Hoe kan ik korstmos verwijderen?

Het zijn waarschijnlijk korstmossen, die komen regelmatig voor op oudere struiken. Korstmos is een symbiose van een wier en een schimmel, die elkaar van voedsel voorzien.

UNDEFINED

Hoe verwijder je Korstmos op Hibiscus-struiken?

Het zijn waarschijnlijk korstmossen, die komen regelmatig voor op oudere struiken. Korstmos is een symbiose van een wier en een schimmel, die elkaar van voedsel voorzien.
Het is absoluut onschadelijk voor de struiken en bomen. Bovendien zijn veel korstmossen beschermd.
Dat ze in een tuin voorkomen is een teken dat er in dat woongebied weinig luchtvervuiling is. Allemaal positieve dingen dus. Alleen wijst het voorkomen van de korstmossen er ook op dat de plekken waar ze groeien sterk beschaduwd en vochtig zijn. Door de struiken te snoeien (ten behoeve van verjonging en om meer lucht in de struiken te brengen) ontstaat er meer licht in de struiken, drogen ze sneller op na bijvoorbeeld een regenbui, en nemen de groeikracht en weerstand toe.

Wat extra bemesten helpt om de groei na de snoeibeurt te bevorderen. U kunt wellicht, als een grote struik of boom in de buurt de oorzaak van de schaduw is, deze ook wat opener snoeien. Korstmossen kunnen niet goed tegen direct zonlicht.
Ditzelfde verhaal geldt ook voor korstmos op kruisbessen en Catalpa.

Korstmos op slecht bloeiende azalea, is dat te behandelen?

Rododendrons en azalea’s maken in het najaar op het eind van de scheuten al hun nieuwe bloemknoppen aan. Ze hebben meestal geen snoei nodig. Alleen dood, ziek, beschadigd en kruisend hout moet verwijderd worden. Als ze te groot worden kan er wel gesnoeid worden. Bij struiken die al meerdere jaren achtereen niet bloeien kan snoei bovendien helpen om op de langere termijn toch weer een bloei in de struik te krijgen. Het snoeien gebeurt direct na de bloei. De scheuten worden bij voorkeur net boven een bladkrans afgeknipt. Daar zal de struik het snelst opnieuw uitlopen. Hoe ver u uw struik terug kunt snoeien is dan dus afhankelijk van de stand van de bladkransen.
Ook kunt u misschien, als een grote struik of boom in de buurt de oorzaak van de schaduw is, deze ook wat opener snoeien. Korstmossen kunnen niet goed tegen direct zonlicht.

Verdroging van knoppen is vaak het gevolg van watertekort. Als het in de periode waarin de knoppen zich vormen langdurig droog is geweest, kan het gebeuren dat de plant uit zelfbescherming de bloemknoppen afstoot. Het blad, dat zich later ontwikkelt, kan zich dan vaak wel gewoon ontwikkelen. Tijdig wat extra gieten kan tijdens een droge periode veel schade voorkomen. Rododendrons en azalea’s houden van een wat vochtige grond. Het aanbrengen van een mulchlaag of een bodembedekker onder de planten helpt om de verdamping vanuit de grond tegen te gaan, en de ondergrond koel en vochtig te houden.
Bij Rododendrons en azalea’s kan ook de voedingstoestand of de zuurgraad van de grond een rol spelen. Als de grond niet zuur genoeg is (met een pH-waarde boven de 5,0) kan de plant niet goed groeien. Voor extra verzuring van de grond kan dan voorzichtig extra tuinturf rond de wortels aangebracht worden. Ook als de grond uitgeput geraakt is, bijvoorbeeld doordat wel tuinturf bij de planten aangebracht wordt maar geen meststoffen, kan de groei en bloei van de planten te lijden hebben. De voedselvoorraad kan weer op peil gebracht worden door te bemesten met speciale rhododendronmest, of anders met goed verteerde stalmest.