Is er een geschikte grasvervanger?

Bijna iedereen heeft wel een stukje gras in zijn tuin. Meestal om de tuin te laten voldoen aan de juiste verhoudingen: 1/3 laag groen, 1/3 hoog groen, 1/3 (half)verharding.

UNDEFINED

Als de verhoudingen niet op orde zijn is je tuin minder mooi en zul je er weinig plezier aan beleven. Het is dus erg belangrijk om laag groen, zoals gras, in de tuin te hebben: om op te spelen, te zonnen of als verbinding om overheen te lopen. Veel mensen vinden het alleen wel erg saai, degelijk en standaard. Ook is gras erg arbeidsintensief en draagt het maar weinig bij aan de biodiversiteit in de tuin. Geen wonder dat een aantal tuiniers op zoek is naar een grasvervanger, maar is die er wel?

Geen bodembedekker

We zijn dus opzoek naar een echte grasvervanger, geen laagblijvend plantje dat je tussen de flagstones kunt poten! Die telt niet mee, omdat die nauwelijks belopen wordt. Het gaat om een plant die maximaal 5 centimeter hoog wordt en waar je dagelijks overheen kunt lopen. Veel mensen denken al een alternatief te hebben gevonden, zoals loopkamille of kruiptijm. Maar is dat wel een goede grasvervanger, of meer een bodembedekker waar je af en toe overheen mag lopen?

Loopkamille


Chamaemelum nobile 'Treneague', met als Nederlandse naam Loopkamille, is een laagblijvende en groenblijvende vaste plant. De uiteindelijke hoogte is 5 cm. Loopkamille bloeit niet, maar als je over de Chamaemelum nobile 'Treneague' loopt geurt die wel heerlijk.
Loopkamille wordt door diverse mensen aangeprezen als alternatief voor gras, maar je mag er maar zelden op lopen als je het tapijt niet ernstig wilt beschadigen. Ook komt het onkruid er gemakkelijk doorheen.
Advies: ongeschikt, niet gebruiken als grasvervanger!

Kruiptijm


Voor Thymus serpyllum, waarvan de Nederlandse naam Kruiptijm is, geldt hetzelfde als voor de loopkamille. Helaas mag je ook hier niet intensief op lopen en groeit er gemakkelijk veel onkruid doorheen. Het is dus zeker niet geschikt om een groot oppervlak mee in te planten, dat brengt gewoon te veel onderhoud met zich mee. Kruiptijm is wel geschikt als je een klein hoekje gras wilt vervangen: zolang je er maar niet dagelijks overheen loopt en het onkruid goed blijft plukken. Als je een hond hebt zal dit niet ten goede komen aan de kwaliteit van het tapijt; het heen en weer rennen zal de plantjes ernstig beschadigen.
Kruiptijm is dus geen echte grasvervanger. Je kunt tijm wel toepassen als bodembedekker waar je af en toe overheen wilt lopen.
Advies: hooguit geschikt als grasvervanger op een klein oppervlakte waar zelden overheen gelopen wordt.
Bestel hier kruiptijm

Koperknoopje


Leptinella squalida of Koperknoopje bloeit met gele bloemetjes in de periode mei-juni. De hoogte van Leptinella squalida bedraagt slechts enkele centimeters. Het blaadje ziet er varenachtig uit. Leptinella squalida staat graag op een zonnige plek en er mag af en toe overheen gelopen worden. Daarmee is deze plant misschien wel het meest geschikt als grasvervanger. Maar let op, ook voor deze plant geldt; niet te veel overheen lopen en goed onkruid wieden!
Advies: geschikt als grasvervanger op een klein oppervlak waar slechts beperkt overheen gelopen wordt.
Bestel hier het koperknoopje

Onze conclusie is dat de bovenstaande planten niet geschikt zijn als het gras van de toekomst. Tot op heden kan geen enkele plant het opnemen tegen de gebruiksmogelijkheden van gras. Maar we houden de ontwikkelingen in de gaten en passen ons verhaal direct aan als de echte grasvervanger gevonden wordt.

Op zoek naar een bodembedekker?

tuin.jpg
In het park is sinds kort een bodembedekker tuin te vinden, er zijn tientallen soorten met allemaal hun eigen bijzondere kwaliteiten. De één doet het beter in de schaduw, de ander gedijt fantastisch op droge grond en ook de bloeiwijze van elke bodembedekker verschilt!

Om de verschillende mogelijkheden naast elkaar te zien hebben we 25 vakjes gemaakt, waarin allemaal verschillende bodembedekkers staan. De ene is grijs, de ander groen. Sommige bloeien uitbundig, andere heel bescheiden. Benieuw wat er voor jou bij zit? Bezoek dan snel ons park! >> Bestel nu entreetickets