Hoe blijf je onkruid de baas?

Het is waar bijna elke tuinier mee worstelt. Hoe zorg je ervoor dat het onkruid je tuin niet gaat overgroeien? Laten we maar meteen duidelijk zijn: zonder aandacht en/of werk gaat dat niet lukken. Graag maken we eerst een onderscheid tussen de woekeraars, wat meestal wortel onkruiden zijn en de wat makkelijkere zaad onkruiden.

UNDEFINED

Wat kun je doen aan woekerende wortel onkruiden?

We noemen er een paar: zevenblad, kruipende boterbloem , en brandnetel. Deze soorten kun je nog redelijk de baas worden als je maar veel blijft trekken en oprieken. Uitputten is het devies. Maar sommige soorten vereisen nog meer. Provincie Gelderland geeft zelfs subsidie om te helpen.

De Japanse duizendknoop
Japanse duizendknoop
Maaien, wieden en uitgraven helpt vaak onvoldoende. Er wordt gezegd dat de plant langzaam afsterft als je hem besproeit met kokend heet water.

De Canadese guldenroede
Canadese guldenroede
Deze verspreidt zich zowel door zaad als ondergrondse uitlopers. Je moet de wortels diep uitgraven en de bloemen steeds verwijderen om het uitzaaien te voorkomen.

De Reuzenbalsemien
balsam-408530_1280.jpg
Deze woekeraar heeft grote bladeren waar andere plantsoorten onder verstikken. Elke keer als er een plant opkomt moet je hem uitsteken. Liefst voor de bloei zodat hij geen zaad kan zetten.

De Reuzenbereklauw
Reuzenbereklauw
Ze verdringen elke andere plant. Daarbij kunnen het sap en en de brandharen van deze plant je huid behoorlijk irriteren. Uitsteken is een optie, maaien, laten begrazen en biologische of chemische bestrijding helpen ook.

De Distel
Distel
Het kan jaren duren voordat je ze kwijt bent. Gewoon blijven uittrekken, maar als je een keer te laat bent en ze al staan te bloeien kun je weer helemaal op nieuw beginnen. In het grasveld raak je ze kwijt door regelmatig te maaien.

Tip

Bij braak liggende grond kun je ter bestrijding van sterke wortel onkruiden gebruik maken van anti wortel doeken. Heel handig ook bij slootkanten met rietsoorten. Het afgedekte terrein kun je inplanten. Als de planten voldoende gegroeid zijn zie je uiteindelijk het antiwortel doek niet meer.

Hoe bestrijd je (zaad)onkruiden?

  1. Je moet er voor zorgen dat de onkruidzaden in je tuin geen kans krijgen om te kiemen. Laat dus geen enkele ruimte in je border zet alles vol met planten en zorg dat ze zo snel mogelijk uitgroeien zodat ze bodem bedekken.
  2. Hou je zelf strak aan het onderhouds ritme. Als je elke 11e dag weer op dezelfde plek in de tuin het onkruid weg plukt, voorkom je dat het uitzaait en het nog meer wordt.
  3. Ga niet schoffelen maar pluk het onkruid uit. Onkruid schoffelen kan alleen als het nog heel klein is en het warm en droog weer is.
  4. Je zou houtsnippers of perzikpitten kunnen strooien. De bedekking zorgt ervoor dat de kiemende onkruid zaadjes geen zonlicht krijgen.
  5. Je zou een dikke laag karton kunnen leggen met daarover heen een laagje boomschors. Je moet het zien als een tussen maatregel. Met het beplanten van het ‘karton’ groeit het terrein uiteindelijk dicht terwijl het karton eronder vergaat. dan ook niet gaan groeien.

TIP

Anti onkruid doek als bestrijding van zaad onkruiden werkt alleen als je er voor zorgt dat op het onkruiddoek geen grond of zand terecht komt. Wij noemen het anti onkruid doek niet voor niets ‘schoonhoud doek’. In de grond of het zand boven het doek kunnen inwaaiende onkruidzaadjes gewoon gaan groeien. Voor meer informatie, kijk eens bij het tuinadviesartikel: Anti-onkruiddoek en wortelwerende folie