Hoe verzorg ik een Pachira?

Pachira (Watercacao) moet vaak wennen aan een nieuwe standplaats. Hij staat niet graag in de zon, en wordt graag regelmatig gesproeid.

UNDEFINED

De watercacao (Pachira aquatica) komt oorspronkelijk uit Centraal en Zuid-Amerika. Hij groeit in moerassen en riviermondingen met wisselende waterstand, en kan daar een boom van wel 20 m hoog worden.

Zowel de glanzend groene, handvormig gedeelde bladeren als de noten worden gegeten. De Pachira maakt een relatief dunne en buigzame stam, die gevlochten kan worden. In Oost-Azië wordt de plant gezien als een element dat volgens de leer van de Feng Shui welvaart en geluk in huis. De vijf bladeren aan iedere tak symboliseren de 5 basiselementen van de Feng Shui: metaal, hout, water, vuur en aarde. De plant wordt dan ook vaak verkocht met 5 vervlochten stammetjes. Nog waardevoller is een variant met 8 stammetjes, die aan de onderzijde een soort mandje vormen. De bladerkroon zou geld aantrekken, dat dan in het mandje bewaard kan worden…

Verzorging van de Pachira aquatica

In Europa is de watercacao alleen te houden als kamerplant. Binnen bloeit de plant nooit. Pachira groeit in gewone, goed gedraineerde humeuze potgrond, die vrij veel water moet kunnen bevatten. Hij kan zowel licht als tamelijk donker staan, maar houdt niet van direct zonlicht. Hij krijgt graag veel water, maar niet vaak. Het beste kan tijdens het groeiseizoen eens per maand gegoten worden: met kleine beetjes tegelijk en van boven op de aarde, zodat de kluit zich goed vol kan zuigen zonder dat er water in de pot of schotel blijft staan. De plant kan beslist niet tegen natte voeten!

In de wintermaanden minder water geven, maar de kluit niet helemaal uit laten drogen. In het voorjaar en in de zomer kan 1x per 2 maanden wat mest gegeven worden. Wordt de plant te groot dan kan hij gesnoeid worden. Hierbij kunnen lange uitschieters ingekort worden tot onder in de bladerkroon. Ook kan de plant helemaal teruggesnoeid worden, tot bijvoorbeeld 10 cm boven de stammetjes. Na het snoeien enkele weken wat vaker een beetje water geven, daarna weer eens per maand. Pachira houdt van vochtige lucht en waardeert het als er eens per week geneveld wordt. Ook kan de luchtvochtigheid in de omgeving verhoogd worden door een grootbladige plant in de buurt te zetten, of een andere vochtverspreidende voorziening zoals een radiatorbakje op de CV.

Vermeerderen van Pachira aquatica

Pachira (Watercacao) kan in het voorjaar of begin van de zomer gestekt of gezaaid worden. Aangezien hij binnenshuis niet bloeit, wordt opkweken uit eigen zaad erg lastig. Voor het stekken kan gebruik gemaakt worden van kopstekken of van de nieuwe scheuten die zich onder aan de stammetjes kunnen ontwikkelen. Gebruik van stekpoeder bevordert de wortelgroei en verkleint het risico van schimmels.

Ziekten en plagen van Pachira aquatica

Watercacao is weinig gevoelig voor aantasting door insecten! Opvallende bladgroei in de winter wordt veroorzaakt door een te royale watergift. Als Pachira langdurig te nat staat gaan de wortels rotten. Het blad wordt geel en vlekkerig en valt af. Dit proces is mogelijk te keren door de kluit flink te laten indrogen voordat weer water gegeven wordt. Ook kan de oude potgrond ververst worden, waarna de plant opnieuw opgepot wordt.

Witte vlieg op Pachira Twisted, wat kan ik doen?

In het begin was er niets aan de hand en groeide hij goed, maar nu begint hij zijn takken met bladeren te verliezen en is er weinig van over en is hij bijna kaal. Ook zitten er veel kleine vliegjes op en rond de aarde en de plant. Herkent u dit? Dan heeft u last van witte vlieg!

Bestrijding van witte vlieg

Het is wit, vliegt en zit aan de onderkant van het blad: witte vlieg, of uitgebreider kas-witte vlieg of motluis (Trialeurodes vaporariorum). Aan de onderzijde van het blad zitten kleine groene larven, die na een dikke week of wat langer uitgroeien tot kleine vliegende insecten. Ze voeden zich met plantensappen, wat bij massale aantasting kan leiden tot vergeling en later tot verdroging van het blad. Ze scheiden honingdauw af, waardoor de plant kleverig wordt. Bovendien wordt de plant vatbaarder voor schimmelaantastingen.

Witte vlieg laat zich binnenshuis over het algemeen gemakkelijk bestrijden. Door de plant of het blad te schudden wordt de voortplanting verstoord. Afvallende insecten kunnen opgezogen worden met een kruimeldief. Ook kunnen ze van de bladeren afgeveegd worden. De plant kan om de 4 dagen een keer bespoten worden met water waarin per 4 liter een flinke theelepel afwasmiddel is opgelost. Ook kunnen de vliegen weggelokt worden. Ze worden aangetrokken door de kleur geel. Door geel kleurige stroken papier of plastic in te smeren met een kleverige substantie en deze in de buurt van de plant op te hangen of te leggen kunnen de vliegen weggevangen worden. Helpt dat allemaal niet afdoende, dan kan gespoten worden met een plantaardig middel op basis van pyrethrum, zoals Pyrethrum Spray van fabrikant Bayer, dat algemeen verkrijgbaar is bij tuincentra en de plantenspeciaalzaak.

Maar bestrijding van de oorzaak van de plaag verdient ook enige aandacht. Planten die te veel bemest worden met stikstof zouden aantrekkelijk worden voor witte vlieg. Planten die te nat gehouden worden (water op de schotel of in de pot) of die op de tocht staan zijn eveneens vatbaar. Witte vlieg heeft een voorkeur voor droge en warme omstandigheden. De bestrijding combineren met het tijdelijk veranderen van de standplaats van de plant (koeler zetten, of de luchtvochtigheid verhogen) maakt de plant minder aantrekkelijk voor zijn belager.

Bepaalde planten zijn per definitie gevoelig voor witte vlieg. In de moestuin zijn dat vooral kruiden en tomaten. Bonen zijn zelfs zo populair dat ze wel gebruikt worden om witte vlieg bij andere planten vandaan te lokken. In de tuin Azalea en Rhododendron, Hibiscus, varens en kuipplanten als Citrus, Poncirus, Chrysanthemum en Dendranthema, Lantana en Fuchsia erg aantrekkelijk. In huis zijn vooral siernetel (Coleus), geranium (Pelargonium), Browallia, kindje-op-moeders-schoot (Tolmiea), koffieplant (Coffea), Chinese roos (Hibiscus) en eenjarige planten vatbaar.