Tips en trucs

Het moeilijkst van een tuinontwerp is misschien wel het voorstellingsvermogen. Op papier kan alles, maar hoe ziet zo’n eenvoudig blokje of streepje er straks in werkelijkheid uit?

UNDEFINED

Het moeilijkst van een tuinontwerp is misschien wel het voorstellingsvermogen. Op papier kan alles, maar hoe ziet zo’n eenvoudig blokje of streepje er straks in werkelijkheid uit..? Hoveniers zijn niet voor niets heel goede ontwerpers, ze leren elke dag van de praktijk.

Tuinontwerpen is ook een kwestie van combineren. Een pergola bijvoorbeeld heeft een verbindende functie, maar kan ook gebruikt worden als een schommel wanneer de kinderen nog klein zijn. Door de begroeiing bovenop dient de pergola tegelijkertijd als anti-inkijkscherm (vanuit de buren gezien). In de honderden tuinen in Appeltern en de duizenden ontwerpen van Exclusief Geselecteerde Hoveniers in het land, worden vaak dezelfde foefjes gebruikt. Handigheidjes die nodig zijn om een smalle tuin breder of een korte tuin dieper te maken. Door al die praktijkervaringen weten we ook welke zaken niet moeten worden vergeten.

Een pad moet functioneel zijn, een afvalcontainer is geen fraai gezicht en kleine kinderen spelen graag zo dicht mogelijk bij het terras waar u geniet van de zon. Voor elke wens is er een tekenkundig(e) oplossing of advies. Hoe moeilijker de tuin, hoe leuker de uitdaging. Alle negatieve tuinervaringen kunnen vooraf op papier worden voorkomen. De ontwerper gaat uit van een aantal basisregels in combinatie met ontwerptechnische handigheidjes. De trucs en tips zijn hier voor u op een rijtje gezet.

Ontwerptrucs

Ontwerptip_1.png
Ontwerptruc 1:

Huis en tuin zijn één!

Vaak wordt het huis compleet ‘verpakt’ in een raamwerk van bestrating. Daarmee wordt echter de afstand tussen het huis en de tuin vergroot. Het is beter om het groen zo dicht mogelijk bij het huis (of zelfs tegen de gevel) te laten beginnen.

Witte-balk.jpg
Ontwerptip_0.png
Ontwerptruc 2

Een te groot terras is ongezellig

Een terras moet een minimale afmeting hebben, maar mag zeker niet te groot zijn. Dan is de afstand tot het groen te groot wanneer u op het terras zit. Een manier om uw terras meer bij het groen in uw tuin te betrekken, is het plaatsen van pot- en kuipplanten.

Witte-balk.jpg
Ontwerptip_2.png
Ontwerptruc 3

Een ondiepe tuin wordt ‘dieper’ en een smalle tuin wordt breder.

Hoogteverschillen in een tuin zorgen voor diepte- of breedtewerking. Althans, zolang u daadwerkelijk de opwaartse beweging kunt zien! Hoogteverschillen kunnen gemaakt worden door middel van keermuurtjes, beschoeiingen en metselwerk, maar ook door schuinoplopende taluds en hagen.

Witte-balk.jpg
Ontwerptip_3.png
Ontwerptruc 4

Een saaie of boeiende tuin?

Als u uw tuin in één keer kunt overzien, bent u er ook snel op uitgekeken. Natuurlijke obstakels die uw zichtlijn onderbreken zorgen voor spanning en verrassing. Denk bijvoorbeeld aan haagblokken, borders of begroeide pergola’s.

Witte-balk.jpg
Ontwerptip_4.png
Ontwerptruc 5

Functionele paden en elementen

Paden moeten wel een logische looprichting hebben. Paden die alleen maar voor ‘de vorm’ zijn aangelegd, zullen weinig worden belopen. Een pergola is een fantastisch element met vele voordelen, maar de verbindende functie wordt vaak vergeten.

Witte-balk.jpg
Ontwerptip_5.png
Ontwerptruc 6

Verkeerde gewoontes

Een terras wordt vaak per definitie voor de openslaande tuindeuren of de schuifpui gelegd. Een vijver vinden we veelal terug achter in de tuin. Uiteraard heeft ieder zo zijn eigen wensen, toch is het slim om af te wijken van gewoontes. Zo voorkomt u dat u van binnenuit tegen tuinmeubels aankijkt en te weinig geniet van uw vijver.

Witte-balk.jpg
Ontwerptip_6.png
Ontwerptruc 7

Eenheid qua vorm en patroon

Het wordt onrustiger in uw tuin als u kiest voor een veelheid van vormen en patronen. Rond en recht kunnen best samen en dat geldt ook voor grillig en strak. Het is echter wel afhankelijk van hoe de combinatie gemaakt wordt. Veel paden en terrassen in een tuin is ook geen probleem, zolang het patroon (legvorm van stenen en tegels) maar steeds hetzelfde is.

Witte-balk.jpg
Ontwerptip_7.png
Ontwerptruc 8

Het pad en terras lopen in elkaar over

Paden en terrassen die qua vorm en materiaal verschillen, kunnen evengoed een eenheid vormen. Het pad moet een stukje ‘doorlopen’ in het terras, dat is veel mooier. Anders zijn de overgangen te groot en lijkt het aan elkaar geplakt.

Witte-balk.jpg
Ontwerptip_8.png
Ontwerptruc 9

Privacy met vormbomen

Een vormboom zoals een dakplataan of leilinde kan hinderlijke inkijk van bovenburen voorkomen. Daarnaast zijn vormbomen uitermate geschikt voor de aanleg van een schaduwterras.

Witte-balk.jpg
Ontwerptip_9.png
Ontwerptruc 10

De voortuin is ook een tuin

Helaas wordt de voortuin vaak niet of onvoldoende gebruikt. Met een beetje creativiteit maakt u één geheel van uw voortuin en uw oprit. U zorgt tevens voor een sfeervol zitplekje. Daar kunt u een paar keer per jaar een heerlijk kopje koffie of een glaasje wijn drinken.

Witte-balk.jpg
Ontwerptip_10.png
Ontwerptruc 11

Een groene sluis is leuker dan een houten afzetting

Om te voorkomen dat men zomaar achterom uw tuin betreedt, is een groene sluis van hagen een mooie en goede oplossing. De afsluitbaarheid is gewaarborgd en het aanzicht is mooi.

Witte-balk.jpg
Ontwerptip_11.png
Ontwerptruc 12:

‘Inspringende’ elementen

We zijn geneigd om zoveel mogelijk strakke, niet onderbroken belijningen te hanteren bij de vorm van het terras, de vlonder en het gazon. Maar net als bij paden die een stukje doorlopen in het terras, is het veel spannender om uit te gaan van inspringende vormen. Bijvoorbeeld bij de combinatie van een haagblok en een vlonder.

Witte-balk.jpg
Ontwerptip_12.png
Ontwerptruc 13

Een kunstwerk met achtergrond

Een kunstwerk verdient niet alleen een rustige omgeving, maar ook een rustige achtergrond. Een stukje haag of groene heesterborder is hiervoor een simpele maar functionele oplossing.

Witte-balk.jpg
Ontwerptip_14.png
Ontwerptruc 14

Zichtlijnen leveren meer tuinplezier

Een zichtlijn is een soort van doorkijk in uw tuin, waarbij u wel het einde ziet, maar niet alles links en rechts van deze lijn. Zo’n doorkijk vanaf het terras of vanuit de woonkamer zorgt voor extra tuinbeleving en spanning in uw tuin.

Witte-balk.jpg
Ontwerptip_15.png
Ontwerptruc 15

Grind voorkomt opspatten en heeft een natuurlijke uitstraling

Juist op de grens tussen droog en vochtig tegen de gevels van het huis, zou u geen gebruik moeten maken van dichte bestrating. Vaak blijkt er toch wel plantengroei mogelijk. Door gebruik te maken van grind blijft de beloopbaarheid behouden en kunt u gewoon planten laten groeien. Daarbij blijven de muren en ramen mooi schoon.

Witte-balk.jpg
Ontwerptip_16.png
Ontwerptruc 16

Ronde vormen besparen geld en ruimte

Met name in kleine tuinen is het raadzaam om uit te gaan van ronde of afgeronde vormen. De hoeken van een recht terras worden immers toch niet gebruikt en kunnen dan beter gebruikt worden voor beplanting. Dit is belangrijk voor de groene verhouding. Bovendien is het goedkoper, want stenen zijn nu eenmaal duurder dan planten.

Witte-balk.jpg
Ontwerptip_17.png
Ontwerptruc 17

Combinaties besparen ruimte

Als er sprake is van een uitgebreid wensenpakket en beperkte ruimte, moet er gezocht worden naar combinaties. Een pergola kan behalve ‘verbinden’, ook zorgen voor schaduw en dienst doen als speeltoestel. Een hoogteverschil in combinatie met een waterloopje en een tweede terras is ook heel praktisch.

Witte-balk.jpg
Ontwerptip_18.png
Ontwerptruc 18

Uw tuin als huiskamer

Uw tuin wordt optimaal benut als alle zijkanten worden benut. Beschouw de erfgrenzen als huiskamermuren en het dak van uw huis als plafond. Door verticaal tuinieren met klimplanten en hagen, wordt de groene uitstraling vergroot. Een paar pergolabalken of dakplatanen geven uw tuin de beslotenheid waar u zich prettig bij voelt.

Witte-balk.jpg

Ontwerptips

Ontwerptip 1

Zon en schaduw

Om de plaats van uw schaduw- en/of zonneterras exact te bepalen, is het wel handig om het verloop van zon en schaduw in uw tuin aan te geven. Dat verandert de hele dag door. Bedenk daarbij dat het in het voorjaar en najaar nogal kan afwijken door de lagere en hogere zonnestand.

Witte-balk.jpg

Ontwerptip 2

Wat is de basis?

Bij renovaties van bestaande tuinen is het soms lastig kiezen. Wat moet blijven en wat niet? Een creatieve ontwerper weet overal raad mee. De uitdaging is groter al naargelang er meer moet blijven. Als een oprit moet blijven kan er gezocht worden naar een verbinding met de voortuin. Bij een verhoogd afsluitend terras zouden misschien kleine stukjes uit de muur gehaald kunnen worden. Bij bestaande bomen is het puur een kwestie van de beplanting aanpassen.
puur-praktisch-appeltern.png
Witte-balk.jpg

Ontwerptip 3

De grondbalans

Probeer de in de tuin aanwezige hoeveelheid grond zoveel mogelijk in de tuin te houden. Als u een vijver uitgraaft, kunt u de uitgegraven grond het beste elders in de tuin verhoogd toepassen. Dat geeft niet alleen erg leuke mogelijkheden, maar het voorkomt grondproblemen als de situatie ooit moet worden hersteld.
puur-praktisch-appeltern2.png

Witte-balk.jpg

Ontwerptip 4

Veel of weinig onderhoud

De hoeveelheid tijd die de tuin straks van u gaat vragen, wordt al grotendeels bepaald in het ontwerp. Als u kiest voor gazon, dan moet u straks tenminste 25 keer per jaar gaan maaien. Kiest u voor een vijver, dan hoeft u aan dit element straks maar een paar uur per jaar te besteden. Voor tientallen onderhoudstijdbesparende tips verwijzen we graag naar de onderhoudsvriendelijke maatregelen in het onderdeel tuinonderhoud.
Witte-balk.jpg

Ontwerptip 5

Rond en recht gaan goed samen

Het klinkt tegenstrijdig, maar dat is toch echt niet zo… Rond en recht zijn prima te combineren, omdat een cirkel feitelijk ook een strakke vorm is. Het enige waar u steeds rekening mee moet houden is het middelpunt; van daar beginnen of stoppen alle lijnen.
Template_Tuingeblok_PaginaBreed.png
Witte-balk.jpg

Ontwerptip 6

Rond, recht, grillig of gecombineerd?

Voor elke vorm is wel iets te zeggen, er zijn voor en nadelen. Rond is ruimtebesparend en recht is misschien wat eigentijdser. Grillig lijkt makkelijk en gecombineerd is misschien wat te druk. Door de vormen even naast elkaar te zien weet u misschien beter wat u beslist niet wil. Heeft u geen voorkeur? Dan heeft de ontwerper dus helemaal de vrije hand.
Template_Tuingeblok_Ontwerpen.png
Witte-balk.jpg

Ontwerptip 7

Oplopend tuingeluk

Een terras zit het lekkerst als u wordt omarmd door beplanting of een haag. Zo’n haag hoeft natuurlijk niet overal even hoog te zijn… Sterker nog, er ontstaat meer binding met de rest van de tuin als u vanaf die ‘beschutte’ plek meer overzicht houdt.
omarmd-door-bepanting.png
Witte-balk.jpg

Ontwerptip 8

Een groensluis

Van de pluktuin naar de gazontuin of van de kruidentuin naar de keuken… Zo’n doorloopje tussen twee haagjes is een beleving op zich. Kinderen vinden dit soort overgangen geweldig…
groene-sluis.png