Hoe ontwerp ik een voortuin?

Vaak is de voortuin een wat vergeten en weinig gebruikt stuk grond. Dat is jammer. Aan een achtertuin wordt veel meer aandacht besteed. Toch is vooral de voortuin het visitekaartje van u en uw huis.

UNDEFINED

Vaak is de voortuin een wat vergeten en weinig gebruikt stuk grond. Dat is jammer. Aan een achtertuin wordt veel meer aandacht besteed. Toch is vooral de voortuin het visitekaartje van u en uw huis. Het kan bovendien wel degelijk een goede gebruiksruimte zijn.

Traditioneel zijn voortuinen meestal als volgt samengesteld: een recht pad naar de voordeur, een haag of een grote conifeer om het zicht naar de buren te beperken, een boom die het zicht vanaf het trottoir moet belemmeren (die trouwens meestal veel te groot wordt) en een rechte oprit als er een garage is. Saaier kan bijna niet. De tekeningen tonen enkele leuke alternatieven voor tuintjes zonder oprit in verschillende stijlen.

Voortuin zonder oprit

Bij een huis met een klassieke gevel of iemand die van klassiek houdt, zijn perken met buxusranden misschien een leuke aankleding van de voortuin. Grind past in dezelfde sfeer.

Is het huis strakker gelijnd en de bewoner meer op designstijlen georiënteerd, dan zijn grotere vlakken in eenkleurige beplanting heel fraai. Zorg in ieder geval altijd dat het pad niet saai rechttoe rechtaan loopt. Maak er een bocht in, doorbreek het met andere materialen, maar zorg wel dat de loop logisch blijft.
Ook met de beplanting en kleine hoogteverschillen kan veel worden gedaan.

Zitten en het pad achterom
Een bankje in de voortuin (zeker op het zuiden) kan heel plezierig zijn. Vroeger werd zo’n bank altijd onder het raam gezet om naar de voorbijgangers te kunnen kijken. Nu zal er eerder de neiging zijn om een wat meer verdekte plek te maken, achter een haagje bijvoorbeeld en dwars op de tuin. Zorg dat er vanuit het huis naar de straat gekeken kan worden, anders ontstaat een erg opgesloten gevoel.

Een pad achterom langs het huis – als dat kan – hoeft niet saai te zijn. U kunt dezelfde principes toepassen als bij de lange, rechte tuin. Maak bijvoorbeeld met hagen een sluisje, zodat uw achtertuin in ieder geval visueel is afgescheiden.

Voortuinen met een opritVoortuin met oprit
Als u goed wilt kunnen in- en uitstappen is al gauw 2,5 meter breedte nodig. Probeer dus te variëren. Waar u in- en uitrijdt mag het smaller zijn, waar u parkeert breder. Laat de bestrating en de beplanting hier en daar wat verspringend in elkaar overlopen; onderbreek in ieder geval de steenmassa die automatisch ontstaat. Op de tekeningen ziet u een tweetal suggesties.

Een voortuin kan zelfs de sfeer van een achtertuin krijgen door voor voldoende afscherming te zorgen. Dat kan bijvoorbeeld prima als de garage als gebruiksruimte bij de woning is getrokken. De auto blijft dan langs de straat staan. U kunt ook een kleine ‘parkeerkoffer’ maken aan de straatkant, een uitsparing tussen hagen. Natuurlijk kan het pad naar de voordeur heel goed gecombineerd worden met een oprit. Of er wordt gecombineerd met het toegangspad naar de voordeur van de buren. Variatiemogelijkheden genoeg.

Zicht op een ornament
Nog iets over vormen. Vaak zitten er veel lange, rechte lijnen in een ontwerp (zoals bij opritten). Er is al aangegeven dat het dan leuk is om die lijnvoering interessanter te maken door verspringingen aan te brengen. Er is echter één uitzondering. Als zo’n pad de blik leidt naar een bijzonder vergezicht of een fraai ornament, maakt zo’n strak pad de beleving daarvan juist spannender.