Tips voor de inrichting van een vaste planten border

Voordat de planten de grond in kunnen moet de grond eerst geschikt gemaakt worden. De onkruiden moeten volledig verwijderd zijn (ook de wortelonkruiden) en de grond moet goed doorgespit en ‘open’ zijn.

UNDEFINED

De structuur is bepalend voor de bewerkbaarheid, de groei en waterhuishouding. Ook de voedingswaarde moet op peil gebracht worden. Een kleurrijke vaste planten border komt bijvoorbeeld het best tot zijn recht voor een stabiele groene achtergrond. Dit kan een haag zijn, maar ook een heesteraanplant is daarvoor geschikt!

Je smaak is feitelijk alles bepalend, alleen is het vaak niet duidelijk hoe jouw favoriete kleuren en structurenpallet opgebouwd is. Het zijn meestal niet alleen vaste planten maar ook wel bloembollen, kruiden en 1-jarigen. Zelfs een roos (heesterroos) levert een extra bijdrage aan de vaste planten border.

Vaste planten - De Tuinen van Appeltern

Steeds vaker lopen de meningen uiteen over of er nu geplant moet worden in groepjes van 3 tot 5 planten of dat dat juist niet moet gebeuren en gekozen moet worden voor eenlingen die vaker in de border terugkomen. Afhankelijk van de beschikbare ruimte is het ook mogelijk om zowel het een als het ander te doen en dan kleine groepjes (3 stuks) vaker verspreid te laten terugkomen.

Je zou kunnen zeggen hoe meer afwisseling, hoe beter, maar dat hoeft niet voor iedereen te gelden. Er zijn immers liefhebbers van uitsluitend witbloeiende planten of ook wel knalrode. In praktijk wordt veel gekozen voor de variatie waarbij dus veel kleuren maar ook bladsoorten en ‘open’ en ‘gesloten’ planten gekozen worden.

Van belang is in ieder geval wel de bloeitijd en hardheid van planten. Door zoveel mogelijk gespreide bloeiperiodes te kiezen is een border een jaarrond aantrekkelijk om te zien. Er blijft sowieso een zomerpiek omdat dan de meeste planten nu eenmaal bloeien. Maar vroeg- en laatbloeiers verlengen die piek in de breedte. Bollen die verwilderen kunnen in het voorjaar een extra kleurbijdrage leveren en éénjarige doorbloeiers en bijvoorbeeld Dahlia’sBekijk plant Dahlia 'Frans Kafka' - Dahlia doen dat in de nazomer en herfst.

Vaste planten - De Tuinen van Appeltern

Als je nog een pionier bent op bordergebied of liever ook niet al te veel tijd in een border op kleur wilt steken, moet je niet meteen heel groot beginnen. Een kleine border kan je net zoveel plezier geven als een grote. Het zelf ontdekken van welke planten het best floreren in jouw tuin is een leuke maar vooral ook leerzame belevenis. Steeds vaker komen tuiniers er ook achter dat bescheiden kleuraccenten oftewel beperkte kleurenborders de tuin net zoveel of misschien nog wel eer uitstraling geven dan de uitgestrekte plantenstroken.

Het herhalen van planten of groepjes planten is aan te bevelen. Je moet het een beetje zien als een patroon in een stof of een kleurrijk schilderij. De herhaling van kleuren maakt de melange die zo aanspreekt. Kijk maar eens door de oogwimpers, dan zie je de kleuren een beetje samensmelten maar ook overal terugkomen. Om de vergelijking nog even door te trekken: het gebruik van grove motieven in een stof (een grote of kleine ruit).

De langst groeiende planten staan gewoonlijk wel vooraan in de border en de hogere achterin. Toch gebeurt het steeds vaker dat hogere ‘open’ planten zoals de Verbena bonariensisBekijk plant Verbena bonariensis - IJzerhard (IJzerhard) en de GauraBekijk plant Gaura lindheimeri 'Whirling Butterflies' - Lindheimers Prachtkaars (Prachtkaars) ook wel voorin tussen de lagere soorten geplant worden. Het geeft de border een meer gevulde uitstraling en is daarmee ook wat mystieker, wat spannender.

Vaste planten - De Tuinen van Appeltern

Een dosis groenblijvende planten in een vaste plantenborder heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat alle nog uitlopende planten met de groenblijvende soortgenoten erbij sneller een compleet beeld geven. Uiteraard kan de groenblijver ook esthetisch meer waarde hebben. Maar een nadeel is misschien ook wel dat ’s winters als de meeste planten verdorren de groene varianten zo uit de toon vallen. De vergankelijkheid in de winter is immers ook heel mooi om te zien en hoe uniformer hoe mooier.

Een vaste plantenborder brengt in principe het nodige werk met zich mee. En dan hebben we het niet eens over het onkruid wieden en het regelmatig verjongen van de planten maar bijvoorbeeld ook het bemesten, het tijdig terug knippenBekijk product Snoeischaar Felco 2 (Grote handen) en ondersteunen van veel planten. Eigenlijk maakt het ook helemaal niet uit want het is allemaal leuk werk om te doen. En wie staat er nu niet graag tussen zijn favoriete tuinvrienden. Toch zijn er op onderhoudsgebied wel nog wat tijdbesparende maatregelen. Kies voor stoere, stevige planten die niet omvallen. Zoek soorten die niet te snel gaan uitzaaien en of overal heen wortelen en bedek de grond zoveel en zo lang mogelijk. Hoe meer planten hoe beter en laat het verdorde blad er ook zo lang mogelijk aan zitten. Half maart is eigenlijk nog tijd genoeg om te gaan opruimen. Het voordeel van een bedekte bodem is dat mogelijk gevallen (onkruid) zaadjes door lichtgebrek niet gaan kiemen.

Vaste planten snoeien - De Tuinen van Appeltern

Moeder natuur is de beste tuinontwerpster die er is. Het is misschien ook daardoor dat steeds meer tuiniers kiezen voor een zo natuurlijk mogelijk tuinbeeld. In een plantenborder met allemaal gecultiveerde plantensoorten is dat natuurlijk minder makkelijk dan in een met wilde bloemenmengsel ingezaaide groenstrook. Het natuurlijke gevoel in een vaste plantenborder kan versterkt worden door het inplanten van siergrassen tussen de bloemplanten.

Uitzonderingen bevestigen de regel hoog je overal. Afwijken van een patroon kan zeker heel mooi zijn. Wij doen het bij de vaste planten borders ook wel door er rozen mee in te planten. Een roos is geen vaste plant maar een heester die heel weinig ruimte vraagt. De vaste planten groeien er ook overheen maar de doorbloeiende uitlopers van de stamrozen ‘SchneewittchenBekijk product Rosa Schneewittchen (stamroos 125 cm)’ en ‘BonicaBekijk product Rosa Bonica (stamroos 80-90 cm)’ blijven er uit springen.

Vaste Planten - De Tuinen van Appeltern

Een vaste planten border ontwerpen en inrichten is een beetje een vak apart. Je kunt het zeker leren en er is ook helemaal niets mis mee om gewoon onbevangen aan de slag te gaan. Daar kun je alleen maar van leren en het bevordert ook je enthousiasme. Maar je zou natuurlijk ook de hulp in kunnen roepen van een vakman met creativiteit en ervaring. De Tuinen van Appeltern, waar overigens tientallen borders op kleur in de praktijk te zien zijn, werkt samen met het collectief van Appeltern Tuinexperts, een netwerk van gepassioneerde hoveniers en ontwerpers welke aangesloten zijn bij De Tuinen van Appeltern. Je kunt ze inschakelen om je te helpen!