Hoe snoei je een kiwi?

Kiwi (Actinida) is meestal een forse, rommelige groeier.

UNDEFINED

Kiwi snoeien
Kiwi (Actinida) is meestal een forse, rommelige groeier. Er zal dus orde op zaken gesteld moeten worden zodra de plant weer gebloeid heeft. Hoe u dat kunt doen staat beschreven in de onderstaande tekst.

Kiwi (Actinidia)

De kiwi of Chinese kruisbes (Actinidia) is een leiplant, afkomstig uit China. Rond 1900 kwamen enkele kiwizaden terecht in Nieuw-Zeeland, waar de planten door Nieuw-Zeelandse tuinders verder werden veredeld. De vruchten van de kiwi vormen inmiddels een belangrijk Nieuw-Zeelands en Australisch exportproduct. Ook uit Noord-Amerika (Californië) en (in mindere mate) uit Zuid-Europa komen kiwi’s, waardoor ze hier vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar zijn. De planten groeien goed in een gematigd klimaat, maar zijn hier, vooral als jonge plant, net niet helemaal winterhard.

De rassen met grote vruchten behoren tot A. deliciosa (helder groen vruchtvlees en een behaarde vruchtschil, twijgen en blad) en A. chinensis (geel tot lichtgroen, soms iets rood vruchtvlees en een onbehaarde vruchtschil, twijgen en blad). Ook de mini-kiwi (A. arguta) wordt aangeboden. A. chinensis is over het algemeen niet winterhard genoeg. Vandaar dat de om hun vruchten ontwikkelde rassen vrijwel allemaal tot A. deliciosa behoren. Naast de vruchtplanten worden ook verschillende cultivars van de Siberische kiwi, Actinidia kolomikta, verkocht zoals de mannelijke ‘Adam’, en de vrouwelijke ‘Dr. Szymanowski’ en ‘Sientiabrskaja’. Dit zijn sierkiwi’s, die wel kleine vruchten kunnen dragen, maar waarvan vooral de sierwaarde telt.

De meeste Actinidia-rassen zijn tweehuizig en eenslachtig. Een plant heeft daardoor of mannelijke of vrouwelijke bloemen. Alleen de vrouwelijke planten dragen vruchten. Bij een vrouwelijke plant moet altijd een mannelijk exemplaar (of een zelfbestuivende eenhuizige plant) in de buurt staan om tot bestuiving te leiden. Er bestaan ook enkele eenhuizige rassen, met tweeslachtige bloemen. Deze zijn in principe zelfbestuivend, maar geven kleinere vruchten.

Verzorging

Kiwi heeft een voorkeur voor goed gedraineerde kalkrijke grond. De jonge planten zijn vorstgevoelig, maar ook bij oudere planten kunnen de jonge scheuten last hebben van late nachtvorst. Hij staat daarom graag zonnig en beschut, bijvoorbeeld op het zuiden of zuidwesten. Voor vruchtzetting bij planten die niet zelfbestuivend zijn, is een mannelijk en een vrouwelijk exemplaar nodig. Een mannelijke plant kan de bestuiving van 8 vrouwelijke planten verzorgen. De bloemen worden door insecten bestoven. Als er meerdere exemplaren geplant worden, moet de onderlinge afstand minimaal 5 tot 6 meter bedragen, want het zijn ferme groeiers. Daarnaast moet er een constructie zijn om de planten langs te leiden: draden langs de muur, een trellis of een pergola. Vanwege de vorstgevoeligheid van de jonge planten vindt de aanplant het beste pas plaats na half mei, dus na de laatste nachtvorsten. Oudere planten krijgen als winterbescherming graag een flinke hoeveelheid verteerde stalmest, compost, oude bladresten of een pakking van wollen doeken of stro rond de stambasis. Ook een mulchlaag wordt zeer gewaardeerd. In februari, net voordat de groei start, kan een extra gift van een mengmeststof gegeven worden. In juli-augustus kan dat nogmaals herhaald worden om voortijdige vruchtval te voorkomen.

Na half maart begint de groei vaak al. Dat maakt de jonge scheuten gevoelig voor late nachtvorst. Tijdens de zomer moet de plant herhaaldelijk gesnoeid worden. Zo wordt de groei beperkt en de vruchtzetting bevordert. Ook moeten de scheuten tijdig aangebonden worden: hebben ze zich te ver rond hun steunpunt gewonden, dan zijn ze nauwelijks meer los te krijgen zonder ze te breken of anderszins te beschadigen. Snoeien in de winter, in december of januari, bevordert de groei, en is om die reden niet verstandig. Tussen februari en eind mei, als de plant sterk groeit, mag er even niet gesnoeid worden, de planten kunnen dan doodbloeden.

Kiwi snoeien

Het snoeiwerk zelf heeft wel wat weg van druivenbegeleiding. Het eerste jaar worden in de zomer vanaf de getopte verticale scheut 1 of 2 stevige zijscheuten horizontaal geleid op een hoogte van circa 1,80 m (of ter hoogte van de bovenkant van een muur of pergola): 1 scheut voor eenzijdige ontwikkeling, of 2 naar weerszijde voor een tweezijdige ontwikkeling. Alle andere (lager) zijscheuten worden getopt op 1 m lengte. In november worden ook de bovenste ‘oude’ zijscheuten getopt. Het tweede jaar wordt dit een etage lager herhaald met 1 of 2 nieuwe zijscheuten, de oude scheuten van het jaar daarvoor blijven gewoon bovenin zitten. Alle andere (lager) zijscheuten worden getopt op 1 m lengte. De daarop volgende jaren wordt op dezelfde wijze naar beneden toe verder gewerkt aan de ontwikkeling van een stevig vertakt raamwerk. De planten bloeien op het oude hout, waaraan zich dan ook de vruchten ontwikkelen. Meestal ontwikkelen ze zich op de eerste 4 ogen aan de onderzijde van de zijscheuten. Het kan 3 tot 5 jaar duren voordat de eerste vruchten verschijnen. Pas als de plant 8 jaar of ouder is draagt hij volop. Kiwi bloeit eind mei of in juni. Al enkele weken later worden de eerste vruchten zichtbaar. Ze zullen alleen in warme zomers goed rijpen. Koude zomers leveren in het beste geval zuurdere vruchten op. Nachtvorst kan de vruchten beschadigen, dus eind oktober of begin november moeten ze van de struiken geplukt worden, rijp of nog niet rijp. In november kunnen de planten ook nog een laatste keer in vorm gesnoeid en aangebonden worden.

Narijpen van de vruchten kan goed binnenshuis door ze in een wollen doek gewikkeld op kamertemperatuur te bewaren. Voor een snellere rijping kunnen ze samen met appels of bananen in een afgesloten plastic zak op de fruitschaal gelegd worden. De kiwi’s zijn rijp als ze zich licht laten indrukken.

Ziekten en plagen

Kiwi-planten zijn weinig ziektegevoelig. Een enkele keer kunnen met name planten die vochtig staan vatbaar blijken voor wortelrot en andere schimmelaantastingen.