Snoeien van Rhaphiolepis (Indiase meidoorn)

Meer over de verzorging van Rhaphiolepis kunt u lezen in de onderstaande tekst.

UNDEFINED

Algemeen

In Zuidoost-Azië komen ongeveer 15 soorten voor van de Indiase meidoorn (Rhaphiolepis). Het zijn wintergroene opgaande struiken of kleine bomen die vanwege hun geurende bloemen aangeplant worden als sierplanten. De vruchten zijn eetbaar, en er kan bijvoorbeeld jam van gemaakt worden. De uit China afkomstige R. indica wordt wel voor plaatsing binnenshuis als bonsai-plant gekweekt. R. umbellata is het meest winterhard, en zou (bij droog weer) vorst tot circa -15 graden Celsius verdragen. Hier wordt R. umbellata wel aangeboden als kuipplant. Hij lijkt wel wat op een kleine Viburnum tinus of een grote Skimmia. Hij wordt op een zeer beschutte standplaats ongeveer 2 m hoog. Hij bloeit in maart tot juni met geurende, witte bloemen. In het najaar verschijnen de ronde zwarte bessen. Naast de meest bekende en sterkste vorm, R. umbellata, worden verschillende variëteiten aangeboden. Deze zijn minder winterhard, maar vragen verder een gelijke verzorging:

  • Rhaphiolepis delacourii – hoofdbloei mei, roze, tot 2 m hoog, matig winterhard,
  • Rhaphiolepis delacourii ‘Coates’ Crimson’ – mei, donkerroze, tot 2 m hoog, matig winterhard,
  • Rhaphiolepis delacourii 'Pink Cloud' – mei met nabloei, donkerder roze, tot 1 m hoog, matig winterhard,
  • Rhaphiolepis umbellata var. ovata – hoofdbloei mei met nabloei, witroze, peervormige bessen in plaats van ronde, matig winterhard.

Verzorging

Omdat R. umbellata eigenlijk niet helemaal winterhard is, moet hij, als hij in de volle grond aangeplant wordt, beslist op een zonnige, beschutte plek gezet worden, en dan liefst alleen waar het niet hard vriest (bijvoorbeeld aan de kust, hij verdraagt zeewind). Hij wil graag goed doorlatende, wat zure, humeuze grond. Wanneer de plant tijdens de winter niet beschut kan staan, moet hij bij strengere vorstperiodes binnengezet kunnen worden, zoals een kuipplant. Als kuipplant kan hij in de volle zon maar ook in de halfschaduw staan. De planten verdragen enige droogte, maar bij voorkeur de kluit niet uit laten drogen. Bij toepassing als kuipplant regelmatig en matig gieten, zodat er geen water blijft staan in de pot of schotel. In het voorjaar kan een voorraadbemesting gegeven worden van koemestkorrels of (bij kuipplanten) tijdens het groeiseizoen wat kuipplantenmest aangevuld met tuinturf of goed verteerde bladaarde.
De planten vormen uit zichzelf een mooie struik, zodat snoeien nauwelijks nodig is. Wel kan na de bloei dood, ziek of kruisend hout verwijderd worden, of een incidenteel uitschietende tak ingekort worden.

Vermeerdering

De Indiase meidoorn kan vermeerderd worden door zaaien en door stek. Het zaaien kan vroeg in het voorjaar binnen gebeuren, of na half mei buiten. De zaden worden in humusrijke stekgrond gelegd, afgedekt met een laagje compost.
Stekken gebeurt het best aan het eind van de zomer, waarbij van de half-verhoute takjes stekken genomen worden. De stekken worden in de stekgrond gestoken. Gebruik van stekpoeder bevordert de beworteling en gaat de ontwikkeling van schimmels tegen. Nadat de stekken enkele weken op een warme, lichte plaats hebben gestaan en vochtig gehouden zijn, hebben zich de eerste wortels ontwikkeld en kunnen ze opgepot of geplant worden.