Hoe moet ik Eucalyptus snoeien?

Eucalyptus kan in het voorjaar teruggesnoeid worden, maar ze reageren daar nogal eens op met een groeiexplosie!

UNDEFINED

Eucalyptus komt van nature voor in Australië, waar meer dan 600 verschillende soorten geteld zijn. In Europa komt Eucalyptus nu ook (aangeplant) voor in de landen rond de Middellandse Zee, in Engeland en Schotland.

Eucalyptus is, hoewel enkele soorten op zich wel vorst kunnen verdragen, hier niet echt winterhard. Het zijn over het algemeen forse groeiers (boomvormers), die uiteindelijk meestal te groot worden om als kuipplant te houden. In de volle grond zijn ze kwetsbaar bij veel vocht, vorst en sterke temperatuurwisselingen. Redenen om het toch met ze te proberen: hun mooie grijsgroenige blad (wintergroen!) en de geur die ze verspreiden, afkomstig van blad of bloemen.

Enkele soorten die in Nederland en België te koop aangeboden worden zijn:

 • E. gunnii
  6 m in 10 jaar, max. -14 gr. C. Wordt het meest verkocht. Hij heeft een helder groene bast, soms met een rode zweem. Kruislings overstaande kleine ronde blaadjes (jeugdvorm), later hartvormig langwerpig grijsgroen blad, kort gesteeld, geurend naar menthol. Vorstgevoelig. Blad van jeugdvorm is te behouden door de plant ieder jaar sterk terug te snoeien.
 • E. niphophila
  tot 10 m, max. -20 gr. C. Blad in jeugdvorm zeer klein, later smal langwerpig met rode bladstelen. Mooi afschilferende bast (groen, grijs en crème), op latere leeftijd flinke groeier.
 • E. pauciflora ssp 'Debeuzevillei'
  5 m in 10 jaar, max. -20 gr. C. Witte takken en sikkelvormig blauwgroen blad, stam later meerkleurig afschilferend.
 • E. perriniana
  5 m in 10 jaar. De takken groeien bij het jeugdblad door het centrum van de jonge blaadjes heen, het volwassen blad is langwerpig. Snelgroeiend.
 • E. pulverulenta
  6 m in 10 jaar, max. -10 gr. C. Weinig aangeboden als kuipplant maar veel gebruikt als snijgroen in de bloemisterij, met rond blauwgroen blad. Niet winterhard, binnen laten overwinteren, doorgaans meer een horizontaal groeiende struik dan een boom.

Verzorging van de Eucalyptus

Over het algemeen zijn de wit-bloeiende bomen redelijk winterhard, mits ze beschut tegen wind worden aangeplant. De Eucalyptus wortelt breed en heeft er een hekel aan daarbij belemmerd te worden. Ook verpotten vinden de planten niet prettig omdat de wortels erg gevoelig zijn. Dat betekent dat ze dus direct na aanschaf in een zeer royale pot of kuip gezet moeten worden, met gewone potgrond en voldoende drainage. Moet er alsnog verpot worden, dan moet dat vooral tijdig gebeuren, zodat de kluit niet beschadigd hoeft te worden. Aangezien de planten al snel te groot zullen zijn om ze bij strengere vorst naar binnen te verhuizen, kan ook aanplant in de volle grond overwogen worden.

In vochtige veengrond zal de plant het dan wel moeilijker hebben dan in bijvoorbeeld een doorlatende zandgrond, omdat de groei langer doorgaat, en de twijgen voor de winter minder verhout zijn. Dat maakt dat ze ´s winters gevoeliger zijn voor vorst. Bij strenge winters moet de voet van jongere planten afgedekt worden met een dikke laag blad of stro.

Veel Eucalyptus-soorten vormen op de plek waar de kiemblaadjes zaten een verdikking. Deze ´knol´ wordt lignotuber genoemd, en vormt een nieuw uitlooppunt wanneer de bovengrondse delen vernietigd worden (bijvoorbeeld door strenge vorst, brand etc.). Bomen die deze ´knol´ al hebben moeten iets dieper geplant worden, met de verdikking onder de grond.

De planten krijgen er graag om de drie à vier jaar wat nieuwe aarde bij, oude planten om de vijf tot tien jaar. In de zomer matig gieten, in de winter spaarzaam. Bijmesten is niet nodig.

Eucalyptus kan in het voorjaar (flink) teruggesnoeid worden, maar ze reageren daar nogal eens op met een groeiexplosie. Ook kan het zijn dat daarna voorlopig weer alleen jeugdblad verschijnt. Worden de planten erg drastisch gesnoeid dan lopen de meeste soorten weer vanaf de grond uit, maar dan als struikvorm. Een te wilde of te brede struikvorm kan ook opgebonden worden. Dit opbinden zou leiden tot slechtere wortelvorming. Groeit de Eucalyptus als boom dan moet hij met een boompaal gesteund worden. Ze zijn gevoelig voor harde wind, en de stevigheid van de stam laat nog wel eens te wensen over.

Kan ik Eucalyptus vermeerderen?

Eucalyptus kan vermeerderd door middel van wortelstek, waarbij afgesneden stukjes wortelstok met groeipunt opgepot worden. Zaaien kan ook. Voor het zaaien moeten de zaden van sommige soorten gestratificeerd worden.
De zaden worden tussen natte papieren doekjes of stukjes stof gelegd en in een plastic zak vol lucht gedaan. De zak wordt 3 tot 4 weken in de koelkast gelegd (temperatuur tussen 0 en 5 graden Celsius). Daarna kunnen de zaden uitgezaaid worden.

Alle soorten Eucalyptus laten zich makkelijk zaaien. De zaailingen kunnen qua winterhardheid sterk onderling verschillen, en ook sterk afwijken van de ouderplant.

Is Eucalyptus vatbaar voor ziektes en plagen?

Ziekten en plagen komen vrijwel niet voor. Wel kan de plant er plotseling vreemd uit gaan zien.
Eucalyptus reageert soms slecht op weersveranderingen. Strenge vorst, maar ook kwakkelwinters met temperatuurwisselingen kunnen leiden tot plotseling (gedeeltelijk) afsterven van de bovengrondse delen, en soms zelfs tot het wegkwijnen van de hele plant. De afgestorven delen herstellen zich niet, en kunnen weggeknipt worden. Vaak komen de planten dan toch weer terug met uitlopers vanaf de basis, maar vormen dan meestal geen boom meer.

Verdroging van de topscheuten is meestal het gevolg van watertekort. De schade herstelt zich niet, verdroogde takken kunnen afgeknipt worden.