Hoe maak ik een tuinontwerp?

De oppervlakte en vaak ook de complexiteit van een tuin bepalen de omvang en uitvoering van een tuinontwerp.

UNDEFINED

De oppervlakte en vaak ook de complexiteit van een tuin bepalen de omvang en uitvoering van een tuinontwerp. Een ontwerp kan bestaan uit een eenvoudige schets. Het kunnen ook meerdere doorslagen zijn met details van constructies, dwarsdoorsneden, 3D visualisaties of zelfs een filmpje. Met het laatste kunt u uw toekomstige tuin alvast aanschouwen vanuit elke hoek. Tuingeluk-Ontwerp.png

Het aantal aanzichten en visualisaties zegt helaas weinig over de creativiteit achter het ontwerp. Blijf dus op uw hoede en kijk of uw wensen voldoende vertaald zijn in een stijl en vorm die u op voorhand aanspreken.

Een tuinontwerp moet op maat zijn met een duidelijke schaal. Elke centimeter op papier moet in werkelijkheid uitgezet kunnen worden. Als er geen bijschriften in de tekening staan is een legenda met uitleg van de toegepaste symbolen een vereiste. Uw huis en liefst ook aansluitende tuinen, wegen, sloten of trottoirs moeten zijn opgenomen. Een tuinontwerp mag geen onverklaarbare elementen bevatten. Ook als u nog nooit een tuinontwerp gezien heeft, moet u het voor u gemaakte ontwerp kunnen ‘lezen’.

Een beplantingsplan maakt niet per definitie deel uit van een tuinontwerp. U moet daar separaat afspraken over maken als u zo’n plan zou willen. Een tuinontwerp is een beetje als een kunstwerk. Elke ontwerper heeft een eigen stijl met eigen symbolen en een eigen manier van kleuren. Soms wordt er gebruik gemaakt van een moodbord.

Template_Tuingeblok_Symbolen.png