Hoe moet ik een dode bamboehaag vervangen?

UNDEFINED

Bamboe kan het beste gewoon uitgegraven worden. Omdat bamboe lange worteluitlopers maakt, zijn die het makkelijkst te traceren en los te steken met een riek.
In tegenstelling tot siergrassen bloeien bamboes niet ieder jaar. Er kan wel een periode van 80 tot 120 jaar voorbij gaan voordat een bamboe opnieuw in bloei komt. Maar dan bloeien ook alle exemplaren van die bamboesoort min of meer tegelijkertijd, wereldwijd, in een vrij korte periode van zo´n 10 jaar.
Rond 1996 hebben Fargesia murielae (ook bekend als Arundinaria of Sinarundinaria murielae) en alle daaraan verwante variëteiten massaal gebloeid. Nu, rond 2006, zijn de variëteiten van Fargesia nitida aan de beurt.
Wanneer u ervan verzekerd wilt zijn dat uw nieuwe bamboes niet weer gaan bloeien, kunt u dus het beste een variëteit van Fargesia murielae gebruiken ter vervanging. Daarbij is het zaak om een nieuw exemplaar te bemachtigen, dat afstamt van een jonge zaailing. Aangezien alle planten wereldwijd tegelijkertijd gebloeid hebben, duurt het vaak enkele jaren voordat op de kwekerijen weer volop nieuwe voorraad aanwezig is van planten van enig formaat, die met niet-bloei-garantie verkocht kunnen worden.
Rondom de bloeiperiodes worden nog vaak exemplaren tegen een voordelige prijs te koop aangeboden die nog niet gebloeid hebben. Zelfs van Fargesia murielae (waarvan de periode van massale bloei alweer 10 jaar geleden is) worden nog exemplaren aangetroffen die nog niet gebloeid hebben. Het is dus belangrijk te letten op een niet-bloei-garantie, en de planten alleen te kopen bij een betrouwbare kweker of tuincentrum.