Jaarlijks terugkomende snoeiklus: Rozen

Dit plantengeslacht bestaat uit een aantal nogal verschillende groeiende groepen die ook qua snoei verschillend moeten worden behandeld.

UNDEFINED

PuurPraktischOntwerpen_BLZ18.jpg
Dit plantengeslacht bestaat uit een aantal nogal verschillende groeiende groepen die ook qua snoei verschillend moeten worden behandeld. In alle gevallen is goede basissnoei in het vroege voorjaar voorwaarde voor goede groei. Daarna is het knippen van uitgebloeide bloemen belangrijk, tenzij u rozenbottels wilt zien.

Knip bij grootbloemige rozen de bloemstengel net boven het eerste vijfblad af. Knip bij trosrozen steeds bloemen uit tot de hele tros verwijderd moet worden. Bij geënte rozen ook altijd wilde scheuten weghalen zodra u ze ziet. We onderscheiden speciaal voor u alle groepen.

Struikrozen (grootbloemige rozen en trosrozen)
Bij deze groep behoren ook de Engelse rozen of . Grootbloemige en trosrozen worden tussen 1 maar en 1 april kort gesnoeid. Snoei alle twijgen af tot op drie à vier ogen boven de grond, dat is ongeveer op 10 tot 15 cm. Verwijder iele twijgjes helemaal. Snoei steeds kort boven een naar buiten wijzend oog. Dat brengt meer lucht en licht in de struik en daardoor is hij wat minder ziektegevoelig. Snoei later in het jaar eventueel zieke en zwakke twijgen alsnog weg.

Rozen snoeien
* Struikrozen kort snoeien boven een naar buiten wijzend oog. Vervolgens groeien de takken naar buiten wat resulteert in een goed gevormde roos en bloei aan de nieuwe scheuten.

HeesterrozenHeesterrozen (botanische rozen en rozen met veel ‘wilde’ eigenschappen)
Heesterrozen worden minder zwaar en niet zo kort gesnoeid als struikrozen. In veel gevallen beperkt de snoei zich zelfs tot het jaarlijks wegnemen van enkele oude takken (maximaal 20%) om de plant stelselmatig te verjongen. Woekerende uitlopers verwijderen.

Bodembedekkende rozen
Bodembedekkende rozen worden nauwelijks gesnoeid. Eventueel kunnen de takken worden ingekort om de vorming van nieuwe bloeibare twijgen te bevorderen.

Stamrozen
Stamrozen worden net zo gesnoeid als struikrozen, alleen dan ‘op niveau’. Snoei deze echter wel zorgvuldig, omdat hier de vorm van veel meer belang is. Bij treurrozen op stam ieder jaar enkele van de oudste takken verwijderen om de plant te verjongen.

Miniatuurrozen
Knip miniatuurrozen eenvoudig 5-10 cm boven de (pot)grond af.

Klim- of leirozen
Laat alle jonge twijgen zitten die uit de grond komen. Klimrozen en leirozen ontwikkelen vanzelf vervangers van de oude takken. Snoei de zijtwijgen op de opgaande (grond)takken terug tot op 3-5 cm. Als er veel opgaande takken zijn ontstaan, kunt u enkele van de oudste weghalen (iets boven de bodem). Deze vormen weer adventiefknoppen. Neem ook te dicht op elkaar groeiende takken weg. Dat verjongt. Snoei sterke, jonge, vervangende twijgen eventueel op een derde van de lengte terug om de vertakking te bevorderen. Buig de jonge takken uit en bind ze aan.

Klimrozen en Leirozen
* Te dicht op elkaar groeiende takken diep wegnemen en opgaande scheuten uitbuigen. Dit geeft meer bloeischeuten.

Zie ook: Jaarlijks terugkerende snoeiklussen.