Paden en terrassen

Omdat bestrating relatief duur is in vergelijking met bijvoorbeeld beplanting, is het belangrijk dat gekozen vorm en uitstraling in één keer raak is. Want eenmaal aangelegd is het niet makkelijk meer te veranderen.

UNDEFINED

Teveel verbinding mag niet, maar te weinig is ook niet praktisch. Voor een terras voor vier personen geldt een minimale doorsnede van drie meter. Paden in een gemiddelde tuin zijn bij voorkeur niet breder dan 80 centimeter. Probeer vooraf al na te denken over de materialen die u straks gaat kiezen. Rechthoekige tegels passen bijvoorbeeld niet in een rond terras.

Het is misschien ook goed om te weten dat u met ronde vormen minder bestratingmateriaal gebruikt dan met rechte vormen. Daarmee blijft er meer ruimte over voor beplanting. De aansluitingen blijken steeds weer een groot probleem bij het ontwerpen van paden en terrassen. Vaak worden meerdere materiaalsoorten gekozen en dan is het zaak om die op een verantwoorde manier in elkaar over te laten lopen. Veel tuinbezitters realiseren zich niet dat de voortuin er niet alleen is om het huis mee aan te kleden. De voortuin moet ook door u gebruikt worden. U zou er zo af en toe eens moeten kunnen gaan zitten. De aanleg van de oprit is in deze heel bepalend. Met een paar simpele ingrepen gaat de oprit onderdeel uitmaken van de voortuin.

Omdat bestrating relatief duur is in vergelijking met bijvoorbeeld beplanting, is het belangrijk dat gekozen vorm en uitstraling in één keer raak is. Want eenmaal aangelegd is het niet makkelijk meer te veranderen. Met de verharding van uw tuin legt u de structuur voor jaren vast, dus extra aandacht voor dit onderdeel is op zijn plaats.
Gezellig terras
Tip 1

Gezellig terras

Sommige terrassen hebben sfeer en andere totaal niet. Op het ene terras zit niemand graag en op het andere blijft iedereen tot in de late uurtjes zitten. Dat komt hoofdzakelijk door twee dingen:

  • Geborgenheid
  • Inpassing in de tuin

Geborgen is gevoelsmatig heel belangrijk. Een terras dat naar alle kanten open is, geeft een onveilig gevoel. Daar zit je niet lekker. Je voelt je er bespied. Een beter gevoel ontstaat door de juiste inpassing in de tuin. Een beschuttende haag, hoge beplanting en muurtjes of niveauverschillen zorgen voor dat gevoel.

Tip 2

Laat de tuin al direct bij de gevel beginnen

Meestal zal een terras vlak bij huis het meest worden gebruikt. Maar zorg ook daar dat de tuinbeplanting langs de randen doorloopt tot bij het huis. Dat geeft datzelfde veilige gevoel. Zorg dat ook visueel de tuin al bij de gevel begint.

Laat uw tuin bij uw gevel beginnen

Tip 3

Een tweede terras

Een tweede terras ergens anders in de tuin is ideaal. Deze kunt u het best vrij van de tuingrenzen situeren. Met de begroeiing eromheen ontstaat een intiem aanvoelend geheel waar heel veel gebruik van zal worden gemaakt. Op de voorbeelden zijn de tuintjes begrensd door schuttingen. De toepassing van een haag in het tweede voorbeeld en van een niveauverschil in het derde, maakt alles nog aantrekkelijker. Door zo’n niveauverschil waar bijvoorbeeld planten gezellig overheen kunnen groeien, wordt ook de dieptewerking van de tuin versterkt. Verdiept aanleggen van een terras geeft automatisch een achterwand, dus een gevoel van geborgenheid.

Een tweede terras

Tip 4

Zitkuil

Zitkuilen zijn een tijdlang zeer in trek geweest, maar men is er van teruggekomen. Zo’n kuil was vaak weer té besloten. Er was nauwelijks verband met de rest van de tuin. Toch is zo’n kuil een goed idee, met de voorwaarde dat hij naar één kant open is. Zorg ervoor dat de tuin als het ware de kuil inloopt. Dan is het geen zitkuil meer, maar een verdiept terras en dat voelt heel anders aan. Met de uitgegraven aarde kunt u de wallen achter het verdiepte terras ophogen om het ruimtelijke effect nog sterker te maken.

zitkuil

Tip 5

De ‘loop’ van paden

Een pad kan de kortste verbinding tussen twee tuinonderdelen vormen, maar dat hoeft niet per se. Het is aardiger om het pad een logische eigen tussenvorm te geven en dat is meestal geen strakke rechte lijn. Zeker niet als er bijvoorbeeld twee verschillende terrasvormen met elkaar worden verbonden. De loop moet natuurlijk wel logisch en vrij direct blijven. Dus afwijkende looproutes nooit overdrijven!

Een pad kan golvend of zelfs zigzaggend van het ene terras naar het andere lopen. Maar overdrijf het laatste niet. Pas bij verbindingen tussen rechte vlakken ook rechte lijnen toe. Een verbinding tussen twee ronde terrassen kan een boogvorm krijgen.

Tuinpaden

Tip 6

Breedte van paden en oprit

Voor het gemak geven we u een aantal minimale breedtes

Paden
Looppaden: 60-80 cm
Met de fiets aan de hand: 80-100 cm
Voor rolstoelen: 80-100 cm

Oprit
Met plaats voor een auto: 2,5 m
Met de fiets aan de hand: 3,5 m

Tip 7

Paden en het gazon

Vaak scheidt een pad de border van het gazon. Maar als u het pad door het gazon laat lopen, vergroot dat de ruimtelijke werking van het grasveld enorm. De hele tuin lijkt daardoor groter.

Hetzelfde geldt voor borders. Een border die abrupt ophoudt bij een pad oogt anders dan een border die aan de andere kant van het pad wordt doorgezet. Vooral bij een smal pad kunt u dan letterlijk ‘waden’ in de planten en dat contact met planten is een heerlijk gevoel. Door afwisseling van deze twee trucs in het ontwerp ontstaat een pad dat verschillende sferen vertoont. Dat maakt een tuin veel spannender.

Paden en Gazon

Tip 8

Paden rondom het huis

PuurPraktischOntwerpen_BLZ30.jpg
Vaak worden paden strak om het huis heen aangelegd. Dat geeft een benauwend effect. Maak ze liever los van de gevel en geef ze een eigen vorm die minder statisch werkt. Als u kinderen rondom uw huis wilt laten fietsen, is het handig om goed verharde paden te maken. Wanneer u bang bent voor inbrekers, is het slim de paden met grind of split te verharden. Het knarsen van grind is niet echt bevorderlijk voor een geslaagde inbraak. Het grind kan met behulp van bepaalde profielen trouwens heel stabiel worden vastgelegd. Er kan dan ook over gereden worden en zo zijn beide eisen weer te combineren. Naast een huis met een laag dak is het vaak erg droog. Het dak steekt dan wat uit en het regenwater komt ver van de muur op de grond terecht.

Bekijk andere belangrijke tuinelementen of zie eerst nog een aantal handige ontwerptips en trucs voordat u aan de slag gaat.