Pioenrozen rechtstreeks van kwekerij!

Pioenrozen zijn er al heel lang. In de Chinese oudheid werden pioenen gezien als ‘de koning der bloemen’.

UNDEFINED

Vanaf de 19e eeuw werden het populaire sierplanten met name in Engeland en Frankrijk. Maar het is allemaal begonnen met de geneeskrachtige werking.

Al zeker 2000 jaar worden de wortels en zaden van de pioenen gebruikt bij gewrichtszwellingen, stuiptrekkingen en menstruele bloedingen. De brouwsels van de wortels worden ook gebruikt als kalmeringsmiddel, pijnstiller en transpiratiebeperker. De zaden van pioenen worden naast de geneeskrachtige werking ook gebruikt als smaakmaker bij het bereiden van maaltijden. En dan nog houdt het niet op want de felst gekleurde pioenbloemen worden toegepast als grondstof voor verf. Het meest bekend is de pioen om zijn geur en dus worden de best geurende pioenen tot op de dag van vandaag gebruikt bij de meest exclusieve parfums.

Ruud Warmerdam is pioenrozenkweker. Hij is inmiddels de derde generatie en heeft in Oude Wetering meer dan 3 ha met Paeonia zoals de pioenroos officieel heet. Door Ruud’s fascinatie voor de pioenroos is ook de tuindienst van De Tuinen van Appeltern in de loop der jaren besmet geraakt. Overal in het park staan ze en ook een border met alleen maar pioenrozen is er te zien.

De familie Warmerdam heeft meer dan 365 soorten waarvan ze er zo’n 140 verkopen. Op de website peaoniapassion.com vindt u een totaaloverzicht en kunt u een eigen selectie maken op kleur, hoogte, geur en bloeitijd. De pioenroos moet in het najaar geplant worden. U kunt ze wel het hele jaar door bestellen. De showtuin van kwekerij Warmerdam Paeonia kunt u op afspraak bezoeken.