Meer uit je tuin halen? 10 praktische tips!

Met deze tuintips van Bram Pape (Creastone) ga je ontdekken hoe je op een eenvoudige en betaalbare manier je tuin kunt inrichten of veranderen. Weet jij niet precies wat je met de tuin aan moet? Met deze tips gaan we je verder helpen, zodat jij straks in een heerlijk zonnetje kunt genieten van je tuin! Klinkt nu al heerlijk, toch?!

UNDEFINED

ELKE TUIN IS ANDERS!

Dit begint natuurlijk bij het formaat van je tuin. Is deze smal en diep, vierkant of misschien wel een balkon? Wat is de ligging; oftewel, waar komt de zon op? Waar komt de meeste wind vandaan? Er zijn veel belangrijke factoren die elke tuin doet verschillen. En dan ben ik de allerbelangrijkste factor nog vergeten: jijzelf! Jij moet je namelijk fijn voelen in je eigen tuin. Wat zijn daarom jouw wensen? Wat is je smaak? En natuurlijk: wat is je budget en binnen welke termijn wil je klaar zijn? Kortom; veel vragen waarop het al moeilijk genoeg is om antwoord te kunnen geven. Laat staan om deze antwoorden tot uitvoering te brengen in je eigen tuin! Daarom ga ik je helpen met wat er allemaal mogelijk is en hoe je eenvoudig, maar optimaal zelf kunt genieten van een heerlijke tuin. Een fijn, eigen plekje waar je tot rust kunt komen.

Practische Tuintips - De Tuinen van Appeltern

MIJN TUIN KAN NOOIT HETZELFDE WORDEN ALS DIE OP TV..

De tuin is hot! De media kan er dan ook geen genoeg van krijgen. Dat begon jaren geleden met ‘Eigen huis en tuin’ en is inmiddels niet meer weg te denken uit medialand. Tijdschriften vol met geweldige tuininspiratie en oogstrelende ontwerpen. We genieten namelijk massaal van al die prachtige tuinen, die we stiekem zelf ook heel graag willen. Erg leuk en interessant om naar te kijken, te lezen of gewoon te bladeren. Ik kan me voorstellen dat het ook frustrerend kan zijn. In zo’n tvprogramma wordt de meest sombere tuin in een half uurtje omgetoverd tot de meest inspirerende, warme plek waar je helemaal tot rust komt. Al die voorbereidingen, de kosten, het werk en alle andere lastige beslissingen zijn namelijk even buiten beschouwinggelaten. Hierdoor kijkt zo’n programma natuurlijk lekker weg en dat is prima. Je kunt er veel ideeën van opdoen en kijken hoe het kan. Maar eerlijk is eerlijk, je eigen tuin knapt er niets van op.

30 JAAR ERVARING OM JUISTE TIPS TE KUNNEN GEVEN

Nu ben je al een tijdje aan het lezen en hebben we de schrijver van dit artikel nog niet eens aan je voorgested. Zijn naam is Bram Pape en komt uit een creatief, groen gezin. Zijn vader is ruim 35 jaar geleden een hoveniersbedrijf begonnen en heeft vele prachtige en originele tuinen ontworpen én met zijn medewerkers aangelegd. Naast vele tevreden (internationale) klanten is zijn tuin tijdens de Floriade 2002 in de prijzen gevallen met zijn, voor die tijd, gedurfde maar erg gewaardeerde stadstuin!

Bram Pape - Creastone

Zelf heeft Bram de opleiding tuinarchitectuur gevolgd. Zijn interesses lagen daarbij echt bij mensen, mooie vormen en groen. Tijdens deze opleiding kwam hij erachter dat hij techniek nog leuker vond dan groen, waardoor Bram de opleiding productontwerpen is gaan volgen. Dus van tuinarchitect naar productarchitect. Zijn ouders hadden vanuit het hoveniersbedrijf ook een bedrijf in waterornamenten gestart. Hierin kon Bram Zijn passie kwijt en besloot Creastone over te nemen. Wat je in dit artikel gaat leren, is de basis van een goede tuin. Zonder een goede basis, kan het resultaat nooit perfect worden en zul jij je op den duur gaan irriteren.

BEGIN MET DAT WAT JE NIET KUNT VERANDEREN

Het klinkt natuurlijk gek, maar het is echt zo. Er zijn namelijk altijd een aantal aspecten en elementen die je niet kunt veranderen. Denk maar eens aan de zonnestand, de windrichting en andere factoren van buitenaf waar je geen invloed op hebt. Natuurlijk is voor alles een oplossing, maar ik ga uit van de eenvoud en de gemakkelijkste oplossing. En die is simpelweg: “Deal with it”. Dan bedoel ik niet dat jij je in de volle zomerzon moet laten verbranden. Integendeel, ik ga je leren om die externe factoren te begrijpen. Zo kun je er juist op een goede manier gebruik van maken!

De Tuinen van Appeltern

10 WAARDEVOLLE EN UITVOERBARE TIPS

De eerste 3 tips zijn wat intensiever om uit te voeren. Deze zijn voornamelijk bedoeld voor de ‘grote aanpak’ van je tuin. De rest van de tips zijn relatief snel op te pakken en kun je ook eenvoudig in je huidige tuin verwerken. Ik ben ervan overtuigd dat jij met deze 10 tips ook weer heerlijk kunt genieten van je tuin!

 1. Geniet er niet alleen van, maar kijk er eens goed naar!
  Dan hebben we het natuurlijk over die heerlijke zonnestralen. Na een lange, koude winterperiode wil jij in het voorjaar toch ook optimaal kunnen genieten? Laten we dus snel met het eerste feitje beginnen; de zon komt altijd op in het oosten. Het enige waar de zon in afwijkt is de zonnestand. Dat wil zeggen dat de zon in de zomer “anders staat” dan in de winter. In de zomer staat deze namelijk hoger, rechter boven ons. In de winter staat de zon lager, waardoor je vaak eerder in de schaduw zit en minder lang van de zon kunt genieten. Mijn eerste opdracht aan jou is dan ook: hou vanaf vandaag de stand van de zon eens in de gaten. Gewoon zo tijdens het verloop van de dag. Waar in de tuin komt de zon ‘s ochtends als eerste door? Dat zou zomaar eens je favoriete ontbijtplekje kunnen worden! Ben je een echte zonaanbidder en wil je graag lunchen in de zon? Dan wijst de zon je zelf de plek aan voor jouw zonneterras! Let wel: niet zon-aanbidders kunnen altijd een parasol, pergola of iets dergelijks plaatsen. Andersom gaat het niet!

  Dan voel je het natuurlijk al aankomen; diezelfde zon zal ook wijzen naar de beste plek om ‘s avonds tot laat te kunnen genieten. Laat de zon je dus vertellen wat de beste inrichting van je tuin is. Jij zou toch ook balen als je er net naast zit? “Niet zon-aanbidders kunnen altijd een parasol of pergola plaatsen. Andersom gaat niet!”

  Creastone - De Tuinen van Appeltern

 2. Vermijd olifantenpaadjes
  Je denkt nu misschien “olifantenpaadjes, sorry?” Geen zorgen, als ik het zo uitleg weet ik zeker dat je ze herkent! Olifanten zijn liever lui dan moe. Omlopen behoort daarom niet tot de opties en dus snijdt hij graag af. Nu moet ik je helaas vertellen dat wij in dat opzicht op olifanten lijken. Wij lopen namelijk ook liever niet om! Daarom ontstaan er in sommige hoeken van een grasveldje paadjes. Gewoon, omdat het nét iets makkelijker is. Wat ik hiermee wil zeggen is dat je nog zo’n mooi tuinontwerp kunt maken, maar dat de looppaden altijd logisch en dus functioneel moeten zijn. Hetontsiert namelijk je tuin, wanneer zulke paadjes na verloop van tijd ontstaan. Nadat je de zitplekken hebt bepaald door tip 1, begin je met lijnen trekken tussen de plekken waartussen je wilt lopen. Dit zijn de zogenaamde looplijnen. Deze lijnen vormen de basis van je looppaden.
 3. Creëer ruimte
  Aan de afmetingen van je tuin kun je natuurlijk niets veranderen. Echter kun je je tuin wel groter/ruimtelijker laten lijken en voelen. Onder andere door het creëren van hoogte. Dit kan met hoogteverschillen in de grondslag, maar ook met nog eenvoudigere middelen, namelijk een boom. Een veel toegepaste truc is het plaatsen van een boom “op stam” in een zichtlijn. Dit kunnen meerdere zichtlijnen zijn. Een paar voorbeelden zijn; het uitzicht vanuit een plekje waar je binnen graag zit of het uitzicht vanuit je terras naar het verste punt in je tuin. Daarbij geeft zo’n bladerdek ook nog eens een heel gezellig uiterlijk en wordt het knusser terwijl je blik dus wordt verruimd.

  Forsythia - Creastone

 4. Speel met bloeitijden
  Ik zelf kan enorm genieten van prachtige, bloeiende planten. Ben jij hier ook gek op? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de bloeitijden. Hiermee zorg je ervoor dat je maximaal van je planten kunt genieten. Daarnaast zul je zien dat je tuin er eigenlijk nooit hetzelfde uitziet. Je eigen tuin verrast je elke keer weer met nieuwe kleuren, vormen en geuren! Zo bloeit een ForsythiaBekijk product Forsythia intermedia 'Spectabilis' (Chinees klokje, bloeiend hout) al vanaf half februari en begint een HibiscusBekijk product Hibiscus syriacus 'Lavender Chiffon' (Altheastruik, Tuinhibiscus) pas in augustus tot soms aan de eerste nachtvorst! Je kunt je voorstellen dat daar tussenin de mogelijkheden alleen nog maar groter zijn. Hou bij de inrichting en plant-keuze dus rekening met de bloeitijd. Zo haal je het optimale uit je tuin en geniet je zo lang mogelijk!
 5. Voeg actieve elementen toe
  Ik heb jou diverse tips gegeven over het herinrichten, invullen en ontwerpen van de tuin. Dit zijn echter vrij intensieve acties. Je kan er ook voor kiezen om met minder tijd, geld en energie toch meer van je tuin te gaan genieten. Dit is mogelijk door het toevoegen van bepaalde elementen. Dit kunnen passieve elementen zijn, maar mijn advies is om dit met actieve elementen te doen. Herken je dat je bijvoorbeeld heel lang naar een knisperend kampvuurtje of een vuurkorfBekijk product Vuurkorf Cortenstaal 80 cm kunt blijven kijken. Ditzelfde geldt voor bewegend water. Ik geloof dat van oudsher in onze genen is vastgelegd dat deze bewegende elementen ons blijven inspireren.

  Vooral het spelen en afwisselen met deze elementen maakt de tuin tot een heerlijke plek. Geniet het ene moment van dat gezellige, knisperende vuurtjeBekijk product BOL VUUR; DESIGN VUURSCHAAL en de volgende keer van dat rustgevende, kabbelende water. Het is mogelijk om op een eenvoudige manier van beide elementen te genieten. Benieuwd? Ik vertel je daar zo meer over!

  Bol Water - Creastone

 6. Breng omgevingsgeluiden naar de achtergrond
  Bewegend water is niet alleen mooi en inspirerend om naar te kijken. Het heeft nog veel meer onderschatte waardes. Neem bijvoorbeeld het geluid van kabbelend waterBekijk product Bol Water (diameter 58 cm, 52 cm hoog, waterornament). Dit geeft een ontspannen geluid waardoor je echt beleefd dat je in de natuur bent. Dit terwijl je gewoon in je tuin zit. Het volgende bijkomende voordeel kun je het beste zelf ervaren. Ga maar eens op je favoriete plekje in de tuin zitten en houd je oren maar eens dicht of haal de oorbeschermers uit het schuurtje.

  Nu pas ervaar je goed aan welke geluiden je allemaal blootgesteld wordt en dus (onbewust) verwerkt. Het is natuurlijk niet zo dat bewegend water dit geluid wegneemt. Het zorgt er wel voor dat je in plaats van het huidige achtergrondgeluid opeens het kabbelende water hoort. Het oorspronkelijke achtergrondgeluid wordt dus een stuk verder naar de achtergrond verplaatst. Hierdoor ligt de focus van je gehoor en dus ook de beleving bij je eigen omgeving. Jouw plekje in de tuin.

 7. Wel water, maar toch kindvriendelijk en veilig
  “Water en jonge kinderen gaat niet samen” is vaak de algemene opvatting. Wanneer je zelf jonge kinderen hebt of je kleinkinderen regelmatig over de vloer hebt, snap ik volkomen dat de veiligheid voorop staat. Toch hoeft bewegend water niet direct te betekenen dat er een vijver aanwezig moet zijn. Sterker nog, ik heb jullie zojuist verteld dat je ook op een eenvoudige manier bewegende elementen kunt toevoegen. Bewegend water kan tegenwoordig eenvoudig gecreëerd worden middels een waterornamentBekijk product Waterschaal 80 cm vijverset (Fonteinschaal + vijverset, waterornament). Door de combinatie van bewegend water en toch veilig voor de kinderen, heeft de markt zich de afgelopen tientallen jaren behoorlijk ontwikkeld.

  Waterornamenten zijn er in allerlei vormen, maten en kleuren. In de volgende tips zal ik uitleggen wat de grootste verschillen zijn en wat het beste bij jouw tuin en wensen past.

  Water in de tuin - Creastone

 8. De eerste indruk is dit keer niet het belangrijkst!
  Het begrip ‘waterornament’ is in de jaren 80 ontstaan door onder andere bovengenoemde veiligheidsaspect. Met een waterornamentBekijk product Waterelement 50x50 reservoirset - 40 cm hoog (1x bovenelement + 3x tussen element + reservoirset) had je dus wel de voordelen van bewegend water, maar niet de nadelen van een vijver. Sindsdien zijn er verschillende soorten waterornamenten ontstaan. Voordat ik de inhoudelijke verschillen benoem, zie ik een aspect dat betrekking heeft op alle waterornamenten: kwaliteit. Want welke vorm, materiaalsoort of prijs je ook aanspreekt, zolang de kwaliteit die je verwacht niet aansluit bij de werkelijkheid, is elke geïnvesteerde euro zonde!

  Vaak is een eerste indruk veelzeggend én bepalend. Na het lezen van deze tip ga je begrijpen dat dit voor waterornamentenBekijk product Geribbelde Waterbol 60 cm doorsnede (reservoirset, complete set) niet altijd opgaat. Het materiaalsoort is namelijk van grote invloed op de vorm en is in veel gevallen dus bepalend voor de eerste indruk.

  Grofweg worden waterornamenten in 3 materialen uitgevoerd: kunststof/composiet, beton en natuursteen.

  Met kunststof/composiet bedoel ik de plastic ornamenten, maar ook de ornamenten die op beton/natuursteen lijken. Hierbij is het materiaal niet hetzelfde. Ik benoem deze drie materialen bewust in deze volgorde omdat de bijkomende eigenschappen over het algemeen in dezelfde volgorde verschillen. Neem de eigenschap ‘vorm’. Dit is het eerste waarop je beoordeeld, toch?!

 9. Less is more
  Klinkt misschien als een cliché, maar het is dé gouden regel in de wereld van ontwerpers. Hoe minder, hoe meer! Hoe minder “tierelantijntjes”, hoe meer duidelijk wordt waar het echt om gaat. Het is echter de kunst van het weglaten en is echt moeilijker dan je denkt. Toch kan het geen kwaad om eens voor te stellen dat je zoveel mogelijk losse elementen weghaalt uit je tuin. En dan enkel iets neer te zetten wat daadwerkelijk wat toevoegt. Je zult verrast zijn welke meerwaarde dit element daardoor krijgt.

  Creastone - De Tuinen van Appeltern

 10. Wees realistisch
  Wil je heel iets anders met je tuin? Begin dan verstandig en begin met een tekening. En nog belangrijker; een tekening op schaal. Dat wil zeggen dat je eerst je tuin opmeet en deze in de juiste verhouding op papier zet. Alleen zo kun je realistisch bekijken hoe groot je terras voor 6 personen wordt, hoeveel ruimte die boom inneemt en waar je die 2 containers mooi kwijt kunt. Wees realistisch Naast dat je je ideeën in de tekening hebt verwerkt, moet je realistisch voor jezelf zijn en weten wie wat doet en wat de kosten zijn. Misschien kun je alles zelf en heb je alleen behoefte aan een goede werkvolgorde.

  Wil je liever alles uitbesteden? Of kom je ergens kennis tekort? Neem gewoon eens contact op met een Appeltern Tuinexpert.