Hoe komt het dat Fritillaria imperialis (keizerskroon) zo moeilijk uitloopt?

De keizerskroon (Fritillaria imperialis) is niet helemaal winterhard.

UNDEFINED

Bij strenge vorst is het verstandig de bollen van de keizerskroon (Fritillaria imperialis)af te dekken met een laag blad of stro, zodat ze wat beschermd zijn. Daarnaast stelt de keizerskroon nogal strenge eisen aan zijn standplaats. De bollen moeten direct na aankoop in de herfst in de grond gezet worden, op circa 20 cm diep en 30 cm uit elkaar. Ze willen daarbij een plek in de volle zon. De grond moet er voedzaam zijn, maar er mag niet recent bemest zijn. Daarbij moet de grond goed doorlatend zijn, en voldoende afwateren. Ook aan de bovenzijde van de bol, waar zich een holte bevindt, mag geen water blijven staan, omdat de bol dan kan inrotten. Op wat steviger gronden kan dit voorkomen worden door boven en rond de bol de grond aan te vullen met wat scherp zand. Een andere manier om waterstagnatie boven op de bol te voorkomen is om de bol wat op zijn zijkant te planten.
Een bol kan er enkele jaren over doen om voor de eerste keer te bloeien. Bollen die afkomstig zijn uit zaad doen er vaak langer over om voor de eerste keer te bloeien dan bollen die door afneming van de schubben vermeerderd zijn. Staan de planten op een ideale plek maar willen ze na enkele jaren nog steeds niet bloeien, dan hebben ze misschien te weinig voeding. In het voorjaar kan dan wekelijks bemest worden met wat mest voor tomatenplanten. Helpt ook dat niet, dan vindt hij zijn standplaats waarschijnlijk niet prettig, en kan verhuizing naar een andere plek wellicht uitkomst bieden.
Bij Fritillaria's die wel bloeien kunnen na de bloei de uitgebloeide bloemstelen beter afgeknipt worden, omdat de zaadontwijkkeling ten koste gaat van het reservevoedsel in de bol. Het blad kan later verwijderd worden, zodra het afgestorven is. Dat is ook het moment waarop de bollen het beste verplant of vermeerderd kunnen worden.
De bollen verspreiden een onaangename geur, die niet alleen muizen maar ook mollen en woelratten op afstand zou houden.