Moeten heesters altijd worden gesnoeid?

Nee, niet alle heesters moeten per se worden gesnoeid. Er zijn zelfs soorten, zoals Cistus, Santolina en Hebe, die er slecht tegen kunnen. Andere hebben geen snoei nodig omdat ze van nature niet erg groot worden en een mooie vorm ontwikkelen zonder dat u er iets aan hoeft te doen.

UNDEFINED

Snoei is meestal nodig als planten te snel en te wild uitgroeien, als ze andere planten beginnen te verdringen, als ze hun bloemen niet meer op ooghoogte, maar pas ver boven onze hoofden gaan vormen, als de struiken verouderen, minder gaan bloeien en van onderen erg kaal worden, als er ziekte in de takken zit enz. Snoei moet dus niet altijd, maar selectief gebeuren.

Enkele soorten heesters die nauwelijks snoei nodig hebben zijn:

Moet ik de grond mulchen als ik een heester plant?

Vraag: Je leest steeds dat je de grond tussen heesters het beste kunt mulchen met organisch materiaal. Dat heb ik dit voorjaar dus ook gedaan, maar het werd een ramp. De laag compost die ik had opgebracht begon te rotten, werd zwart en het stonk zelfs. Je merkte dat de struiken het ook minder goed deden. Wat heb ik verkeerd gedaan?

Antwoord: U heeft niets verkeerd gedaan. Het lag aan de afgelopen zomer. Het is vaak vrij koud geweest en erg nat. Normaal verdampt er veel water uit de grond, wat door de mulchlaag wordt tegengegaan. Dan is die toplaag zelfs vrij droog en functioneert het bodemleven optimaal. Je merkt dan dat de compost langzaam wordt afgebroken en door de regenwormen in de grond wordt getrokken.

Dat ging dit jaar anders. In ieder geval bij u. De mulch bleef heel lang een kleffe massa, er waren door die slechte omstandigheden minder regenwormen en verkeerde (anaerobe) rottingsbacteriën grepen hun kans om de boel op hun manier aan te pakken. Bij dit soort weersomstandigheden is het dus beter een opgebrachte mulchlaag maar weer weg te halen, zodat de grond beter kan uitdampen.