Kindvriendelijke tuin voor kleine kinderen

In de tuinliteratuur en zelfs op internet is niet al te veel te vinden over kindvriendelijke tuinen.

UNDEFINED

En al helemaal niet speciaal over tuinen waarin kinderen van 0-5 jaar zich prettig voelen. Jonge kinderen zijn vaak nog bijna nergens bang voor en willen alles ontdekken. Dat doen ze in hoog tempo. Kleine kinderen ontwikkelen zich razendsnel. Ze zullen bijna van week tot week veranderen en zichzelf en hun omgeving onderzoeken.

In principe kunnen kinderen zichzelf uitstekend vermaken als ze maar prikkels (uitdagingen, interessante dingen) genoeg tegenkomen. Kinderen zijn vaak heel snel afgeleid, maar wat ze doen doen ze zeer geconcentreerd. Een klein kind kan zeer intensief iets bekijken, betasten en wil het dan ook in de mond stoppen, maar het kan twee seconden later iets anders zien dat dan weer alle aandacht krijgt. Waar het eerst mee bezig was, wordt dan meteen totaal vergeten. Zo lang iets nog niet helemaal bekend is, kan dat ‘iets’ steeds weer opnieuw worden ontdekt.

Kindvriendelijke Tuin

Je kent dat wel van een baby die het eigen lichaampje aan het ontdekken is. Er kan zomaar een handje voorbij vliegen dat het nog niet kan besturen. Dat blijft interessant tot de baby ontdekt dat het dat bewegende ding kan controleren. Dat geeft dan weer een nieuw ‘speelterrein’ tot ook dat beheersen van die beweging zo vaak is herhaald dat het niet interessant meer is. Zo gaat dat met alles. De uitdagende kring met alles wat daar al in is, wordt steeds groter. Met dat ‘alles’ worden ook ouders en/of andere verzorgers bedoeld. Ook die horen bij dat steeds vertrouwder wordende kringetje om het nieuwe mensje heen dat de wereld aan het verkennen is. Dat kleine universum wordt groter naarmate het kruipen en daarna het lopen begint. Alles is interessant, alles is leuk. Behalve de dingen waarmee al op een negatieve manier kennis werd gemaakt. Die horen er ook bij, maar liefst niet te veel!

Een ontdekkingstuin

Een tuin voor kleine kinderen moet een ontdekkingstuin zijn, waarin ze echte ervaringen kunnen opdoen, ook tegen grenzen aanlopen, maar zorg dat die omgeving wel veilig is. Maak er zeker geen ‘kinderplek’ van die ergens in uw mooi aangelegde siertuin wordt verborgen. Houd de speelplek dichtbij. Kleine kinderen voelen zich veilig als ze voortdurend dicht bij de mensen kunnen zijn die ze al hebben leren vertrouwen. Dat zijn de mensen die hen verzorgen. Daar moeten ze meteen contact mee kunnen maken als er iets is, als ze iets willen laten zien, of als ze hulp nodig hebben.

Kindvriendelijke Tuin

Een speelplek voor jonge kinderen moet dus dicht bij huis en/of terras zijn. Ook vanuit woonkamer of keuken moet er direct zicht op zijn en deze plek moet voldoende prikkels bevatten om heel lang boeiend te blijven. Er moet voldoende (steeds weer) te ontdekken zijn dat zo veelzijdig is dat er jarenlang mee gespeeld kan blijven worden. Dat is bijvoorbeeld een eigenschap van speelzand. Dat is veel leuker dan welk bedacht speelgoed ook. Hetzelfde geldt voor water. Ook daar kan een kind eindeloos mee spelen, maar dan moet het wel heel mooi weer zijn.

Zorg voor schaduw

Een speelplek voor kinderen ontwikkelt zich met de leeftijd mee. Zolang een baby in een bedje of kinderwagen buiten wordt gelegd, kan dat in principe overal. Door de toenemende intensiteit van de uv-straling in het zonlicht is het wel verstandig om dat op een enigszins beschaduwde plek te doen. Dus wel frisse lucht, maar niet de volle zon. En onder een klamboe tegen insecten en nieuwsgierige katten en/of andere dieren. Om die goede omstandigheden te creëren is het fijn als op die plek een boomBekijk plant Platanus x acerifolia - Dakplataan groeit die met zijn bladeren schaduw geeft. Op diezelfde plek kan dan het speeltuintje verder worden ontwikkeld. Het kan ook onder een zogenaamd schaduwdoekBekijk product Coolfit schaduwdoek Driehoek 3,6 x 3,6 x 3,6m Zand dat het licht filtert en uv-straling weert.

Maak ruimte voor een gazon

Het is heel belangrijk dat er grasBekijk product Speelgazon - Sportgazon graszaad - DCM Activo® Plus - 40 m2 - 600 gram groeit! Dat is zacht en voelt daardoor prettig aan (ook voor blote kindervoetjes). Neem nooit kunstgras waar kleine kinderen moeten spelen. In kunstgras worden rubberkorrels verwerkt, waar een kind beter niet mee in aanraking kan komen. Voor wat grotere kinderen is zo’n kunstgrasgazonnetje niet zo erg (maar om andere redenen ook minder aan te bevelen), maar kleine kinderen stoppen alles in hun mond.

Kindvriendelijke tuin

Let op met bestrating

Werkt je op de kinderspeelplek met tegels, bijvoorbeeld als rand om de zandbak heen (om het zand weer makkelijk terug te kunnen scheppen) of als speelterras, neem dan geen donker gekleurde tegels. Die kunnen in de zon behoorlijk heet worden. Kies een lichtere kleur. Dat is ook bij rubbertegels mogelijk. Het moet natuurlijk een gladde tegel zijn, maar wel zo uitgevoerd dat je er bij het belopen niet op uitglijdt als hij nat is. Maak je terras zo dat het een interessant terrein is voor driewielertjes en stoepkrijt (en niet al te hard voor knietjes).

Een zandbak

Een zandbak is absoluut het meest belangrijke speelelement tot 3 à 4-jarige leeftijd. Maak hem boven het maaiveld (met een verhoogde zitrand) om het zand zo droog mogelijk te houden. Een in de bodem ingegraven zandbak blijft veel langer nat. Zorg ook voor een handige afdekking (afdekhoes) voor als de bak niet wordt gebruikt (o.a,. omdat katten graag hun behoeften in open grond doen; dat is weinig hygiënisch).

Kindvriendelijke Tuin

Gebruik alleen goed, grofkorrelig speelzand als zandbakvulling. Daar kan lekker mee gebouwd worden, maar als het goed droog is kan het ook nog tussen de vingertjes doorlopen wat ook heel spannend is. Maak de zandlaag niet dieper dan 50 cm om ongelukjes te voorkomen!

Geef een kind de gelegenheid om lekker vuil te worden, dat hebben ze nodig. Maar als dat vuil afklopbaar is, is dat wel zo prettig!

Een water-element voor warme zomerdagen

Het andere hoofd-speelelement is waterBekijk product Bol Water (diameter 58 cm, 52 cm hoog, waterornament). Dat kan alleen in de zomer buiten voor groot plezier zorgen, maar houd ook dat veilig. Maak het waterlaagje in het badje of kuipje niet diep. Een kind kan makkelijk in 10 cm diep water verdrinken. Blijf er daarom altijd bij als een kind of als er kinderen in en met water spelen!

Kindvriendelijke Tuin

Speeltoestellen voor extra plezier

Het volgende speelelement dat wordt geïnstalleerd is meestal een klein glijbaantjeBekijk product Kunststof glijbaan groen (Art. 12634). Daarbij gaat het niet om het ding, maar om de sensatie van de beweging. Zorg voor een veilige constructie en een zachte ondergrond om eventuele valpartijen te breken. Zorg ook bij glijbaantjes dat er altijd toezicht is als dat wordt gebruikt, zeker als er meer kinderen tegelijk spelen.

Zo gauw een kind zich voldoende in balans kan houden, wordt ook een schommeltje interessant. Ook dat altijd onder toezicht laten gebruiken. Plaats een steeds zo dat er van alle kanten zicht op is en dat niemand er makkelijk tegenaan loopt. Ook niet als de schommel uitzwaait. Er zijn constructiemogelijkheden te over. Maak de constructie wel zo sterk dat deze niet kan losraken of omvallen Een schommel met een harde zitting geeft meer kans op ongelukken dan een schommel, gemaakt met bijvoorbeeld een autoband. En het laatste is vaak nog leuker ook.

Kindvriendelijke Tuin

Een klimrekje kan ook heel leuk zijn. Klimmen en klauteren is een absolute behoefte. De wip is wat in onbruik geraakt. Er wordt soms te hard mee omgegaan en de kans dat vingers of beentjes bekneld raken is niet denkbeeldig.

Wat wel sterk toeneemt is de installatie van trampolines op speelplekken. Kies dan wel voor een uitvoering waarbij de trekveren rond het springdoek goed zijn afgeschermd en zorg altijd voor een op de rand opgebouwde springkooi van netwerk. Laat kleine kinderen nooit zonder toezicht op een trampoline spelen. Door de verschillende springbewegingen (zeker als er meerdere kinderen tegelijk op springen) kunnen er heel onverwachte dingen gebeuren.

Vergeet nooit dat spelen ontdekken en ontwikkelen is, dus juist het opzoeken van onverwachte effecten is de uitdaging!

Maak een vrolijke omheining

Soms is het heel handig om de speelplek met een lage omheining af te scheiden van de rest van de tuin. Bijvoorbeeld om graven op plekken waar je dat liever niet hebt, te voorkomen. Een leuk gekleurd schuttinkjeBekijk product Plantenschutting met 2 plantenvakken kan heel aantrekkelijk zijn. Ook om de hele tuin moet natuurlijk een goede afscheiding aanwezig zijn.

Dieren voor een extra gezonde ontwikkeling

Niet direct voor de speelplek, maar wel heel leuk voor kinderen zijn dieren in de tuin: een konijn of cavia, kippen enz. Ze kunnen er nog niet voor zorgen, maar er wel mee leren omgaan en ze lief te vinden. Ook goed voor een gezonde ontwikkeling.

Kindvriendelijke Tuin

Kijk uit met giftige planten

Zet liever geen giftige planten in je tuin! Op onze website kun je daarover wel wat lijstjes vinden. Bedenk dat ook buxusbladBekijk product Buxus sempervirens (Palmboompje of heggepalm) giftig is (dat wordt soms bij kindertuintjes aangeraden). Vermijd ook planten die bij aanraking huidirritatie kunnen veroorzaken. Dat zijn onder andere:

De ergste is Reuzenberenklauw!

Opbergruimte voor speelgoed

Zorg dicht bij de speelplek voor een waterdichte kist of waarin kinderspeelgoed makkelijk is op te bergen. Geef kleine kinderen pas nieuw speelgoed als je merkt dat ze het oude wel hebben gezien en er niets meer mee doen. Bewaar dat dan niet, maar geef het weg. Goed hergebruik is de toekomst!

Kindvriendelijke Tuin

Tot slot..

Kies de speelplek voor jonge kinderen dicht bij huis, maar doe het wel zo dat deze later in een andere vorm makkelijk inpasbaar is in de rest van de tuin. Vroeger zou het dan al gauw een stuk (speel)gazon of een (zwem)vijverBekijk product Zwemvijver Design worden, nu zou het wel eens zo kunnen worden dat het een ideale plek is om een wadi in de tuin te maken, een plek waar overtollig regenwater in de grond kan wegzakken, een soort verdiepte rots- of prairietuin (met voor grotere kinderen daarboven een razend aantrekkelijke survival-klimbaan).

Verzin het niet vanuit hert verleden, maar voor de toekomst.
Mogelijkheden genoeg!