Hoe creëer ik hoogteverschillen in mijn tuin?

Soms kunt u er niet omheen; er moet in uw tuin een hoogteverschil overbrugd worden. Het inpassen van een hoogteverschil kan natuurlijk ook een bewuste keuze zijn. Een hoger gelegen border of tuindeel is soms heel praktisch en gemakkelijk bij het onderhoud.

UNDEFINED

Soms kunt u er niet omheen; er moet in uw tuin een hoogteverschil overbrugd worden. Het inpassen van een hoogteverschil kan natuurlijk ook een bewuste keuze zijn. Een hoger gelegen border of tuindeel is soms heel praktisch en gemakkelijk bij het onderhoud.

Vaak wordt voor een hoogteverschil gekozen, omdat het zorgt voor extra dieptewerking in een tuin. Belangrijk daarbij is dat u het hoogteverschil ook echt ziet. Dus bij een van het huis aflopende tuin moet u zorgen voor een opgaand hoogteverschil achterin, anders wordt de dieptewerking niet verkregen. Voor een ontwerp is het belangrijk om te weten dat een afstap bij een hoogteverschil en een trap nooit hoger mag zijn dan 20 centimeter.

Voor elke vorm is er wel een toepasbaar product. Van metselwerk tot betonnen palissades, van wilgenvlechtwerk tot gebogen cortenstaal en van gestapelde gebroken tegels tot granieten platen… Een hoogteverschil wordt soms ook gemaakt omdat de overtollige grond anders afgevoerd moet worden. Naast hoogteverschillen in de grondslag kunt u ook met planten en hangblokken in verschillende hoogtes zorgen voor extra spanning en dieptewerking. Hier volgen een aantal tips over het werken met hoogteverschillen.

Tips voor het creëren van hoogteverschillen

Tip 1

Interessanter met hoogteverschillen

Goed gemaakte niveauverschillen hebben interessante effecten op een tuin, namelijk:

  • Dieptewerking
  • Geen direct totaaloverzicht
  • Meer spanning in het geheel
  • Beschutting voor zithoekjes en terrassen

Maar daarbij geldt één stelregel: u moet altijd zorgen dat u in de tuin tegen een verhoging aankijkt. Dat kan zowel met het grondniveau als met beplanting worden bereikt. Dit is essentieel voor een tuin die prettig aanvoelt. En de dieptewerking is dan maximaal. Zoals u in de tekeningen kunt zien, is een verdiept gedeelte in de tuin geen enkel probleem, als maar vanuit het huis (of terras bij het huis) gezien met verhogingen en beplanting wordt gezorgd dat er tegen hogere ‘blokken’ wordt aangekeken.

Hoogteverschillen in uw tuin!

Tip 2

Spelen met hoogteverschillen

Uw tuin lijkt veel groter als u vanuit het huis of vanaf het terras tegen een verhoogd tuingedeelte aankijkt.
Soms is het leuker en/of praktischer om een tuingedeelte bewust te verlagen.

Als uw tuin afloopt en de hoogteverschillen zitten als het ware ‘verkeerd om’, dan moet het laagste niveauverschil juist opwaarts worden aangelegd.

Hoogteverschillen in uw tuin!

Tip 3

Dieper of breder

Een smalle tuin wordt breder en een ondiepe tuin wordt dieper met hoogteverschillen. Bij een smalle tuin is het wel handig dat de hoogteverschillen (de keermuurtjes) dan enigszins schuin geplaatst worden (diagonaal). Optisch duwt u hiermee de zijwanden als het ware uit elkaar.

Smalle tuin breder maken

Bekijk andere belangrijke tuinelementen of zie eerst nog een aantal handige ontwerptips en trucs voordat u aan de slag gaat.