Hoe leg ik een gazon aan?

Het is nog niet zo makkelijk om een super strak en voor een altijd even fris en helder gazonnetje aan te leggen!

UNDEFINED

De aanleg van een grasveld wordt in zijn algemeenheid gezien als ‘iets makkelijks’. Vaak beslissen tuiniers, die nog niet goed weten wat ze met hun tuin willen, eerst maar eens gras in te zaaienBekijk product Speelgazon - Sportgazon graszaad - DCM Activo® Plus - 15 m2 - 225 gram. Dan kunnen ze later nog altijd zien. De gedachtegang heeft alles te maken met de kosten en zoals gezegd het ingeschatte gemak. De praktijk is toch wat anders.

Het is nog niet zo makkelijk om een super strak en voor een altijd even fris en helder gazonnetje aan te leggen. Of je zou moeten kiezen voor kunstgras. Alhoewel, hier dient de voorzorg ook niet onderschat te worden!

Bij de aanleg van een levend gazon kun je kiezen uit graszoden en graszaad. In beide gevallen is de ondergrond het allerbelangrijkst voor de garantie op een succesvolle grasmat. Vanaf het moment dat het gazon voor het eerste gemaaid moet worden blijft die zorg voor de ondergrond overigens bestaan.

Het procedé voor de ondergrond is redelijk eenvoudig. De bodem moet onkruidvrij, goed van structuur en voedzaam zijn. Er zijn allerlei manieren om deze drie zaken aan te pakken. In De Tuinen van Appeltern werken we voor de voeding met producten van DCM. Bepaalde onkruidsoorten moeten, om toekomstige ellende te voorkomen, behandeld worden met anti-groeistoffen. Voor de structuur gebruiken we soms ook de tijdsfactor.

Gazon aanleg | De Tuinen van Appeltern

Je kunt veel doen met het toevoegen van humus, maar soms is het toevoegen van een laagje scherp metselzand (bijvoorbeeld bij klei), veel beter om te doen. Een dosis geduld brengt soms ook uitkomst immers na het doorspitten moet de grond weer inklinken naar zijn normale toestand en daar gaat nu eenmaal tijd overheen. Een Dutch Quality Gardens hovenier komt graag bij je langs om te bezien welke methode in jouw situatie het beste effect heeft!

Als de grove voorbereidingen getroffen zijn, komt de verfijning en dat bedoelen we dan letterlijk. Het bovenlaagje voor het graszaadBekijk product Speelgazon - Sportgazon graszaad - DCM Activo® Plus - 15 m2 - 225 gram en de graszoden moet voldoende fijn van structuur zijn. Daardoor droogt het zand bij het kiemen niet uit en slaan de wortels bijzonder sneller aan.

Graszaad wordt er na het uitstrooien feitelijk gewoon doorheen geharkt en dichtgerold.
Bij graszoden wordt de bovenlaag vlak voor het uitrollen van de graszoden ook aangerold om maximale verbinding tussen bovenlaag en onderkant van de graszoden te verkrijgen. Bij de opgroei moet tijdig en vooral ook regelmatig water gegeven worden. Ook zijn er meerdere meststoffenBekijk product DCM Organische Gazonmeststof - 1,5 kilogram (Gazonbemesting 15 m2) om groei- en kiemprocessen te bevorderen.

Om de vorm van het gazon te behouden en ook voor altijd het kantjes knippen te vergemakkelijken, werken wij bijna altijd met kantopsluitingen. Die worden er overigens al in gezet bij het grove voorbereidingswerk.

Graszoden slaan niet aan, wat moet ik doen?

Het kan zijn dat de zoden na het leggen wat ingedroogd zijn en daardoor te weinig bodemcontact hebben gemaakt. De oorzaak kan ook in de ondergrond zelf zitten. Als deze te plaatse verdicht is geweest, of verzuurd, kunnen de graswortels er moeite mee hebben gehad zich te ontwikkelen. Probeer de zoden waar ze nog los zitten voorzichtig op te tillen, om te kijken wat er precies aan de hand is. Vervolgens kunt u passende maatregelen nemen: losmaken en wat compost of wordmenmest doorwerken om de bodemstructuur te verbeteren, wat kalkBekijk product DCM Groen-Kalk® - Kalkbemesting - 2 kilogram (Gazonkalk 20 m2) doormengen als de grond te zuur is etc. Na het terugleggen de zoden goed aanrollen of aandrukken, de naden afstrooien met compost en tijdig sproeien.

Grasmat op kleigrond is erg nat, wat kan ik doen?

Wat u kunt doen aan een te nat gazon is afhankelijk van wat er precies te nat is. Is alleen de bovengrond verdicht of dichtgeslibt, dan kunt u proberen de waterdoorlatendheid te verbeteren door middel van vericuteren of prikrollen. Bij het verticuteren worden mos en de viltlaag van het gazon 'afgekamd'. De graswortels in de bovenste laag van de mat worden doorsneden, en er kan meer lucht toetreden. Verticuteren gebeurt het best in het voorjaar, in februari of maart bij droog weer. De doorsnijding van de graswortels stimuleert de (her)groei, en daar profiteert het gras in het voorjaar het meest van.

Grasmat kleigrond | De Tuinen van Appeltern

Prikrollen is een andere methode om de grond te verluchten. Dit kan meerdere keren per jaar, bijvoorbeeld in het voor- en najaar. Na het verticuteren of prikrollen kan een dressing aangebracht worden, in de vorm van een mengsel van compostBekijk product DCM Compostmaker en (fijne) humus. Dit mengsel zakt weg in de nieuwe luchtkanaaltjes en houdt de grond langere tijd luchtig. Op zware klei kan beter een mengsel van scherp zand en humus gebruikt worden om de grond schraler en luchtiger te maken.

Is de ontwatering op grotere diepte onvoldoende, dan is het verstandiger het gazon opnieuw aan te leggen. Zo kan tot op grotere diepte grof zandBekijk product 25 KG Metselzand 0-3mm - 25 kg zak door de ondergrond gewerkt worden, om de waterdoorlatendheid te verbeteren. Door een kalkhoudende meststof als beendermeel door te werken wordt de grondstructuur verbeterd. Een toevoeging van organisch materiaal (verteerde stalmest of turfstrooisel) zorgt bovendien voor een groter waterbergend vermogen in de grond.

Toplaag gazon lijkt van beton

Het gazon in mijn tuin is keihard. Mijn verticuteerhark glijdt er overheen. Hoe krijg ik het losser en luchtiger? Het schijnt humeuze zandgrond te zijn maar het lijkt wel beton. Het gras doet het er trouwens wel erg goed op.

Als verticuteren niet meer lukt en de ondergrond verder doorlatend genoeg is, kun je proberen of prikrollen in combinatie met dressen helpt om de toplaag wat opener te krijgen. Prikrollen kan meerdere keren per jaar, bijvoorbeeld in het voor- en najaar. In vergelijking met verticuteren wordt de grond wat dieper geperforeerd. Na het prikrollen kan een dressing aangebracht worden, in de vorm van een mengsel van compost en, in dit geval, een groot deel (fijne) humus. Dit mengsel zakt weg in de nieuwe luchtkanaaltjes en houdt de grond langere tijd luchtig.

Op zware klei kan beter een mengsel van scherp zand en humus gebruikt worden om de grond schraler en luchtiger te maken. Als je met de verticuteerhark de grond niet meer inkomt, is het wellicht verstandig om een Appeltern Tuinexpert te vragen dit voor je te doen. Zij beschikken doorgaans over zwaarder materieel dan wat bij gereedschapsverhuurbedrijven verkrijgbaar is en wat meer handigheid en ervaring met deze werkzaamheden.