Het zandbed

Als we weten op welke hoogte en waar het pad of terras moet worden aangelegd, moet de ondergrond worden gemaakt. Er moet een ‘zandbed’ worden gevormd waar de bestrating op kan worden aangebracht.

UNDEFINED

Zandbed opmaken
De ondergrond voor paden en terrassen. Als we weten op welke hoogte en waar het pad of terras moet worden aangelegd, moet de ondergrond worden gemaakt. Er moet een ‘zandbed’ worden gevormd waar de bestrating op kan worden aangebracht.

De vrijkomende grond kan worden verdeeld over de rest van de tuin. In een hoogteverschil kunt u de grond ook kwijt. Mocht ook dat niet lukken, dan kunt u de grond afvoeren met een container. Als u met het graafwerk een stukje op weg bent, zou u bij het afvoeren van de grond ook steeds een kruiwagen zand mee terug kunnen nemen.

De opbouw van het zandbed

Het gebruik van de bestrating en de bodemgesteldheid van uw tuin bepalen de dikte en opbouw van de onderlaag. Een oprit behoeft een andere steen, maar ook een andere onderlaag dan een terras!

  • 1. Een terras zonder (auto) belasting
    Op een normale stevige ondergrond volstaat een zandlaag van 20 cm. Zowel voor tegels als stenen. Een verharding met halfverharding (grind of split) kan rechtstreeks op het antiworteldoek op de bestaande grond worden aangebracht.
Zandbed_Terras-zonder-auto.jpg
  • 2. Paden en oprit met (auto) belasting
    Bij een normale stevige ondergrond moet bij belasting toch de ondergrond een stuk steviger (dikker) zijn. Als u tegels gebruikt of een relatief dunne steen, moet naast 10 cm zand een ten minste 25 cm dikke laag met gebroken puinfracties of hoogovenslakken worden aangebracht. Heeft u gekozen voor zeven à acht cm dikke stenen, dan kunt u volstaan met een zandlaag van 35 à 40 cm. Halfverharding die u gaat ‘berijden’ kan worden uitgestrooid over een 25 cm dikke laag gebroken puinfracties of hoogovenslakken.
Zandbed_Paden-met-oprit
  • 3. Slappe ondergrond
    Bij slappe ondergrond, bijvoorbeeld op veen, moet u zich goed laten voorlichten door plaatselijke hoveniers. In principe gaat het bij elke belasting en materiaalsoort om een tenminste 40 cm dikke laag puinfracties op een laag stabilisatiematten.
Zandbed_Slappe-ondergrond