Kan ik in november spitten of de grond verbeteren?

Er is een heel eenvoudige regel voor het spitten van grond.

UNDEFINED

Lichte, makkelijk te bewerken grond (zandige grond) wordt pas in het voorjaar omgespit. Heeft u zware grond (bijv. klei) in uw tuin, dan is het nu inderdaad tijd om die te spitten.

Laat de kluiten die u uitspit ruw liggen. De vorst moet ze tijdens de komende winter verkruimelen. U kunt er wel zand of compost over uitstrooien. Dat wordt dan ook automatisch in de grond gewerkt als de kluiten uit elkaar vallen. Zo wordt uw kleigrond (bijna) vanzelf minder zwaar en beter van structuur. Overigens zult u zich tijdens het spitten vast afvragen waarom er nog geen laarzen zijn uitgevonden waaraan de klei niet hecht. Op zandgrond kunt u nu een mulchlaag aanbrengen van tamelijk zwaar materiaal (zware compost, geen hooi of stro) dat tijdens de winter niet wegwaait.

Ook kunt u zure grond nu bekalken. Heel veel planten houden van iets kalk in de grond. Na het bekalken de eerste paar maanden niet mesten. Doe dat pas in maart (als de vorst uit de grond is; nooit spitten als het vriest of als de grond nog bevroren is). Vooral op zandgrond heeft nu mesten weinig zin, omdat het grootste deel van de voedende stoffen tijdens de komende winter zullen uitspoelen. De planten hebben er dan niets aan!