersbeestjes bijvoorbeeld tegen luizen.

Geschikte perenbomen:

 • Pyrus communis ‘Gieser Wilderman’
 • Pyrus communis ‘Doyenne du comice‘
 • Pyrus communis ‘Triumph de lienne’
 • Pyrus communis ‘Conference’
 • Pyrus communis ‘Clapp’s Favourite’
 • Pyrus communis ‘Roosjespeer’

Beschikte appelbomen:

 • Malus domestica ‘Elstar’
 • Malus domestica ‘Golden delicious‘
 • Malus domestica ‘Summer red’
 • Malus domestica ‘Jonagold’
 • Malus domestica ‘Goudrenetten’
 • Malus domestica ‘Duebbele Bellefleur’

De grootte en soort hangt voor de gespecialiseerde kwekerijen ook af van de beschikbaarheid vanuit de professionele fruitteelt!