Kattenoverlast: voorkomen en verjagen

Sommige mensen hebben er een hekel aan, anderen zijn er gek op: katten. Veel mensen hebben, zolang ze geen overlast ervaren, geen problemen met katten.

UNDEFINED

Maar wat doe je als je serieus overlast ervaart?
We zijn absoluut niet kat onvriendelijk, maar vinden het wel vervelend, als ze iemands tuingeluk verstoren. Vandaar hier een paar tips die kunnen helpen.

Planten waar katten niet van houden

Er zijn meer soorten dan je denkt, en er komen ook nog nieuwe soorten bij.
Om kattenoverlast te voorkomen kun je het best geranium macrorrhizumBekijk plant Geranium macrorrhizum - Ooievaarsbek (ooievaarsbek), dictamnus (vuurwerkplant), tanacetum vulgare (boerenwormkruid), tanacetum cinerariifolium (pyrethrum), thymus citriodorusBekijk plant Thymus citriodorus - Citroentijm (citroentijm), Mentha piperita (munt), lavandula angustifolia (kattenschrik) of aloysia triphylla (citroenverbena) planten.

Katten hebben een hekel aan al deze planten, omdat ze de geur niet lekker vinden. Ze kiezen dus een ander pad of tuin, als ze deze soorten tegen komen. Plant absuluut geen kattenkruid, want hier zijn katten juist dol op.

Kies geuren waar katten niet van houden

Je kunt katten ook wegjagen met geuren zoals knoflook, azijn en peper. Dit is niet schadelijk voor katten. Ze hebben er gewoon een hekel aan en gaan die geuren dan uit de weg. Verspreid de geuren opnieuw door je tuin heen als het heeft geregend, want door regen verdwijnt de geur. Met planten gaat het dus een stuk gemakkelijker.

Knoflook | De Tuinen van Appeltern

Andere tips

Katten hebben bijna altijd dezelfde route en begraven hun uitwerpselen graag in de losse open grond. Maak je tuin dus zo min mogelijk aantrekkelijk voor katten, door alle braakliggende stukjes grond in te planten. Doe ook de deksel op de zandbak en bevestig gaas onderin je heg, zodat katten er moeilijker langs kunnen. Op schuttingen en muren kun je speciale rollen plaatsen, zodat katten er niet overheen kunnen klimmen. De rol geeft hen geen of onvoldoende houvast. Een veilige en niet schadelijke manier, vergelijkbaar met een draadje over de nok van je dak tegen duivenoverlast.