Hoe komt het dat een cyclaam kleur verliest?

Het kleurverlies kan verschillende oorzaken hebben.

UNDEFINED

Zo kan de plant aan het eind van zijn bloeiperiode zijn, omdat hij niet voldoende energie meer heeft, bijvoorbeeld omdat hij te weinig voeding heeft gehad, of al eerder in het seizoen zeer bijzonder uitbundig gebloeid heeft.
Het kan zijn dat hij te donker of te licht staat, of te warm.
Ook kan de gietmethode of de hardheid en zuurgraad van het gietwater van invloed zijn.
De cyclaam verlangt een standplaats in de lichte schaduw, dus zonder direct zonlicht. Hij wil daarbij graag koel staan (10 tot 12 graden Celsius). Door de plant van onderaf water te geven zouden de bloemen beter op kleur blijven dan wanneer er van bovenaf gegoten wordt. Maar in periodes dat de plant veel blad en bloemen heeft kan beter enkele keren per dag een beetje water gegeven worden, dan een groot bad ineens.
In de periode dat de plant niet bloeit en minder blad heeft mag de kluit tussendoor iets droger worden, en kan weer om de dag water gegeven worden. Het gietwater moet iets aan de zure kant zijn, pH 5 tot 6. Wanneer u kraanwater gebruikt, kunt u dit ontharden door het een nacht in de gieter te laten staan, of door het water even te laten doorkoken en dan te laten afkoelen. Verzuring kan bereikt worden door wat turfmolm in een linnen of grove katoenen doek te binden, en deze bundel een nacht in een emmer met onthard water te leggen. Het turfpakketje kan enkele malen hergebruikt worden.
Tijdens de bloeiperiode kan iedere 14 dagen wat voeding gegeven worden. Tijdens de groeiperiode van de knollen en het blad kan wekelijks gemest worden. Oude bloemen en lelijk blad kan bij de knol afgeknipt worden. Zaadvorming moet voorkomen worden, omdat dit (te) veel energie vergt van de plant.