Ontdek de meerwaarde van vormbomen!

In een tuin is normaal slechts ruimte voor een (heel) beperkt aantal solitair bomen.

UNDEFINED

Een tuin, een beetje afhankelijk van de grootte, moet zo’n 4 tot 6 solitair planten hebben waar de rest van de beplanting onderdanig om heen gebouwd is. Dat kunnen in het oog springende heesters zijn maar ook bomen.

Omdat de gemiddelde Nederlandse tuin vaak te klein is voor 10 tot 20 m hoge park- en laanbomen, wordt in plaats daarvan gekozen voor zogenaamde vormbomen.

Dit zijn bomen die niet hoger worden. Ze krijgen hooguit een dikkere stam. Ze lopen jaarlijks op de vertakkingen uit. Die jaarlijks uitgroeiende takken met blad moeten dan wel regelmatig teruggeknipt worden. Een beetje meer werk wellicht, maar de meerwaarde van echte bomen die jouw tuin structuur en gevoel geven compenseren alles.
In De Tuinen van Appeltern hebben we een speciale vormbomentuin aangelegd in samenwerking met Boomkwekerij Johan Overbeek. Ook in de rest van het park staan veel boomsoorten van Johan Overbeek. Hoveniers en ontwerpers zijn gecharmeerd van de bomen omdat door de kwaliteit en verzorging op de kwekerij een doorgroei gegarandeerd wordt.

Bij een ontwerp kunnen vormbomen de toon zetten door hun karakter (functie) te gebruiken. Vormbomen zijn er immers in meerdere varianten. Er zijn bomen met lage en hoge uitgeleide schermen. Maar ook dakbomen die het terras of de complete tuin een plafond geven. Verder kan natuurlijk ook de rechte of ronde zuilvorm van de boom benut worden om een bepaalde sfeer neer te zetten, bijvoorbeeld de Platanus acerifolia als zogenaamde dakplatanen met een platte kroon.
Ze worden volledig uitgekweekt als volwassen vormbomen aangeboden. Ze hebben een voor tuintoepassingen ideale maat, die ze door snoei (eenmaal per jaar) ook houden. Van dakvorm tot piramide zijn tal van modellen in veel boomsoorten mogelijk. De bomen worden met (grote) kluit geleverd. Wat er in het jaar ervoor nieuw bij is gegroeid, wordt ieder voorjaar weer gesnoeid.

Verticale leistructuur en platte dakvorm

Voor de wat grotere tuinen kunnen ook uitgeleide loofboombogen zorgen voor een speciaal effect. Houdt bij het ontwerp niet alleen rekening met de vorm van het bladerdak maar kijk ook waar de stam staat. Dat is belangrijk voor de onderbeplanting en de bestrating.

Zie ook: