Mulchen

Een kale grond betekent veel werk: onkruid wieden, plagen bestrijden, water geven, bemesten, afdekken tegen vorst.

UNDEFINED

In de natuur wordt ieder kaal stuk zo snel mogelijk gevuld met planten of met een laag bladeren. Mulchen betekent de bodem van de tuin bedekken met organisch materiaal. Door te mulchen bootst u de natuurlijke situatie na en laat u de natuur al het werk voor u doen.

Goed voor de bodem
Mulchen is heel goed voor de bodem. Het onderdrukt de groei van onkruid en houdt de grond langer vochtig na een regenbui omdat de zon niet direct op de aarde kan schijnen. Het is in alle jaargetijden nuttig, maar zeker in de winter. ’s Winters houdt een laag bladeren de grond langer warm waardoor de planten het minder snel moeilijk krijgen.

Beestjes
Beestjes zoals lieveheersbeestjes en oorwurmen, schuilen er ook graag tegen de kou, waar weer vogels op af komen om ze op te eten. Daarnaast stimuleren de bladeren een gezond bodemleven door de toevoeging van organisch materiaal en hun warme dekentje.

Bladaarde
Bladaarde, de grond die overblijft nadat de bladeren gerrot zijn, bevat veel nuttige voedingsstoffen voor planten. De stoffen in de bladeren bevorderen ook nog eens de groei van Mycorrhiza schimmels. Dit zijn schimmels die samenwerken met de wortels van planten, waarbij ze de plant beschermen tegen kwaadaardige schimmels, ziekten en bacteriën.

Mulchmateriaal
Mulchen kan met bladeren, houtsnippers, stro of compost en zelfs met kranten (het huis-aan-huis soort, die bevatten meestal geen giftige stoffen). Het is raadzaam om in het voorjaar, als het weer zachter wordt en de tuin begint te ontwaken, de resten van de mulchlaag op te ruimen. Dat is het moment dat ook slakken wakker worden. Zo kunt u ze makkelijker vinden. Wat er over is van de mulch kan op de composthoop of kunt u composteren in een vuilniszak. Om de grond daarna dan weer te mulchen met verse (zelfgemaakte) compost.

Iris Veltman
Iris' Garden Ecology