Mollen in mijn tuin, wat kan ik doen?

Tuin en gazon liggen er piekfijn bij tot de schrik van elke tuinliefhebber opduikt. Mollen verschijnen overal waar je ze net niet graag ziet verschijnen.

UNDEFINED

Mollen graven gangen en werken de uitgegraven grond omhoog. Eigenlijk heel knap van dit kleine dier. Een mol past in de palm van je hand en is 12 tot 16 cm lang.

De mol (Talpa europea) is een solitair levende insecteneter. Hij is in Nederland en België niet beschermd. Het is in de tuin eigenlijk een zeer nuttig dier, dat de larven van schadelijke insecten opruimt, en zorgt voor beluchting en drainage van de grond. Maar ja, hij graaft gangen op plekken waar we die soms minder graag zien.

Vooral in het voorjaar, als de heren op zoek gaan naar een partner, en eind juni, als dat tot nakomelingen heeft geleid, gaan de mollen aan de wandel. Ze verlaten dan hun territorium, dat al gauw 400 m2 kan beslaan, en kunnen dan met een vaartje van maximaal 15m per uur flink doorgraven.

Het gangenstelsel van een enkele mol kan wel 150 m lang zijn. Mollen hebben geven de voorkeur aan wat lossere, humeuze grond, die rijk is aan wormen en ander bodemleven. Hoe minder obstakels (boomwortels etc.) zich daarin bevinden, hoe beter. Kortom, de voorkeur gaat dus onmiskenbaar uit naar uw grasveld.

Hoe kunnen mollen geweerd worden?

Mollen hebben een fijne neus, die een hekel heeft aan de geur van keizerskroon (Fritillaria imperialis) en de voor mens en dier giftige kruisbladige wolfsmelk (Euphorbia lathyrus). De eerste is een lelieachtig bolgewas, dat in het voorjaar geplant wordt en dan ook algemeen verkrijgbaar is. De tweede is een inheemse tweejarige plant, die het beste ter plekke gezaaid kan worden op een zonnige plek in de tuin.

Beplanting om mollen te weren

Fritillaria imperalis Keizerskroon
Euphorbia lathyrus Kruisbladwolfsmelk
Incarvillea Snowtop Tuingloxinia

De aanwezigheid van enkele van deze planten zou mollen op een afstand houden!

Ook kan er iets in de verse mollengangen gelegd worden dat de mol vindt stinken: snippers knoflook of ajuin, mottenballen, een in terpentine of ammonia vochtig gemaakte of met Eucalyptus-olie besprenkelde doek.

Als de mollen jaren achtereen terugkomen, kan het de moeite lonen de tuin te omrasteren met fijnmazig volièregaas dat tot op de diepte van het grondwater ingegraven wordt. (Pas op, gewoon kippengaas heeft veel te grove mazen, daar kunnen ze nog zo doorheen). Een zelfde effect zou bereikt kunnen worden door rond de tuin een flinke geul te graven (60 cm diep, 40 cm breed) en die te vullen met vette kleigrond, grind en stenen. Omdat mollen een hekel hebben aan sterk verdichte grond en obstakels zouden de hierbij rechtsomkeer maken. Een nog beter alternatief is mollendoek!

Mollendoek om mollen te weren

Mollendoek is een diervriendelijke oplossing tegen mollen. Door het mollendoek horizontaal te plaatsen onder het grasveld maken mollen geen kans meer in de tuin- en landschapsarchitectuur. Met het mollendoek zijn molshopen en ondergravingen verleden tijd. Nooit meer last van molshopen in de tuin!

Mollendoek Mollenwering Rootbarrier

Eigenschappen

  • Sterk en ondoordringbaar voor mollen
  • Eenvoudig te plaatsen
  • Licht van gewicht
  • Flexibel
  • Diervriendelijk

Met het mollendoek zijn molshopen en ondergravingen verleden tijd. Nooit meer last van molshopen in de tuin!