Siergrassen zorgen voor extra sfeer

Siergrassen zijn niet de meest populaire planten om toe te passen in een border. Toch vinden wij dat ze er wel degelijk thuishoren!

UNDEFINED

Siergrassen zijn niet de meest populaire planten om toe te passen in een border, toch vinden wij dat ze er wel degelijk thuishoren. Waarom? Siergrassen zorgen vooral in het najaar voor extra sfeer in uw tuin met hun mooie aren in diverse kleuren. Op deze manier kunt u zelfs tot laat in het najaar van uw tuin genieten! Daarnaast zorgen laagblijvende en wintergroene siergrassen (bodembedekkers) ervoor dat onkruid weinig kans krijgt om te groeien. Ideaal voor een onderhoudsvrije tuin dus!

line

Calamagrostis Brachytricha - Diamantgras
1. Calamagrostis brachytricha - Diamantgras

Calamagrostis brachytricha, of diamantgras, wordt ongeveer 80 tot 100 cm hoog. Hij kan goed als solitairplant tussen lage beplanting toegepast worden.

Calamagrostis brachytricha bloeit in de periode augustus-oktober met mooie vrij dichte pluimen, de bloeiaren zijn grijsbruin en hij woekert niet maar vormt pollen. De standplaats van diamantgras dient zonnig tot halfbeschaduwd te zijn. Calamagrostis brachytricha is geschikt voor bijna iedere tuingrond maar de bodem mag niet te nat zijn!

Bloeitijd: augustus - oktober
Hoogte: 80 - 100 centimeter
Bloeikleur: Grijs - bruin
Plantgroep: Siergrassen
Familie: Grassenfamilie

line

Cortaderia selloana 'Pumila' - Pampasgras
2. Cortaderia selloana 'Pumila' - Pampasgras

Cortaderia selloana 'Pumila' is een lager blijvende vorm van Cortaderia selloana of pampasgras. Waar papasgras wel 250 tot 300 cm hoog kan worden blijft de hoogte van Cortaderia selloana 'Pumila' meestal op 120 tot 150 cm steken.

Hij bloeit met mooie witte pluimen in de periode augustus-september. De pluimen kunt u ook binnenshuis in een vaas zetten, dit geeft een erg leuk effect.

Bloeitijd: augustus - september
Hoogte: 120 - 150 centimeter
Bloeikleur: Wit
Plantgroep: Siergrassen
Familie: Grassenfamilie

line

Hakonechloa macra 'Aureola'
3. Hakonechloa macra 'Aureola' - Japans siergras

Hakonechloa macra 'Aureola' is een bont siergras met een overhangend blad. De hoogte bedraagt ongeveer 30 tot 40 cm. De bloei vindt doorgaans plaats in de periode augustus - september.

Hakonechloa macra 'Aureola' kan vanwege de hoogte het beste in de voorrand van een vaste planten- of siergrassenborder toegepast worden. De afzonderlijke pollen groeien langzaam maar vormen uiteindelijk een prachtige aaneengesloten rand.

Bloeitijd: augustus - september
Hoogte: 30 - 40 centimeter
Bloeikleur: Bruin
Plantgroep: Siergrassen
Familie: Grassenfamilie

line

Imperata cylindrica 'Red Baron'
4. Imperata cylindrica 'Red Baron' - Japans bloedgras

Imperata cylindrica 'Red Baron', of Japans bloedgras, heeft rood-groen gekleurde bladeren wat het siergras bijzonder attractief maakt. De hoogte van dit Japanse bloedgras bedraagt in het najaar ongeveer 60-80 cm. De standplaats dient zonnig tot halfschaduw te zijn.

Imperata cylindrica 'Red Baron' wordt, vanwege de bijzondere kleur, vaak toegepast in de combinatie met roze en rood bloeiende vaste planten en soms in combinatie met andere, hoger wordende, siergrassen.

Bloeitijd: oktober - september
Hoogte: 60 - 80 centimeter
Bloeikleur: Rood
Plantgroep: Siergrassen
Familie: Grassenfamilie

line

Miscanthus sinensis 'Silberspinne' - Prachtriet
5. Miscanthus sinensis 'Silberspinne' - Prachtriet

Miscanthus sinensis 'Silberspinne' bloeit met stijve rechtopgaande halmen die boven de bebladerde pol uitsteken. Het gras is vrij fijn voor een Miscanthus sinensis varieteit en blijft in het najaar relatief lang groen. Alleenstaand is Miscanthus sinensis ‘Silberspinne’ meestal het mooist. Vooral aan de rand van een vijver of gazon.

U hoeft niet bang te zijn dat na verloop van tijd uw hele tuin vol staat met deze lange stengels, want dit is de minst woekerende soort.

Bloeitijd: september - november
Hoogte: 180 - 200 centimeter
Bloeikleur: Beige
Plantgroep: Siergrassen
Familie: Grassenfamilie

line

Bovenstaande planten zijn allen te bezichtigen in De Tuinen van Appeltern. Het 22 hectare grote tuininspiratiepark is dagelijks geopend van 1 maart t/m het laatste weekend van november, ook op zon- en feestdagen!