Hoe bestrijd ik het beste kruipende boterbloem?

groeit in rozetten en maakt een penwortel. Vermeerdering vindt plaats door zaad, en vooral door uitlopers die een eindje verderop weer wortel schieten.

UNDEFINED

Als eerste zal voorkomen moeten worden, vooral in gazons, dat de kruipende boterbloem (Ranunculus repens) gaan bloeien en zaad gaan vormen. Gazons regelmatig maaien dus. Daarnaast kunnen de rozetten uitgestoken of uitgegraven worden. Wat het lastig maakt is dat de plant na verloop van tijd een flink tapijt kan vormen, en zo ook de andere beplanting kan gaan verstikken. Bovendien duidt het voorkomen van de plant vaak op een verdichte bovengrond. Door (na de eerste bestrijding) de bovengrond los te houden zijn de rozetten die daarna weer ontstaan steeds makkelijker te verwijderen.
Chemische bestrijding is mogelijk met bijvoorbeeld het middel Clear-Up. Afhankelijk van de beplanting waar de kruipende boterbloem tussen staat kan hiermee gespoten worden, of kunnen individuele planten aangestipt worden. Het middel werkt niet selectief op tweezaadlobbige planten. Worden de andere planten met het middel geraakt dan kunnen ook zij afsterven. Gaat het om weinig boterbloemen of staan ze tussen andere beplanting in dan heeft handmatig verwijderen de voorkeur.

UNDEFINED