Slakken in mijn tuin, wat kan ik doen?

Heeft u ook zo’n last van slakken in uw tuin? Grote gaten in uw Hosta-bladeren? Een Iberis die langzaam kaal gegeten wordt? Lees hier wat u kunt doen!

UNDEFINED

Niet alleen insecten en schimmels, ook slakken kunnen een ware plaag vormen. Er zijn er dit jaar erg veel. Het was een zachte winter met veel overlevende slakkeneitjes. Die komen nu massaal uit! En dan hebben ze nu ook nog zacht, warm en vrij vochtig weer.

Mooier kan het niet, voor de slakken tenminste. Uiteraard niet voor de planten. Zowel huisjes- als naaktslakken gaan vooral ‘s avonds aan de wandel. Ze vreten dan de hele nacht door. Ze schrapen de sappige cellen naar binnen. Vooral planten zoals Hosta’s hebben er vaak zwaar onder te lijden. Een huismiddeltje ertegen is het strooien van koffiedik rond de planten, beter helpt een bodembedekking met gebroken cacaodoppen. Ruw, droog touw helpt ook. Slakken vangen met een half ingegraven en voor de helft met bier gevuld glazen potje is nog zo’n methode.

Sommige plantensoorten zijn erg smakelijk voor de slak: Hartlelie (Hosta), Scheefkelk (Iberis) en Tongkruiskruid (Ligularia). Let hier op bij het kiezen van een beplanting.

Echt helpen doen de van ouds bekende slakkenkorrels die behoorlijk giftig zijn. Helaas ook voor kinderen en huisdieren. Strooi die korrels daarom (en ook om ze bij regen droog te houden) in een half op z’n kant ingegraven plantenpotje.

Enkele preventieve maatregelen:

 • Schoffel regelmatig in de tuin, hierdoor droogt de bovenste grondlaag uit waardoor slakken zich moeilijker kunnen verplaatsen.
 • Slakken schuilen zich graag op ruige, donkere, vochtige plekjes en in hoog gras. Vermijd dergelijke schuilplaatsen en vermijd tuinafval.
 • Hang nestkastjes om natuurlijke vijanden aan te trekken. Merels en lijsters hebben slakken op hun menu staan.
 • Maak gebruik van stekelig en ruw materiaal rond de planten, basaltmeel bijvoorbeeld of lavagruis of sparrennaalden.
 • Ook een laag cacaodoppen aanbrengen is een aanrader. Slakken vinden het akelig om over de scherpe randjes van de doppen te manoeuvreren. Naast een bodembedekker zijn cacaodoppen ook een echte bodemverbeteraar. Ze bevatten veel organische stikstof en sporenelementen zoals boor die aan de plantenwortels wordt doorgegeven.
 • Kippen en eenden lusten graag slakken.
 • Slakken hebben een hekel aan koper omdat het slijm dat ze afscheiden bij koper voor electrische schokjes zorgt.
 • Zaagsel is ook iets waar slakken niet dol op zijn omdat dit hen uitdroogt. Hetzelfde geldt voor koffiegruis, roet, etc.
 • Lok slakken in een hinderlaag en vang ze weg door bijvoorbeeld onder een dakpan stukjes appel, pompoen of ander fruit te leggen. Met de gevangen slakken zou je een gier kunnen maken door de slakken in water te koken en dit mengsel in de tuin te spuiten. De geur zou slakken weghouden.
 • Potjes met bier ingraven.
 • Een andere natuurlijke vijand van slakken is het aaltje (nematode) Phasmarhabditis hermophrodita, dit aaltje werkt best als de bodemtemperatuur zo’n 15°C bedraagt.

Koperen slakkenringen
Slakken hebben aan hun onderkant vele zenuwen; die reageren op koper. Ze zullen contact daarmee vermijden. Koperen strips zijn de veiligste oplossing voor een slakkenprobleem, waarbij deze vorm van bestrijden volkomen ongevaarlijk is voor planten, slakken zelf, vogels, katten en mensen. Bovendien zijn ze ongevaarlijk voor egels en dat zijn weer echte slakkeneters (de ringen worden aanbevolen door de Britse egelbescherming). De massief koperen strips zijn koppelbaar en zo ook samen te stellen tot veel grotere ringen. De slakkenringen zijn te bestellen via De Wiltfang.

Planten die slakken op afstand houden

Akelei Aquilegia
Kattenkruid Nepeta
Wolfsmelk Euphorbia
Schildpadbloem Penstamon
Duizendknoop Persicaria amplexicaulis
Ooievaarsbek Geranium
Duizendblad Achiliea millefolius
Bellenplant Fuchsia
Oost-Indische kers Tropaeolum
Hysop Hyssopus
Salie Salvia officinalis
Tijm Thymus
Tomaat Solanum lycopersicum
Knoflook Allium sativum

Met milieuvriendelijker korrels zoals SmartBayt van Bayer gaat u slakken wel kindervriendelijk en huisdiervriendelijk veilig te lijf. Die korrels zijn alleen giftig voor slakken, dus volkomen veilig voor uw kinderen, huisdieren, vogels, padden enz. Strooi de korrels ’s avonds rond de planten. Als de slakken ervan eten, worden ze niet goed, trekken zich in de grond terug, waar ze normaal ook verblijven als ze niet op voedseltocht zijn, en gaan daar dood.