Snoeien vanwege de bloei

Snoei vanwege de bloei is bijvoorbeeld heel duidelijk bij de vlinderstruik: Buddleja. Als die z’n gang kan gaan, wordt het een metershoge heester.

UNDEFINED

Snoei vanwege de bloei is bijvoorbeeld heel duidelijk bij de vlinderstruik: Buddleja. Als die z’n gang kan gaan, wordt het een metershoge heester, kaal van onderen met alleen hoog bovenin (in augustus) kleine bloempluimen.

Om er echt van te kunnen genieten moet zo’n struik veel lager blijven. Hij bloeit aan scheuten die in hetzelfde jaar zijn gegroeid. Daarom worden alle twijgen uit het jaar ervoor in het vroege voorjaar kort gesnoeid. Iets boven de plekken waar ze uit het nog oudere hout komen. De bloemen verschijnen dan op ooghoogte. Bovendien zijn er méér scheuten die bloeien en de bloemen zijn groter. Als uitgebloeide bloemen worden weggenomen, kan een plant geen zaad zetten. De plant blijft toch proberen tot zaadvorming te komen en zal langer doorbloeien. Nog een voordeel: vaak ontsieren uitgebloeide bloemen een plant. Er kan ook rotting in optreden. Dus: weghalen die uitgebloeide bloemen!

Snoeien vanwege bloei
*De snoei van Buddleja tot op een zogenaamd
‘gestel’ van oudere takken boven de grond.

Zie ook: