Opsluiten van paden en terrassen

Betonnen opsluitbanden zijn in diverse maten en vormen in de handel. Ook hoek- en bochtstukken zijn er in verschillende maten. De banden worden in de rand van het zandbed geplaatst. Iets onder het niveau dat het bestratingsoppervlak krijgt.

UNDEFINED

Opsluitband.jpg
zijn in diverse maten en vormen in de handel. Ook hoek- en bochtstukken zijn er in verschillende maten. De banden worden in de rand van het zandbed geplaatst. Iets (3 à 4 cm) onder het niveau dat het bestratingsoppervlak krijgt.

Dat is niet alleen vanwege een goede afwatering, maar het geeft ook de mogelijkheid planten over de banden te laten groeien, zodat deze enigszins aan het zicht worden onttrokken en u naderhand hoofdzakelijk de fraaie bestrating ziet. Het geeft ook de mogelijkheid om de bestrating, zonder dat de opsluitband te zien is, direct te laten aansluiten op een keienvlak naast een vijver. Zo wordt een harmonische overgang gecreëerd.

Rollaag
Ook een rijtje stenen, dezelfde als voor de bestrating worden gebruikt, kan heel goed als opsluiting dienen. Een heel stevige rand krijgt u door de stenen met de smalste, kopse kant boven, in een zogenaamde rollaag, naast elkaar in de grond te zetten. Maar met de lange, smalle kant boven kan ook. Een voordeel daarvan is dat er heel gemakkelijk bochten en rondingen gemaakt kunnen worden. Ook hier weer: iets onder het niveau van de rest van .

Rollaag

Opsluiting ondergrond
De opsluiting is er meer om de ondergrond op z’n plaats te houden dan de bestrating zelf. Als die maar met een puntje binnen de banden ligt,is het al goed. Zonder die opsluiting zal het zandbed onder de bestrating na verloop van tijd absoluut naar de zijkanten weglopen. Helemaal als er regelmatig flinke druk op wordt uitgeoefend, zoals bij een oprit voor een auto.

Opsluiting parkeerplaats

Opsluiting grindpaden
Er zijn meerdere manieren om een grindpaadje te maken. U kunt de opsluiting maken van rollagen of betonbandjes. Als u alleen grind wilt gebruiken rechtstreeks op het antiworteldoek, dan moet u de bandjes vastzetten in een betonlaagje. Anders houdt u ze niet netjes op hun plaats. Gebruikt u gebroken puinfracties als onderlaag of halfverharding die zelf verdichtbaar is, dan blijven de banden ook zonder betonfundatie op hun plek.

Opsluiting grindpaden

Alternatieven
De bestrating is ook op te sluiten tussen korte betonnen palissaden (ook bandpalissaden of bandjes), bielzen, speciale kunststof randen enzovoort. Ook als opsluiting niet per se nodig is, bijvoorbeeld bij grote tegels, geeft een omzoming om de rand te markeren vaak een mooi overgangseffect. Dat kan bijvoorbeeld met grote keien die zo natuurlijk mogelijk worden neergelegd.

Alternatieve opsluiting

Bochten en cirkels
Er zijn weliswaar bochtbanden voor grote, publieke terrassen. In een kleine tuin zult u de opsluiting moeten regelen met een rollaag. Ook bij bochtige paden gaat u met rollagen te werk.