Hoe je vrolijk wordt van bloembollen!

Tulpen-,narcissen-, en alliumbollen in je tuin is veel makkelijker dan je denkt.

UNDEFINED

We weten niet of het nog steeds zo erg is maar er is een hele periode geweest dat heel veel van de zakjes bloembollen die jaarlijks werden gekocht nooit in de grond terecht kwamen. Het was altijd al wel een vrolijk kadootje en je werd ook al een beetje blij als je de vrolijke verpakkingen in het tuincentrum zag liggen. Een probleem was altijd het werk of het goede tijdstip. Een heikel punt is ook dat iedereen denkt dat de bloembollen na de bloeitijd weer uit de grond moesten worden gehaald om te drogen en dan in het najaar weer moesten worden uitgeplant.

We vertellen je graag hoe je vrolijk wordt van bloembollen. Het principe is heel gemakkelijk; een aantal gaatjes in de grond, de bloembollen met de goede kant omhoog in de plantgaten, een laagje grond erover en een paar maanden wachten tot ze bloeiend uitkomen.

Bloembollen - De Tuinen van Appeltern

Bloembollen zitten in onze genen

Holland is een echt bloembollenland!

Nederland is de grootste bollenproducent van de wereld. Onze kwekers hebben de meeste kennis en ervaring en exporteren naar tal van landen. In China alleen al voorzien ze tientallen Keukenhof-achtige parken van de mooiste bloembollen. In Nederland zelf was de tulp ooit een symbool van rijkdom. Bij oude landgoederen en kastelen zie je dat nog steeds een beetje terug. De rijkdom aan bollenaanplant zorgen elk jaar voor een prachtig begin van de lente!

Onze bloembollen partner JUB HOLLAND is een vierde generatie familiebedrijf met actuele product en markt kennis. Ze kweken 850 soorten en helpen ons om het bloembollen verhaal te vertellen en natuurlijk laten ze ook bollen in onze tuinen zien.

In vogelvlucht over de bollenstreek!

Bloembollen maken je tuin compleet

Je geniet meer en langer van je tuin!

Bijna elke tuingebruiker wil een tuin die een jaarrond interessant is en liefst ook kleurrijk. In de winter en vroege voorjaar is dat moeilijkst. Er zijn wel vroegbloeiende vasteplanten en heesters maar heel dik zijn die niet gezaaid. Bovendien leveren ze nooit dezelfde uitbundigheid en kleurveelzijdigheid als bloembollen. Het mooie van bloembollen is bovendien dat ze zich zo makkelijk laten combineren met je bestaande beplanting. Je hoeft geen plaats te maken je kunt ze overal tussen en onder plaatsen. Onder struiken en bomen, tussen de kruiden, ja.. zelfs in het gazon kun je ze verstoppen!

Met bloembollen begint je tuin al in februari/maart te bloeien. Dat is een stuk langer genieten dan pas van af mei. Het lentegevoel begint gewoon eerder en duurt een stuk langer.

Bloembollen - De Tuinen van Appeltern

Bloembollen zijn makkelijk, betrouwbaar en goed voor de biodiversiteit

Met gemak een bloei-garantie!

Je hoeft niet heel veel verstand van tuinieren te hebben om met bollen aan de slag te gaan. Op de verpakking staat altijd de soort, de kleur en de bloeitijd. Daardoor kan er feitelijk al niets verkeerd gaan. In bakken, in borders tussen of onder andere planten, in randjes langs het huis en in het gazon komen ze vanzelf op. Je hebt er wel meer plezier van als je meerdere soorten kiest in verschillende hoogtes die bovendien na elkaar bloeien want dan blijft het langer lente in je tuin.

Omdat er in het vroege voorjaar nog maar weinig stuifmeel en nectar van bloeiende planten voorhanden is, zijn bijen en vlinders blij met bolgewassen. Behalve dat je vrolijk wordt vaan bloembollen bevorder je dus ook de biodiversiteit.

Bloembollen - De Tuinen van Appeltern

Bloembollen zie je overal

In wijken, parken en grote gazons.. overal passen bloembollen!

Net als de private tuiniers ontdekken ook steeds meer beheerders en bezitters van openbare ruimtes de meerwaarde van bloembollen. Onze partner JUB HOLLAND helpt veel architecten en inrichters een handje door kant en klare mengsels aan te bieden. Samen met tuin- en landschapsontwerper en bloembollen expert Carien van Boxtel worden jaarlijks nieuwe combinaties samengesteld nadat ze eerst in de praktijk zijn getest.

Om het de grootverbruikers nog makkelijker te maken ondersteunt JUB HOLLAND de aanplant met plantmachines. Er zijn wildere mengsels voor de bermen en gazons maar ook mengsels met blikvangers voor grote perken in parken en op landgoederen. Omdat veel gemeentes het milieu hoog in het vaandel hebben levert JUB HOLLAND ook mengsels gericht op de biodiversiteit. Uiteraard kan iedereen ook zelf een bloembollenmengsel samenstellen.

Bekijk de bedrijfsvideo van JUB HOLLAND!

Hoe kies je jouw bloembollen?

Je kiest de bloembollen niet alleen op kleur en vorm!

Je kunt kiezen uit honderden soorten en duizenden kleuren. De informatie over bloeitijd, hoogte en toepassingsmogelijkheden staat gewoon op de verpakking. Vooraf moet je daarbij ook nog kiezen voor de manier waarop je met ze wil omgaan en de hoeveelheid tijd en geld die je eraan wilt besteden. We leggen het uit, er zijn namelijk drie opties:

  • Je kiest voor de traditionele manier van bollen planten. Elk jaar inplanten, oprooien , laten drogen en weer uitplanten.
  • Je zou ook kunnen kiezen voor vaste of meerjarige bollen die je na eenmaal planten niet hoeft te rooien en elk jaar vanzelf terug komen.
  • En als derde optie kun je kiezen voor verwilderings bollen die hoefje ook niet te rooien, ze komen vanzelf terug en breiden zichzelf ieder jaar een stukje uit.
Tulpen - De Tuinen van Appeltern

Traditionele bollen planten

De grote drie; TulpBekijk plant Tulipa 'Peach Blossom' - Tulp, NarcisBekijk plant Narcissus 'Baby Moon' - Narcis en HyacintBekijk plant Muscari botryoides 'Album' - Druifhyacint zijn het meest bekend en werden ‘vroeger’ ook het meest toegepast. Toch is dat geen garantie voor hun houdbaarheid. Omdat voorheen bloembollen jaarlijks na oprooien en drogen werden hergebruikt noemen we de bollen waarbij dit noodzakelijk is om ze over te houden traditionele bloembollen. Misschien dat we ze beter eenmalig toepasbare bollen kunnen noemen want in een particuliere tuin zijn maar weinig tuiniers die dat klusje nog klaren. Daarbij zijn er ook soorten die slechts 1 seizoen vlammen. Op grote shows en in parken maakt men veel gebruik van deze blikvangers.

Een voordeel van eenmalig toepasbare bollen is dat je elk jaar nieuwe kleurtjes en soorten kunt proberen. In potten en plekjes in een border is dat misschien ook het meest logisch om te doen omdat het niet om grote hoeveelheden gaat en je elk seizoen weer met een schone lei kunt beginnen.

Bloembollen - De Tuinen van Appeltern

Meerjarige bollen planten

Bij vaste of meerjarige bollen mag je er van uitgaan dat je de bollen maar 1 keer aanplant en dat ze dan vanzelf een aantal jaren op rij weer opkomen. Een beetje hetzelfde als bij vaste planten. In de praktijk is er wel een verschil want als vaste planten eenmaal zijn aangeslagen worden ze elk jaar een stukje sterker en bij meerjarige bollen neemt de vitaliteit vaak juist wat af. Het is veelal afhankelijk van de grondsoort, drainage, standplaats, waterhuishouding en bijvoorbeeld ook muizen.

Het klinkt wellicht wat vreemd maar de klimaatveranderingen met meer droogte vinden deze bolgewassen wel prima. De voordelen voor meerjarige bollen zijn duidelijk; slechts één keer aanplanten en daarmee ook financieel aantrekkelijk. Tegelijker tijd ervaar je welke soorten in jouw situatie het best floreren. Dat maakt een keuze voor het bijplanten een stuk makkelijker.

Bloembollen - De Tuinen van Appeltern

Verwilderings bollen planten

Bij verwilderingsbollen ben je er van verzekerd dat ze elk jaar op nieuw opkomen. Sterker nog ze heten verwilderings bollen omdat ze zichzelf elk jaar een stukje verder voortplanten. Sommige doen dat door het verspreiden van zaad, anderen maken bijrollen of hebben ondergrondse wortelstokken (AnemonenBekijk plant Anemone sylvestris - Anemoon en Eranthis). Soorten als sneeuwklokjes, daar kun je er makkelijk meer van maken door ze uit te steken, te delen en verspreid terug te planten. Bij verwilderings bollen is het belangrijk dat de bodemcondities goed zijn; niet te vochtig, voldoende humus (goed verteerde bladaarde) en er moet niet te veel concurrerend onkruid groei zijn van brandnetel, zevenblad, fluitenkruid en braam. Zo af en toe een gift vinassekali is goed voor de groei en bloei.

Plant verwilderingsbollen in het gazon, in de border, in een wilde bloemenweide, onder heesters of in potten en bakken. Het planten van verwilderingsbollen heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Het is goedkoop, het is makkelijk, het worden er elk jaar meer, het ziet er heerlijk natuurlijk uit en het is lente voordat je het weet.

Tulpencombinaties - De Tuinen van Appeltern

Bloembollen in de Tuinen van Appeltern!

Het tuinseizoen begint met vrolijke bloembollen

De tuindienst van De Tuinen van Appeltern was natuurlijk al wel langer in de weer met bloembollen. Maar zo uitbundig als tegenwoordig was dat nooit. Door de samenwerking met JUB HOLLAND groeide het enthousiasme en daarmee ook het aandeel vrolijke bloembollen. Het is de bedoeling dat jaarlijks nieuwe oppervlaktes worden uitgebreid en ook mengsels en plantmethodieken worden uitgeprobeerd.

Tuin en landschapsontwerper Carien van Boxtel maakte in 2018 de eerste bloembollen ontwerpen voor De Tuinen van Appeltern. De entree borders, de muziekheuvel, de Tuin van Ton ter Linden en de gazons in de Nationale Vaste plantentuin zijn alvast volledig lente proof!