Hoe belangrijk is de kleur van je plant?

Een mooie vraag. Waar we enerzijds van zeggen: nee, je hoeft nergens rekening mee te houden want in de natuur passen ook alle bloemkleuren bij elkaar. Maar anderzijds weten we dat elke tuinier zijn eigen smaak heeft. En dus ook welke bloemkleuren favoriet zijn of juist als lelijk worden ervaren.

UNDEFINED

Het meeste kun je gewoon op je gevoel doen, vaak komt het dan vanzelf goed. Maar misschien, als je jezelf verdiept in de kleurenleer en de kleurencirkel, kom je wat sneller bij je favoriete eindplaatje komt.

De kleurencirkel

De kleurencirkel bestaat uit twaalf kleuren, waarvan zes warme kleuren en zes koude kleuren. Warme kleuren variëren van rood en goud tot oranje en doen ons denken aan warme elementen zoals de zon of vuur. Koude kleuren zoals blauw, groen en magenta zijn de tonen van de winter en de nacht en ze doen ons denken aan koele dingen zoals water of gras.

Het principe van de kleurencirkel bestaat uit de drie primaire kleuren: rood, blauw en geel. Wanneer deze kleuren worden gemengd, ontstaan de secundaire kleuren: oranje, paars en groen. Naast de primaire en secundaire kleuren in de kleurencirkel, zijn er ook nog de tertiaire kleuren. Deze kleuren ontstaan door een primaire kleur met een secundaire kleur te mengen. Geeloranje, roodviolet en geelgroen zijn hier voorbeelden van.

Kleur van je plant - De Tuinen van Appeltern

De kleuren van bloemen en hun betekenis

Binnen de plantenwereld heerst een soort van eigen kleurensysteem. Alle effecten hangen af van omringende kleuren en het licht. Bloemen met warme kleuren hebben een ander effect dan bloemen met koude kleuren. Met voornamelijk veel groen in je tuin, loop je het minst risico. Groene beplanting zorgt er namelijk voor dat alle planten in de tuin met elkaar verbonden worden.

Simpel, maar het zijn de andere kleuren uit de kleurencirkel die ervoor zorgen dat de tuin een eigen persoonlijkheid krijgt. Zachte pastelkleuren zorgen voor een rustige uitstraling terwijl felle kleuren ervoor zorgen dat je tuin levendig en dynamisch wordt. Daarnaast blijft het natuurlijk ook zo dat iedereen een kleur op zijn eigen manier ervaart.

Kleur van je plant - De Tuinen van Appeltern

Kleurenleer in jouw tuin

Het kan nog best lastig zijn om je favoriete bloemkleuren met de groene basisplanten te combineren, op een manier dat er een sfeervol geheel ontstaat. Het blijft bovendien helemaal afhankelijk van je eigen smaak welke kleuren je kiest. Er zijn oneindig veel kleurvariaties en elke kleur heeft zijn eigen karakter. Met de kleurencirkel in je achterhoofd, is het een stuk makkelijker om je gevoel over te brengen.

 • Harmonieus
  Kies je voor een combinatie van kleuren die langs elkaar liggen op de kleurencirkel? Dan noemen we dat harmonieus. Als je drie directe ‘buren’ op de cirkel kiest, bereik je het meeste evenwicht. Het is normaal dat één van deze kleuren domineert en de andere wat meer naar de achtergrond verdwijnen. Je kan met zowel warme als koude kleuren harmonie creëren in je tuin, het resultaat gaat je nooit vervelen.
 • Complementair
  Complementaire kleuren zijn de kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel. Als je deze combineert, zorgen ze voor meer dynamiek en pit dan een harmonieuze kleurcombinatie. Het effect van een complementaire kleurcombinatie is dat de kleuren elkaar versterken. Gebruik hierbij niet alleen bloemkleuren, want je kunt ook het blad gebruiken als een van de complementaire kleuren. Heb je bijvoorbeeld een voorkeur voor veel (licht)groen blad in je tuin, dan kun je met paarskleurige bloemen een mooi complementair effect creëren.
 • Accent
  Wil je liever een echte blikvanger in je tuin? Dan is het werken met een accentkleur echt iets voor jou. Je maakt dan gebruik van twee harmonieuze kleuren, kleuren dus die directe buren zijn op de kleurencirkel en één kleur die recht tegenover deze twee kleuren staat. Het werkt echt: een enkele gele plant tussen een zee van twee verschillende tinten paarse planten. Het geeft je tuin een verrassend levendig effect.
 • Dynamisch
  Wil je een dynamisch effect creëren in je tuin? Gebruik dan vooral veel kleuren die met elkaar botsen. Het is een moedige manier om je tuin mee in te richten, maar het kan een bijzonder mooi effect veroorzaken. Plant wat je mooi vind, maar maak wel gebruik van veel groen. Dat zorgt ervoor dat alles met elkaar in verband blijft. Twijfel je? Gebruik dan maximaal vijf kleuren die met elkaar botsen.

Als je kleurenpalet van je tuin zou willen veranderen maar vindt het moeilijk om de juiste plantsoorten bij elkaar te kiezen dan kan een Appeltern Tuinexpert je daarbij helpen.

Kleur van je plant - De Tuinen van Appeltern

De kleur van tuinelementen

De kleuren in je tuin hoeven natuurlijk niet alleen te komen van de bloemen en bladeren, ze komen ook van andere elementen zoals een schutting of een tuinhuis. Sterker nog: als je niet uitkijkt, overtreft de kleur van je schutting of tuinhuis het hele plan wat je met je planten bedacht hebt. Zorg ervoor dat de gekozen kleuren elkaar aanvullen en het kleurenpallet van je planten niet in de war maken, maar juist versterken.

 • Zwart
  Zwarte elementen ogen chique en zorgen voor een ruimtelijk effect. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, brengt zwart juist warmte en gezelligheid aan in je tuin. Zwart geeft je planten een podium. Laat het op verschillende plekken in je tuin terug komen, zodat het een mooi geheel wordt.
 • Wit
  Door een muur of ander element in de tuin wit te verven, krijg je gelijk een frisse uitstraling met meer diepte. De kleur werkt rustgevend en in combinatie met kleurrijke bloemen zorgt het voor een zomerse uitstraling.
 • Grijs
  Grijs neutraliseert andere kleuren in je tuin en is makkelijk te combineren. De kleur wordt veel gebruikt bij bestrating omdat het geen extra aandacht opeist. Daarnaast is grijs een populaire kleur om te mixen met hout, omdat het beide aardtinten zijn.
 • Groen
  Groene elementen zorgen ervoor dat je tuin één geheel wordt. De kleur is goed te combineren en bovendien komt het voor in (bijna) alle planten. Vooral de lichtere tinten groen geven een frisse blik.
 • Felle kleuren
  Het is enorm hip om door het gebruik van elementen in felle kleuren een dynamische uitstraling te creëren in je tuin. Het mooiste effect krijg je als je de felle kleuren met mate toepast in je tuin, zodat je echt een aantal accenten aan je tuin geeft.

In De Tuinen van Appeltern zelf kun je mooi zien hoeveel verschillende kleurvariaties er voor je border zijn. Er zijn tientallen kleurenborders in de praktijk te zien. Allerlei bouwwerken, tuinafscheidingen en pergola’s zijn geschilderd met de verfproducent van Global Paint. Hun producten zijn niet alleen makkelijk in het gebruik, ze zijn uiterst duurzaam en bijzonder eigentijds.

Shop beplanting bij De Tuinen van Appeltern!

Beplanting is het meest belangrijke onderdeel van je tuin. Zonder planten is er geen sfeer, geen gevoel, geen leven! Jouw keuzes zijn alles bepalend voor het beeld, maar bijvoorbeeld ook voor het onderhoud. Met de juiste planten stuur je de tuin en de hoeveelheid werk in de richting die voor jou wenselijk is.

Webshop Beplanting - De Tuinen van Appeltern

Maar het blijft lastig om een keuze te maken uit het grote assortiment tuinplanten. In onze webwinkel hebben we een aantal 'kant-en-klare borderpakketten' samengesteld om u een handje te helpen. Tevens zijn er ook borderpakketten samengesteld die erg fleurig zijn maar relatief weinig onderhoud vragen, de zo genaamde 'prairie borders'.