Hoe moet ik mijn Wisteria snoeien?

Er is maar weinig dat een indrukwekkender aanblik biedt dan een blauweregen in volle bloei: de hangende trossen met vlinderbloemen behoren eind lente of begin zomer tot de hoogtepunten van de tuin.

UNDEFINED

Deze weelderige bloei komt echter niet vanzelf: het mooiste resultaat krijgt u door blauweregen bij voorkeur tweemaal per jaar te snoeien.

Door zijn ernorme groeikracht, nieuwe scheuten kunnen in één zomer gemakkelijk 4 meter lang worden,is hij moeilijk in de hand te houden. En het probleem wordt nog erger door de onzekerheid van onervaren tuiniers wat betreft het snoeien van wisteria. Maar het is niet terecht dat hij de reputatie heeft dat hij 'moeilijk' te snoeien zou zijn, want als u de basisprincipes eenmaal weet, valt het allemaal reuze mee.

Blauweregen bloeit op zijtakjes, de zogenoemde sporen, die een jaar eerder aan de hoofdtakken zijn gevormd. Hij bloeit dus 'op het oude hout', zoals dat wordt genoemd. Het doel van snoeien is de vorming van zoveel mogelijk sporen aan een sterk en regelmatig gestel van takken waar de bloemtrossen sierlijk van afhangen zonder die aan langere takken te verdringen.

Alle variëteiten bloeien het rijkst op een warme, zonnige plek. De beste plaats is een zonnige muur, waar nieuwe scheuten eerder rijpen in de gereflecteerde warmte. Hier komen de hangende trossen het mooist uit als de wisteria tot een spalier wordt geleid. Bevestig op minstens 5 centimeter afstand van de muur om de 40 tot 45 centimeter steundraden. Plant de wisteria zo'n 45 cm van de voet van de muur en kort meteen daarna de hoofdscheut in. Dit bevordert de ontwikkeling van zijscheuten die, na enkele keren zomer- en wintersnoei en steeds aanbieden, uiteindelijk een gestel zullen vormen van goed geplaatste, ruime zijtakken boordevol boeiende sporen.

Wisteria Snoeien - De Tuinen van Appeltern

Na het planten (Afbeelding links)
Geef de hoofdstengel een stok en kort hem in op een gezonde knop 1 meter van de grond. Verwijder de overige scheuten.

Snoei eerste zomer (Afbeelding rechts)
Bind de hoofdstengel aan; kies twee sterke zijscheuten en bind die aan onder een hoek van 45 graden. kort eventuele zijscheuten hiervan in tot ongeveer 15 centimeter of 3 tot 4 knoppen. Verwijder scheuten die uit de voet groeien.

Wisteria Snoeien - De Tuinen van Appeltern

Snoei eerste winter (Afbeelding links)
Kort de hoofstengel in tot ongeveer 1 meter boven de zijstengels. Bind de eerder schuin omhoog aangeboden zijscheuten nu horizontaal aan. Kort ze met een derde van hun lengte in.

Snoei tweede zomer (Afbeelding midden)
Bind de groeiende hoofdstengel en zijscheuten aan. Snoei zijscheuten terug op drie of vier knoppen. Seleteer het volgende paar zijscheuten en bind deze aan onder een hoek van 45 graden. Verwijder scheuten aan de voet.

Snoei tweede winter (Afbeelding rechts)
Kort de hoofdstengel in en bind de zijscheuten horizontaal aan, net als de eerste winter. Snoei zijscheuten met een derde van hun lengte terug op afgerijpt hout. Ga met deze serie door tot de toegemeten ruimte is opgevuld.

Snoeitijd voor de meeste soorten

Begin Midden Eind
Lente ----- ----- -----
Zomer ----- X -----
Herfst ----- ----- -----
Winter ----- ----- X

Planten met dezelfde snoeiwijze

  • Wisteria brachybotrys en cultivars - Eind winter en midden zomer, na bloei
  • Wisteria floribunda en cultivars - Eind winter en midden zomer, na bloei
  • Wisteria x formosa en cultivars - Eind winter en midden zomer, na bloei
  • Wisteria sinensis en cultivars - Eind winter en midden zomer, na bloei

Snoeitips voor blauweregen:

  • Bestudeer de plant goed voordat u de schaar erin zet en bedenk precies wat u wil bereiken.
  • Wees dapper en besluitvaardig, blauweregen kan heel wat hebben.