Hoe deel ik mijn bloemborders in?

De beplanting is het meest belangrijke onderdeel van jouw tuin… ‘een tuin zonder planten is geen tuin’. We kunnen ons voorstellen dat de beplanting voor velen het meest moeilijke tuinonderdeel is. Daarom helpen we je een handje!

UNDEFINED

De beplanting is het meest belangrijke onderdeel van uw tuin… ‘een tuin zonder planten is geen tuin’. We kunnen ons voorstellen dat de beplanting voor velen het meest moeilijke tuinonderdeel is.

Hoe krijgt u kleur? Hoe groot wordt een boom of struik? En wat zijn nu echt gemakkelijke planten? We verwijzen je voor die vragen naar onze plantendatabase, onze inspiratietuinen of de Appeltern Tuinexperts

Voor het ontwerp geldt nu vooral dat beplanting in voldoende mate aanwezig moet zijn. 2/3 deel van het totale tuinoppervlak zou ‘groen’ moeten zijn. Waarbij ‘groen’ staat voor het gazon, de vijver en de planten. Hogere bomen of zogenaamde solitairplanten geven uw tuin een soort plafond. Daarmee kunt u de schaduwplekken regelen en inkijk vanuit de buren tegengaan. Kies er niet te veel en liefst in zo min mogelijk verschillende soorten. Daarmee blijft de rust in uw tuin behouden. Beplanting kan net als de decorstukken op een theatertoneel zorgen voor diepte en ruimtelijk gevoel. Bedenk ook dat mensen het liefst zitten tegen een groene wand of met een border in de rug. Een open terras midden op een gazon zit heel onaangenaam. De beplanting tegen muren of op de erfafscheiding is ook heel belangrijk. Voor alles geldt dat het natuurlijk geweldig zou zijn als je meteen de eerste keer de juiste plantsoorten zou kiezen. Maar als dat niet zo is, is er ook geen enkel probleem. Als je er eerst maar voor zorgt dat jouw tuin voldoende plantrijk is, dan voelt dat goed en ontstaat er vanuit dat goede gevoel vanzelf de behoefte en interesse in nieuwe, echt favoriete plantsoorten.

Beplantingstips

Tip 1

Een mooie opbouw

Het is het mooist als uw border straks schuin oploopt. De lage planten aan de voorkant en de hoge achterin de border. Dit heeft uiteraard consequenties voor de borderbreedte of omgekeerd. Met een beperkte plantruimte kunt u een minder hoog oplopende lijn creëren.

Beplanting opbouw

Tip 2

Boetseren met blokken

Heesters die zich makkelijk laten knippen worden normaal gesproken toegepast in hagen. Maar je kunt diezelfde soorten ook gebruiken in blokken en vormen die jouw tuin extra karakter kunnen geven.

Beplantingsblokken

Tip 3

Haal meer uit jouw haag

Waarom zou een haag alleen op de erfgrens moeten staan?! Om dieptewerking en structuur in uw tuin te krijgen, kunt u de hagen ook in de tuin gaan planten (tekenen). Als afzetting van een speelgedeelte, als achtergrond bij een kunstwerk, als wand of afscheiding van een tuinkamer of gewoon omdat je het leuk vindt; met hagen kun je werkelijk alle kanten op.

Hagen in uw tuin

Bekijk andere belangrijke tuinelementen of zie eerst nog een aantal handige ontwerptips en trucs voordat je aan de slag gaat.