Hoe zorg ik voor een stabiel en spoorvrij grindpad?

Heb je last van kuilen of spoorvormingen in je grind? Ben je er ook helemaal klaar mee dat je elke keer wegzakt? Dan zijn grindplaten/splitplaten (ook wel grindmatten genoemd) echt iets voor jou!

UNDEFINED

Het grind of split is weer beloopbaar, stabiel en egaal. Plus, je kunt je onkruid te slim af zijn door middel van het bijbehorende anti-worteldoek. Het is toe te passen voor allerlei oppervlakten, van tuinen en terreinen.

Ten eerste, is er een verschil tussen grindplaten en splitplaten?

Als het gaat over grindplaten, zou je ook splitplaten kunnen lezen. Hier zit geen verschil tussen. Er zit alleen een klein verschil tussen grind en split. GrindBekijk product 25 KG Grind 2-5mm - 25 kg zak is rond en split zijn gebroken stukjes. Grind rolt daarom iets meer en loopt iets prettiger dan split. Split vormt een steviger geheel omdat de gebroken stukjes elkaar beter vast houden.

Wat zijn grindplaten?

Grindplaten zijn speciaal gemaakt om een egaal en spoorvrij grindoppervlak te creëren, door deze te gebruiken heb je geen last meer van spoorvorming en plassen en blijft het grind of split beter liggen. Het worteldoek aan de onderzijde beschermt tegen onkruidgroei van onderaf. Voor zowel de kleine siertuin als voor grote parkeerterreinen, golfterreinen en campings de perfecte all-in-one oplossing. Het zijn kunststofplaten welke worden gegoten in een honingraat profiel. Het grind of split komt in de platen vast te liggen en kan hierdoor vrijwel niet rollen of verschuiven. Zo blijft je oprit met grind of split er perfect verzorgd uitzien, zonder sporen! Bovendien krijg je extra stabiliteit, waardoor je moeiteloos met de fiets en rolstoel, maar ook met auto’s of vrachtwagens over de grindplatenBekijk product Witte grindplaat met antiworteldoek 119 x 78,6 x 3 cm (37 stuks = 33,13 m2 - EXCELLENT) kunt rijden. Een grindpaadje met kunststofplaten tegen de gevel of onder glaspuien blijft schoon, het water spat niet op en je zet er heel stabiel een trap op. Grindplaten kunnen hoge belastingen opnemen en zijn ook ideaal voor het aanleggen van een oprit of parkeerplaats etc. Het leggen van grindplaten is zeer eenvoudig en door iedere doe-het-zelver te doen. De dikte van de grindplaat bepaalt de dikte van de grindlaag. Met wat extra grind camoufleer je de structuur van de platen. Het dunner leggen zal de grindplaten zichtbaar maken, met het dikker leggen zie je de platen niet meer.

Grindplaten of Splitplaten

Hoe leg ik een stabiel en spoorvrij grindpad aan?

 1. Start met de fundering
  Start met het aanleggen van een fundering/onderlaag. Voor siertoepassingen (dus zonder belast te worden met auto’s) kan een aangetrild zandbed als onderlaag volstaan. Voor zwaardere belastingen (auto’s e.d.) is een fundering van bijv. gebroken puin (menggranulaat) noodzakelijk. De beste korrelverdeling hiervoor is 0/16, 0/32 of 0/40 mm. De benodigde laagdikte voor middelmatige belasting is 25 cm, voor een lichte belasting kan 15-20 cm volstaan. Voor zeer zware belasting wordt 40 cm aangeraden. Je trilt de funderings laag steeds stevig aan.
 2. Werk de fundering af met een egalisatielaag
  Het is aan te raden om de fundering af te werken met een egalisatielaag (3-5 cm), zodat een mooi vlak oppervlak wordt verkregen. Dit kan o.a. met Brekerzand, Lava of ander fijn grindBekijk product 25 KG Wit grind 8-16mm - 25 kg zak (denk aan 0/2 of 0/4 mm). Ook deze laag dient aangetrild te worden. Belangrijk: Breng kantopsluitingen aan, zodat het geheel opgesloten wordt aan alle zijden en het grind straks stevig vast blijft liggen in de platen.
 3. Leggen van de grindplaten
  Je plaatst nu de platen, in halfsteens verband op de egalisatielaag. Een koppelsysteem is overbodig, de platen kunnen direct aan elkaar gelegd worden. Het overlappende worteldoek aan de randen houdt de boel bij elkaar. Ook grondpennen o.i.d. zijn niet nodig, tenzij je het geheel op een helling aanlegt (max. 15%). Bij de kanten (of voor uitsparingen) verzaag je de platen met een handzaag handig op maat. Belangrijk: Houdt tussen de kantopsluiting en de platen altijd een ruimte/voeg van 2 cm vrij. Zo voorkom je evt. beschadiging door uitzetting en krimping door temperatuurverschil.
 4. Vul de grindplaten met grind of split
  Dit is het meest eenvoudige deel, het grind of splitBekijk product Basalt split 2 - 5 mm (Basaltsplit in 20 kg zak) kan eenvoudigweg in de platen gestrooid of gestort worden. Als de plaat 5 cm is dan is de laagdikte 5 à 6 cm, zodoende is per 20 m² 1m3 grind of split benodigd. Hark het grind overal goed door, zodat alle platen volledig gevuld worden. Zorg dat je iets extra hebt om later nog bij te werken, aangezien het grind altijd nog iets aangereden zal worden. Let op: Belasting van de platen zonder grindvulling wordt afgeraden.
Witte grindplaat met antiworteldoek

Welk soort grind of split kan ik het beste gebruiken om de splitplaten?

Er zijn verschillende factoren in het spel, namelijk steensoort (hardheid), vorm en formaat.

 • Steensoort: Voor siertoepassingen zijn alle soorten geschikt. Wordt het zwaar belast, kies dan een soort die voldoende hard is (om vergruizing/breken te voorkomen).
 • Vorm: Beiden grind (rond) en split (hoekig) zijn geschikt. Kies gewoon wat je het leukst vindt!
 • Formaat: Het minimale formaat is 5 mm. Voor split is het maximale formaat 20 mm, voor grind is dit 25 mm.

Wat zijn de voordelen van grindplaten?

In Appeltern werken wij met de grindplaten van Living Luxury. Wij zijn ervan overtuigd dat de grindplaten van Living Luxury de beste zijn. Weet je waarom ook jij grindplaten zou moeten kiezen?

 • Onkruidwerend: Het hoogwaardige anti-worteldoek beschermt tegen onkruidgroei van onderaf;
 • Zeer sterk: De slipplaten zijn geschikt voor zeer zware belasting;
 • Waterdoorlatend: De grindplaten en het worteldoek zijn waterdoorlatend;
 • Snel te verwerken: Eenvoudig op maat te zagen en een onderlaag van anti-worteldoek is reeds geïntegreerd;
 • Gemakkelijk te leggen: De splitplaten zijn zeer eenvoudig aan elkaar te leggen;
 • Goed recyclebaar: Het anti-worteldoek is door een lijmloze verbinding aangebracht en is van hetzelfde kunststof als de splitplaat.

WAAROM ZIJN DE GRINDPLATEN VAN LIVING LUXURY DE BESTE?

Bij De Tuinen van Appeltern werken wij met Living Luxury. Wij staan achter hun all-in-one oplossing en hebben hun grindplatenBekijk product Zwarte grindplaat met antiworteldoek 119 x 78,6 x 3 cm (37 stuks = 33,13 m2 - EXCELLENT) door ons gehele park liggen. De grindplaten zijn vorstbestendige platen vervaardigd uit polypropyleen. Hierdoor blijven ze ten allen tijde flexibel, zelfs bij vorsttemperaturen tot -20?. De grindplaten hebben een drukweerstand gevuld tot 11.881 ton/m2. Ongevuld hebben de platen een drukweerstand van 340 ton/m2. De drukweerstand is belangrijk omdat het weergeeft in welke mate de plaat maximaal belast kan worden. Het antiworteldoek beschermt tegen onkruidgroei van onderen en zorgt ervoor dat de kiezeltjes niet onder de plaat terecht komen. Het polypropyleen antiworteldoek is door een lijmloze verbinding aangebracht, en is tevens goed waterdoorlatend zodat het hemelwater snel naar de ondergrond wordt afgevoerd.