Hoe leg ik kunstgras aan?

Het leggen van kunstgras is een nauwkeurig werkje. In de praktijk kiezen de meeste tuinbezitters er van ook voor om de aanleg over te laten aan professionele hoveniers.

UNDEFINED

Mook GrasArt , de kunstgras leverancier van de De Tuinen van Appeltern werkt met een netwerk van ter zake kundige dealers, maar legt de gazons voornamelijk zelf. Veel van het werk zit al in de voorbereiding, het inmeten, de juiste kwaliteit kiezen, de onderbaan, de afzetting etc. etc.
Mook GrasArt regelt het hele proces van A tot Z.
Doe het zelvers zouden onbewust fouten kunnen maken, zoals geen rekening houden met de poolrichting (de vleug) waardoor het kunstgrasgazon er niet egaal uitziet.

De stappen bij de aanleg

 1. De ondergrond moet stabiel, vlak en drainerend zijn. Bij een goede waterdoorlatende grond is een onderbouw van 5-10 cm zand , goed aangetrild en uitgevlakt, voldoende.
  Bij een slecht doorlatende (klei) grond moet de ondergrond al dikker zijn(10-20 cm) en wellicht ook met lavazand gemengd worden.
  Als de ondergrond (het zandbed) goed aangetrild is en de afsluiting in de vorm van bandjes of stalen profielen is gezet dan kan het afvlakken beginnen. Behalve supervlak moet de zandbaan op ± 2 cm onder de band- of straatwerkhoogte worden neergelegd.
 2. Op de zandbaan wordt stabilisatiedoek gelegd. Let erop dat de naden tenminste 30 cm overlappen.
 3. Rol het kunstgras uit en snij het op maat met een stanleymes. Snij aan de onderkant om beschadiging van de vezels te voorkomen. Zorg tijdens alle werkzaamheden dat er geen gaten in het zandbed gelopen worden. Die blijven na aanleg voor altijd zichtbaar.
 4. De vleug van de gekozen grassoort is belangrijk. De vleug oftewel de richting waarin de grasvezels wijzen bij het afrollen (poolrichting) moeten per baan (rolbreedte) in dezelfde richting gelegd worden. Het is de bedoeling dat u vanaf de zichtzijde in de vleug kijkt (dus niet met de vleug mee).
 5. Omdat het kunstgras op rollen met een bepaalde breedte aangeleverd wordt, moeten de banen onderling verlijmd worden. Dit luistert erg nauw. Het gras moet zo dicht mogelijk recht langs de vezel afgesneden worden. De banen liggen 2 mm uit elkaar met de vleug in dezelfde richting. Sla de twee stukken kunstgras over de hele lengte 20 cm om en leg de tape er midden onder. Haal de folie van de tape en sla eerst één kant van het gras terug en druk dit goed aan. Sla vervolgens de andere kant van het gras terug en druk ook die kant goed aan. U kunt de complete naad van de beide stroken nog een keer goed aandrukken met een plank waar u op gaat staan.
 6. Borstel het gras met een harde bezem goed op zodat de grassprieten rechtop staan.
 7. Strooi het gras in met droog kwartszand (0,5 tot 1 mm korrel). Dit is afhankelijk van de soort en van uw smaak. Het zand moet gelijkmatig over het gras uitgeveegd worden. Er is ongeveer 5 kg per m2 nodig. Het gras ligt dan per definitie ook vast. Aan de randen kunnen evt. extra grondpinnen gebruikt worden om het gras niet te doen opwaaien.